Θέμα: Απροκάλυπτα λέει η κυβέρνηση ότι δε θέλει τις οικογένειες να είναι παραγωγοί ενέργειας – Καμία απάντηση για το “χαράτσι” σε 40.000 νοικοκυριά
Ούτε λέξη δεν είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για το “χαράτσι” των 10 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά που επέβαλε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο σε 40.000 νοικοκυριά με φωτοβολταϊκά στη στέγη για την παραγωγή του 2020. Το κόστος, έως “350 ευρώ ανά οικογένεια, με μία δόση”, είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, “και όποιος δεν το έχει να τα βρει με την εφορία”.
Το νέο “χαράτσι” έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανάλογων νόμων εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στους “μικρούς” παραγωγούς. “Το 2014 η κυβέρνησή σας είχε μειώσει κατά 20%-40% τις τιμές αποζημίωσης. Το 2013 η κυβέρνησή σας είχε μειώσει κατά 50%. Να δούμε λίγο τι γίνεται; Για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη όλη η υπερβάλλουσα ενέργεια που δεν καταναλώνεται, χάνεται. Τα αγροτικά στην ουσία είναι εταιρικά. Στην αγροτική γη δε θα έπρεπε να μπαίνουν παρά μόνο για χρήση των ίδιων των γεωργών. Εκεί το 75% της πλεονάζουσας ενέργειας πωλείται. Στην ουσία οι άλλοι παραγωγοί από φωτοβολταϊκά αμείβονται 10%-20% παραπάνω ανά κιλοβατώρα από ό,τι στα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες και τις στέγες.
Τιμωρείτε τα νοικοκυριά που τοποθετούν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες τους. Ενώ καταναλώνουν την ενέργεια στο σπίτι τους με 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τους δίνετε 8,7 λεπτά την κιλοβατώρα”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.
Και ακόμα, με το νέο πρόγραμμα η μέγιστη ισχύς που δικαιούνται τα νοικοκυριά περιορίζεται σε 6kW αντί για 10. “Με τις επαγγελματικές ΑΠΕ δεν ακολούθησε την ίδια πολιτική του υπουργείο Περιβάλλοντος. Για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά πενταπλασίασε την ισχύ από 100kW σε 500kW”, έχει καταγγείλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης. Με όλα αυτά, δεν είναι να απορεί κανείς που το 2021 καταγράφεται, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, κάθετη πτώση στις αιτήσεις για μικρά φωτοβολταϊκά.
Υπάρχουν πρακτικά προβλήματα, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντώντας στον βουλευτή του ΜέΡΑ25. “Το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες περιοχές της χώρας μας έχει κορεστεί.” Από τα νοικοκυριά έχει κορεστεί το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, όπως επιδίωξε να φανεί ο υπουργός με την απάντησή του; “Ξέχασε” ο κ. υπουργός ότι στο δίκτυο αυτό δε συνδέονται μόνο “μικροί” αλλά και “μεσαίοι” παραγωγοί -όπως μικρά αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά σε μεγάλη αγροτική γη;
Δεν ξέχασε ο κ. υπουργός. Γιατί η κυβέρνηση έχει στρατηγική επιλογή. Και δεν την κρύβει: “Εμείς δε θέλουμε να κάνουμε ανεξάρτητους παραγωγούς στις στέγες. Εμείς θέλουμε να κάνουμε αυτοκαταναλωτές”, είπε ο κ. Σκρέκας. Σε απλά ελληνικά, τα νοικοκυριά να μην έχουν το δικαίωμα να συμπληρώσουν το εισόδημά τους πουλώντας μέρος της ενέργειας που παράγουν και δε χρειάζονται, αλλά οι μεγάλες εταιρίες να μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά και τεράστια αιολικά πάρκα ακόμα και σε περιοχές Natura για να πωλούν όλη την ενέργεια που παράγουν με σκοπό το κέρδος.
“Υλοποιείτε τις δεσμεύσεις σας στις μεγάλες εταιρίες”, είπε ο Κρίτων Αρσένης, “και είστε τιμωρητικοί με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και τις ταράτσες. Δε θέλετε να συμπληρώσουν τα νοικοκυριά τα εισοδήματά τους. Δε θέλετε να τα θωρακίσετε απέναντι στην ακρίβεια. Θέλετε να δώσετε τα χρήματα στους μεγάλους”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου