Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων έχει τη δική της ιστορία και κυρίως είναι ταυτισμένη με το λαϊκό, το αγροτικό στοιχείο του Κάραγατς, που ήταν καθοριστικό στην ανέγερση της στη γειτονιά των Καραγατσιανών αγροτών, που ήθελαν τη δική τους εκκλησία και τελικώς είχαν τη δύναμη να την επιβάλλουν. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και η σημερινή της εικόνα δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση της μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Από τότε και με την παρουσία του πατέρα Βαρθολομαίου Αστεριάδη αρχίζει μια νέα περίοδος που θα αλλάξει την εικόνα της σημαντικά, εσωτερικά και εξωτερικά!
Η υγειονομική απειλή του κορονοϊού με τα αυστηρά πρωτόκολλα και τους περιορισμούς δεν επέτρεψε να γιορτάσουμε τα πρώτα 100 χρόνια(1920-2020) από την Απελευθέρωση της Θράκης μετά από 569 έτη Οθωμανικής κατάκτησης, όπως θα άξιζε στη σπουδαιότητα της, ένα σημαντικό ορόσημο στην πολυκύμαντη πορεία της στο χώρο και το χρόνο! Σίγουρα η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων θα βρισκόταν στο επίκεντρο ποικίλων θρησκευτικών και λατρευτικών εκδηλώσεων και μακάρι τα 200 χρόνια(1821-2021) από την Ελληνική Επανάσταση να μπορέσουμε να τα γιορτάσουμε μέσα σε συνθήκες Υγειονομικής Ελευθερίας, όπου η Θράκη και η συγκεκριμένη περιοχή έχει να επιδείξει γεγονότα εθνικής εμβέλειας και σημασίας με σπουδαιότερο τον απαγχονισμό του Κυρίλλου ΣΤ΄ Οικουμενικού Πατριάρχη, από τις σεβάσμιες μορφές της Φιλικής Εταιρείας, όπως τον περιγράφει ο απόγονος του Κώστας Θρακιώτης(Θαλής Προδρόμου), «ο λυρικός ποιητής της γενιάς του 1930», στο βιβλίο του συγγραφέα και ερευνητή Τάκη Τσονίδη «ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΤ’ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ(1813-1818)».
Αυτή την παράδοση και κληρονομιά του Θρακικού Προσφυγικού Ελληνισμού έχει ενσωματώσει είτε ως μέρος της εκκλησιαστικής ιστορικής μνήμης με τις εικόνες των αγίων της Θράκης του είτε με τη μορφή των βιτρό που εξιστορούν και υπογραμμίζουν τη μακραίωνη αρχαιοθρακική πολιτιστική κληρονομιά στη γέννηση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στη Νέα Ορεστιάδα επιχειρήστε μια άλλη ανάγνωση σε εικόνες και μνημειακές αναπαραστάσεις και ανακαλύψτε μέσα από τα βιτρό το πιο αρμονικό πάντρεμα της χριστιανικής ορθόδοξης παράδοσης μας με την αρχαιοθρακική και αρχαιοελληνική κληρονομιά, που καθιστά τους πολιούχους της Νέας Ορεστιάδας μια ξεχωριστή περίπτωση εκκλησιαστικού, ιστορικού και πολιτιστικού μνημείου!
Σταύρος Παπαθνάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου