Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Χρήστος Παπαθανάκης-διευθυντής Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας: «Εν μέσω πανδημίας με 60.201 παροχές υγείας το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας(ΚΥΟ) κινείται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο τόσο sε τοπικό όσο και se εθνικό επίπεδο-Θέλω να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό για την άμεση ανταπόκριση σε μια περίοδο αυξημένων απαιτήσεων-Φρονώ ότι τα καταφέραμε αρκετά καλά, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας σαν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»

Ένας εξαιρετικός απολογισμός για τη λειτουργία και την προσφορά του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Ο διευθυντής του Χρήστος Παπαθανάκης αναφέρεται στην υγειονομικά πραγματικότητα και στις προκλήσεις αυτής της περιόδου και υπογραμμίζει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Παρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους περιορισμούς τους το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας με 60.201 παροχές το 2020 διατηρεί την καλή του φήμη των υψηλών επιδόσεων! Είναι μια Δομή Υγείας και μια διαρκής πηγή αισιοδοξίας και ελπίδας των κατοίκων της περιοχής, ένα στοιχείο πολιτισμού και ποιότητας της ζωής και της καθημερινότητας τους.

Ας διαβάσουμε όλη τη συνέντευξη και θα συμπεράνουμε ακόμη περισσότερα και θα υπογραμμίσουμε την αναγκαιότητα της υποστήριξης του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας εις το διηνεκές!

……………………………………………………………………………………

 

 

Ερώτηση: Μπορείτε να μας κάνετε έναν απολογισμό της εμβολιαστικής καμπάνιας στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας μέχρι σήμερα;

Απάντηση: Από την έναρξη της εμβολιαστικής καμπάνιας πριν 10 μήνες(τέλη Ιανουαρίου) μέχρι και σήμερα στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας(ΚΥΟ) έχουν εμβολιαστεί: 1η δόση-12.808, 2η δόση-12.215, 3η δόση-65.

Ερώτηση: Είστε ικανοποιημένος με αυτά τα αποτελέσματα;\Απάντηση: Όχι ιδιαίτερα. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα, όλοι μας περιμέναμε, μεγαλύτερο αριθμό πλήρως εμβολιασμένων ιδίως την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου, όταν λειτουργούσαν τρεις εμβολιαστικές γραμμές στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας(ΚΥΟ) με σχεδόν 300 εμβολιασμούς την ημέρα, μας οδηγούσε σε πολύ αισιόδοξες προβλέψεις ότι προς το τέλος του καλοκαιριού θα είχαν εμβολιαστεί συνολικά περί τους 16-18.000 κάτοικοι της περιοχής μας. Δυστυχώς αυτή η πρόβλεψη δεν επαληθεύτηκε.

Ερώτηση: Αυτή την περίοδο ποια είναι η πορεία της εμβολιαστικής καμπάνιας του ΚΥΟ;

Απάντηση: Εδώ και αρκετό χρόνο υπάρχει και έχει παγιωθεί μια φθίνουσα πορεία και τα σημερινά επίπεδα είναι περίπου 70 κατά μέσο όρο με αποτέλεσμα να έχουμε από τις τρεις μια ενεργό εμβολιαστική γραμμή.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το ποσοστό των εμβολιασθέντων επί του συνόλου του πληθυσμού της περιοχής μας;

Απάντηση: Δεν είμαι σε θέση να το προσδιορίσω, γιατί ενώ ξέρω τον αριθμό των εμβολιασθέντων, δεν γνωρίζω τον συνολικό αριθμό των κατοίκων αλλά αλλά και τον αριθμό των κατοίκων που δεν είναι στον προγραμματισμό προς εμβολιασμό(μικρότερες ηλικίες) και άρα εξαιρούνται του συνόλου.

Ερώτηση: Η εμβολιαστική καμπάνια επηρέασε και πόσο τη συνήθη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας;

Απάντηση: Η λειτουργία του ΚΥΟ σαφώς και επηρεάστηκε από την εμβολιαστική καμπάνια, δεδομένου ότι καθημερινά δέκα υπάλληλοι ήταν επιφορτισμένοι μ’ αυτήν και καλύπτουν τις δύο βάρδιες από τις 8 το πρωί μέχρι τι; 10 το βράδυ.

Χωρίς τον σωστό προγραμματισμό και την πλήρη και πρόθυμη ανταπόκριση του προσωπικού, αντεπεξήλθαμε στα καθήκοντα μας και συνεπώς δεν υπήρξαν συνέπειες και «εκπτώσεις» στη γενικότερη δραστηριότητα μας και τις παροχές υγείας προς τους κατοίκους της περιοχής μας.

Το στοίχημα για μένα, όπως και όλων μας, ήταν με επιτυχία να συγκεράσουμε την εμβολιαστική καμπάνια με τους στόχους που έβαλε η προϊσταμένη μας αρχή, ήτοι η 4η Υγεινομική Περιφέρεια(ΥΠΕ), με τις καθημερινές δραστηριότητες μας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλαδή κάλυψη των έκτακτων παθολογικών και χειρουργικών περιστατικών, των χρόνιων παθήσεων αλλά και των συνταγογραφικών αναγκών των κατοίκων.

Φρονώ ότι τα καταφέραμε αρκετά καλά, καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε στο ρόλο μας σαν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας(ΠΦΥ). Επ’ ευκαιρία θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό του ΚΥΟ για την άμεση ανταπόκριση στις αυξημένες απαιτήσεις αυτής της περιόδυ.

Ερώτηση: Μπορείτε να γίνεται πιο σαφής στο θέμα της ανταπόκρισης του ΚΥΟ κατά την περίοδο της πανδημίας και στο ρόλο του ως δομή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας;

Απάντηση: Δεν θα μακρυγορήσω πάνω σ’ αυτό, θα παραθέσω τα αδιάσειστα επίσημα στατιστικά στοιχεία, που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Παραθέτω τα πλήρη στοιχεία όλων των τμημάτων του ΚΥΟ, την περίοδο 2020, την πλέον δύσκολη και απαιτητική:

……………………………ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2020

Τακτικά Παθολογικά Ιατρεία: 32.512

‘Εκτακτα Παθολογικά:8.237

‘Εκτακτα Χειρουργικά: 3.136

Γυναικολογικό Ιατρείο: 1.560

Οδοντιατρικό Ιατρείο: 1.820

Διαβητολογικό Ιατρείο: 1.465

Καρδιολογικό Ιατρείο: 2.049

Ακτινολογικό Ιατρείο: 835

ΩΡΛ Ιατρείο                 : 842

Ενεσοθεραπεία            : 3.318

Κοινωνική Υπηρεσία  : 3.784(επισκέψεις)

Φυσικοθεραπευτήριο: 645(συνεδρίες)

Η πορεία του 2021 κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα.

Ερώτηση: Τι μπορείτε να μας πείτε για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον;

Απάντηση: Ανταποκρίνεται από άποψη ανθρωπιστική και υγειονομική στην εμβολιαστική κάλυψη των συνανθρώπων μας, που είτε λόγω ιατρικών παθήσεων ή λόγω γήρατος είναι αδύνατο να προσέλθουν στο ΚΥΟ προς εμβολιασμό!

Το ΚΥΟ ανταποκρίθηκε στις εντολές και οδηγίες της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας(ΥΠΕ) για τον εμβολιασμό τους κατ’ οίκον. Έως σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει 8 εξορμήσεις με την Κινητή Μονάδα μας και εμβολιάσαμε κατοίκους στις παρακάτω περιοχές:

-Δικαίων: Δίκαια-Ορμένιο-Κόμαρα-Κυπρίνος

-Ορεστιάδας: Νέα Ορεστιάδα-Νέα Βύσσα-Στέρνα-Λεπτή-Νέο Χειμώνιο-Καβύλη-Ρίζια-Καστανιές

-Διδυμοτείχου: Διδυμότειχο-Ισαάκιο-   Ελληνοχώρι

Συνολικά επισκεφθήκαμε περί τα 22 χωριά των ως άμβ περιοχών.

Φυσικά ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα συνεχιστεί για όσο διάστημα απαιτηθεί. δηλαδή Θα συνεχιστεί εάν και εφόσον υπάρξουν αιτήματα προς εμβολιασμό ανήμπορων προς μετακίνηση ατόμων της περιοχής μας.

Ερώτηση: Το τελευταίο διάστημα άρχισε και ο εμβολιασμός των φοιτητών από Κινητή Μονάδα. Τι μπορείτε να μας πείτε επ’ αυτού;

Απάντηση: Είναι μια καμπάνια που αφορά όλη την επικράτεια και αποφασίστηκε από το Υπουργείο Υγείας. Έχουμε εκπονήσει ένα μηνιαίο πρόγραμμα που καλύπτει τρευς μέρες της εβδομάδας(ΤΡΙΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) με παρουσία της Κινητής Μονάδας μας στον πανεπιστημιακό χώρο προς διευκόλυνση των φοιτητών που επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Ερώτηση: Ποια είναι η ανταπόκριση του φοιτητικού κόσμου;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω τα αποτελέσματα στη χώρα, για τη δική μας πόλη μπορώ να πω ότι είμαι απογοητευμένος από τη μη ανταπόκριση των φοιτητών. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε μεγαλύτερη αποδοχή. Ευελπιστώ ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση. Άσχετα με την αποκαρδιωτική ανταπόκριση η Κινητή Μονάδα μας θα συνεχίσει να βρίσκεται στον πανεπιστημιακό χώρο στις μέρες, που αναφέρω και για το διάστημα που η 4η Υγειονομική Περιφέρεια μας υποδείξει.

Ερώτηση: Εδώ και λίγες μέρες άνοιξε η πλατφόρμα για την 3η δόση. Υπάρχει προσέλευση;

Απάντηση: Βεβαίως και υπάρχει, περισσότερο ανταποκρίνονται υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, προβλέπω όμως ότι ο αριθμός θα μεγαλώσει και όσο περνάει ο καιρός θα προσέρχονται όλο και περισσότεροι συμπολίτες ηλικίας 60 και άνω.

Ερώτηση: Μια ερώτηση αναφορικά με τους υγειονομικούς και εν γένει τους υπαλλήλους που εργάζονται σε μονάδες υγείας και τέθηκαν σε αναστολή εργασίας λόγω άρνησης να εμβολιαστούν.

Στο ΚΥΟ υπάρχουν τέτοιοι υπάλληλοι και σε ποιο βαθμό επηρεάζουν τη λειτουργία σας;

Απάντηση: Όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο και στη δική μας δομή υπάρχουν υπάλληλοι που για διάφορους λόγους ο καθένας και η καθεμία τους, όπως φοβία, αμφιβολίες, θρησκευτικούς λόγους, αρνήθηκαν να εμβολιαστούν και τέθηκαν ως εκ τούτου σε αναστολή εργασίας.

Ασφαλώς αυτό το γεγονός δυσχεραίνει τη λειτουργία μας, πλην όμως, χάρη στις «εσωτερικές μετακινήσεις» καταφέραμε να καλύψουμε τα όποια κενά, ούτως ώστε να μην επηρεαστεί αισθητά η ανταπόκριση μας στα καθημερινά καθήκοντα μας.

Ερώτηση: Όσον αφορά το διαγνωστικό σκέλος για τον Covid, ποια ήταν η συμβολή του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας όλο αυτό το διάστημα;

Απάντηση: Φρονώ ότι ήταν και είναι σημαντική η συμβολή του ΚΥΟ σ΄αυτό το φάσμα της αντιμετώπισης της πανδημίας και αναφέρομαι τόσο στην πληροφόρηση και διαπαιδαγώγηση του κόσμου όσο και στο αμιγώς διαγνωστικό σκέλος. Πράγματι όλο αυτό το διάστημα, που αντιμετωπίζουμε αυτή την τεράστια υγειονομική κρίση πραγματοποιήθηκαν: 9.123 Rapid test με 325 θετικά και 1.143 P.C.R.


Ερώτηση: Κλείνοντας έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Απάντηση: Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια έκκληση σ΄όλους τους συμπολίτες μας, που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν άμεσα και να υπερνικήσουν τους όποιους φόβους ή αμφιβολίες έχουν γύρω από την αναγκαιότητα του εμβολιασμού!

‘Οσον αφορά τους φοιτητές και γενικά  τους νέους, ας μου επιτραπεί να πω ότι ο εμβολιασμός τους δεν είναι μόνο μια πράξη ευθύνης απέναντι στους εαυτούς τους αλλά και μια πράξη ευθύνης απέναντι στους οικείους τους ή στους υπερήλικες που συναναστρέφονται.

Τέλος θα ήθελα να ζητήσω την κατανόηση και ρην επιείκεια όσων προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας(ΚΥΟ) για τυχόν αδυναμίες μας ή καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση τους, λόγοι που δεν σχετίζονται με απροθυμία δική μας αλλά σχετίζονται με δυσλειτουργίες και δυσκολίες της περιόδου που διανύουμε.

-Σας ευχαριστώ!

 

 

 

 

1 σχόλιο:

  1. Τι να πώ για αυτούς τους ανθρώπους ! Από χρέος εργάζονται όχι από καθήκον . Το ευχαριστώ μου μαζί με τον θαυμασμό μου .


    ΑπάντησηΔιαγραφή