Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Το τηλεγράφημα του Προέδρου του Συλλόγου Προσφύγων Διδυμοτείχου Θ.Θαλασσινού προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο για επιστροφή στην Ελλάδα-Της Φωτεινής Γραμμενίδου-Γκουντινάκη

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης,ο όγκος των προσφυγικών ρευμάτων, μέσα σε τόσο μικρό διάστημα, δεν είχε προηγούμενο. Σε μια Ελλάδα πολύπλευρα εξασθενημένη, η αποκατάσταση και η ενσωμάτωση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων υπήρξε δύσκολη υπόθεση, με ποικίλες πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις. Τα οικονομικά και πολιτικά δεδομένα και καθιερωμένα του γηγενούς πληθυσμού, σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό, κινδύνευαν να διαταραχθούν. Για ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, η κοινή θρησκεία με τους πρόσφυγες δεν αποτελούσε αυτόματα ενοποιητικό παράγοντα, ενώ αμφισβητούνταν ακόμη και η ελληνικότητά τους.

Ο διασκορπισμένος προσφυγικός κόσμος σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια ενώνονταν σε κατά τόπους σωματεία και συναντιούνταν σε συνέδρια, που κύριο μέλημά τους είχαν την επίλυση των προσφυγικών προβλημάτων. Στην πολιτική αρένα, δεδομένου ότι, για διάφορους λόγους, οι πρόσφυγες δεν ίδρυσαν δικό τους κόμμα, φαίνεται ότι επέλεξαν στην πλειονότητά τους να συνταχθούν με τους Φιλελεύθερους. Η αλυτρωτική πολιτική του Βενιζέλου το προηγούμενο διάστημα και η προσδοκία της αποκατάστασης και της εδραίωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος, συνιστούσαν μόνο μερικούς από τους λόγους της πολιτικής τους επιλογής.

Στο Διδυμότειχο, κατά τη διενέργεια της Απογραφής του 1928, οι πρόσφυγες αντιστοιχούσαν στο 25% του πληθυσμού του. Ο νεοαφιχθείς προσφυγικός πληθυσμός σχετικά σύντομα οργανώθηκε σε σύλλογο. Πρόεδρος του Συλλόγου των Προσφύγων διετέλεσε ο Θ. Θαλασσινός, ο οποίος το 1925 ανέλαβε αντιπρόεδρός του.

Τρεις μέρες μετά τις εκλογές του1923,στις 19 Δεκεμβρίου, ο Θαλασσινός υπογράφει τηλεγράφημα του Συλλόγου που αποστέλλεται στο Παρίσι. Παραλήπτης του είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στον οποίον εκφράζεται η θερμή παράκληση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, επί(της) θριαμβευτική(ς)νίκη(ς)των οπαδών του, να εγκαταλείψει την αποχή από την πολιτική και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Κείμενο: Φωτεινή Γραμμενίδου

Εικόνες: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»/Μουσείο Μπενάκη-Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου.

 

Πηγές:

ΓιώταΜ., Η πολιτική ένταξη των προσφύγων του 1922 στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, 2005.

 

Πελαγίδης Ε., Η αποκατάσταση των προσφύγων στη Δ. Μακεδονία, 1994.

 

ΓΣΥΕ. Γενική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος. (1933). Στατιστικά αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού της Ελλάδας της 15-16 Μαΐου 1928. Ι. Πραγματικός και νόμιμος πληθυσμός - πρόσφυγες Αθήναι: Εθνικό Τυπογραφείο.

 

https://sitalkisking.blogspot.com/2019/10/1925.html

 

 

 






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου