Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

"Οι εν Αδιανουπόλει διαλάμψαντες Άγιοι"-Του αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου Αστεριάδη

ΟΙ ΕΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΙ ΔΙΑΛΑΜΨΑΝΤΕΣ ΑΓΙΟΙ

 

Του Βαρθολομαίου Αστεριάδη

Αρχιμανδρύτη, προϊσταμένου

του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων

Νέας Ορεστιάδας

 

Ολόκληρη η χώρα μας είναι γεμάτη από αγίους, μάρτυρες, οσίους, νεομάρτυρες, που όλοι μαζί κοσμούν την Εκκλησία του Χριστού. Αγίους που έδωσαν και την ζωή τους ακόμα προκειμένου να υπερασπίσουν την πίστη τους και την πατρίδα τους.

Πολλοί εξ αυτών των αγίων καταγωγή η τόπο μαρτυρίου είχαν τη μεγάλη Γη της Θράκης. Μιας Γης Ελληνικής, που δυστυχώς σήμερα ένα μικρό κομμάτι της ανήκει  στη μητέρα Ελλάδα.

Στη Θράκη λοιπόν, πολλοί ήταν εκείνοι που με τη θυσία τους, από τα πρώτα χρόνια που ο Απόστολος Ανδρέας έσπειρε τον σπόρο του Ευαγγελίου στις καρδιές των κατοίκων της, μέχρι και τη μαύρη περίοδο του Τουρκικού ζυγού, ενδυνάμωσαν και στήριξαν την πίστη των Χριστιανών και έτσι η Θράκη μας επί 2000 και πλέον χρόνια παραμένει Χριστιανική και Ελληνική.

Η πόλη της Αδριανουπόλεως, συγκριτικά με τις άλλες, ήταν αυτή που γέννησε περισσοτέρους αγίους, αλλά και σ’ αυτήν μαρτύρησαν πολλοί από διάφορες περιοχές, αφού διετέλεσε πρωτεύουσα της Θράκης και επομένως κέντρο αυτής.

Δεκάδες άνδρες και γυναίκες ομολόγησαν την πίστη τους στον Εσταυρωμένο Χριστό, από την κυριολεκτικά αιματοβαμμένη Αδριανού, αψηφώντας κινδύνους και παραβλέποντας τα ανταλλάγματα που τους δινόταν στην περίπτωση που αρνούνταν την πίστη τους.Tόσο έντονη υπήρξε η παρουσία των αγίων εκεί ώστε να τολμά κανείς να χαρακτηρίζει την Αδριανούπολη αγιοτόκο πόλη!

Δυστυχώς, αυτοί οι ήρωες της Εκκλησίας και του Έθνους, παραμένουν μόνο σε αναφορές λίγων βιβλίων, χωρίς να τιμώνται έτσι όπως τους αξίζει από τους πιστούς.

Η Τοπική μας Εκκλησία, διά του Επισκόπου μας, αφουγκραζομένη και το αίτημα του πιστού λαού, καθιέρωσε να τιμάται η μνήμη των εν Αδριανουπόλει διαλαμψάντων αγίων την τελευταία Κυριακή του μηνός Ιουνίου εκάστου έτους. Η Ν. Ορεστιάδα, η νεότερη πόλη της Ελλάδος, που δημιουργήθηκε από τους κατοίκους της Αδριανουπόλεως και του Κάραγατς, ύστερα από την ανταλλαγή των πληθυσμών 1922 – 23, ορίστηκε να είναι το επίκεντρο του εορτασμού.

Για το σκοπό αυτό ιστορήθηκε η εικόνα των αγίων από τον αγιογράφο Ιωάννη Σαρσάκη και συντάχθηκε  η ανά χείρας ασματική ακολουθία από τον κ. Χαράλαμπο Μπούσια, Μ. Υμνογράφο της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας.

Ο εορτασμός των αγίων λαμβάνει χώρα στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Πολιούχων Ν. Ορεστιάδος, όπου και φυλάσσεται η εικόνα των Αδριανουπολιτών αγίων. Η εορτή των αγίων συμπίπτει χρονικά  με τις  εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου για την επέτειο ιδρύσεως της πόλεως.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι τη προτροπή του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.κ. Νικηφόρου, σε πολλούς Ναούς της επαρχίας μας, αγιογραφούνται οι μορφές Αδριανουπολιτών και γενικότερα Θρακών αγίων, έτσι ώστε αυτοί να γίνουν γνωστοί στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα του ακριτικού Έβρου.

 

 

ΛΟΓΟΣ ΕΠΙ ΤΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΙ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΗΘΕΙΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΕΙΚΟΝΟΣ

(Εξεφωνήθη εν τω Ιερώ Ναώ Αγίων Θεοδώρων Πολιούχων Ν. Ορεστιάδος τη 30 Ιουνίου 2002, παρά του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Βαρθολομαίου Αστεριάδη)

 

Σεβασμιώτατε, Πάτερ και Δέσποτα, κ. Υφυπουργέ των Οικονομικών, κ. Δήμαρχε, κ.κ. Εκπρόσωποι Πολιτικών, Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, κ.κ. Εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων της πόλεώς μας, Ευσεβείς Χριστιανοί.

 

 

Μεγάλη και ευφρόσυνος η σημερινή ημέρα για την πόλη της Ν. Ορεστιάδος. Με τη Χάρη του Παναγάθου Θεού, συμπληρώθηκαν 79 χρόνια από την ίδρυση της πόλης μας. 79 ολόκληρα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων μέσα από αγώνες, κόπο και πόνο, στερεώθηκε σε γερά θεμέλια αυτή η προσφυγική και ακριτική πόλη και έφτασε σήμερα να αποτελεί ένα ολοζώντανο θαύμα της προσπάθειας του ανθρώπου για προκοπή και ανάπτυξη. Η σημερινή ημέρα όμως είναι, και θα πρέπει να είναι ημέρα μνήμης… Μνήμης του αδίκου ξεριζωμού των προγόνων μας από τις πατρογονικές τους εστίες, που έζησαν και μεγαλούργησαν επί αιώνες.

Η Αδριανούπολη, υπήρξε στο διάβα του χρόνου ένα σπουδαιότατο πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο, χάρις στην προκοπή και το φιλότιμο των κατοίκων της, των προγόνων μας. Δεν είναι φυσικά η ώρα κατάλληλη να αναφερθεί κανείς αναλυτικά σ’ αυτό. Σ’ εκείνο όμως που θα πρέπει να σταθούμε περισσότερο, είναι ότι το κύριο χαρακτηριστικό των κατοίκων της Αδριανούς και των περιχώρων αυτής, ήταν η πίστη και η προσήλωσή τους στην Ορθοδοξία. Και αυτό αποδεικνύεται από την πληθώρα των Ναών και των Μοναστηριών που την κατέκλυζαν τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, αλλά και από την εμμονή τους στην πατρώα πίστη, παρά την Τουρκική κατοχή η οποία άρχισε πολύ νωρίτερα στην περιοχή αυτή εν αντιθέσει με τις άλλες.

         Η πίστη όμως των κατοίκων της Αδριανούς και της ευρύτερης περιοχής της δεν ήταν θεωρητική, αλλά έγινε  πράξη. Αν ανατρέξει κανείς στα Συναξάρια της Εκκλησίας μας θα διαπιστώσει ένα πλήθος αγίων, ομολογητών και μαρτύρων, που από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού, τους αιώνες των σκληρών διωγμών μέχρι και τη δύσκολη περίοδο  της Τουρκοκρατίας, έδιναν δυναμικά το παρόν Αδριανουπολίτες, τόσο για την υπεράσπιση της Πίστεώς τους αλλά και της Πατρίδος τους. Οι άγιοι αυτοί με το παράδειγμα της αυτοθυσίας τους ενδυνάμωσαν και εμψύχωσαν ανά τους αιώνες την πίστη και το φρόνημα των συμπατριωτών τους και συνεχίζουν σήμερα να διδάσκουν όλους εμάς. Τόση έντονη υπήρξε η παρουσία των αγίων εκεί, ώστε να τολμά κανείς να χαρακτηρίζει την Αδριανούπολη, Αγιοτόκο πόλη!

Έτσι λοιπόν, σ’ όλους εμάς, τους φυσικούς συνεχιστές εκείνων που ευλογήθηκαν και διδάχτηκαν από τις άγιες αυτές μορφές, υπήρξε έντονη η εσωτερική ανάγκη να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευλαβείας στους εν Ανδριανουπόλει αθλήσαντες και διαλάμψαντες αγίους.

Την εσωτερική αυτή ανάγκη των κατοίκων της Ν. Ορεστιάδος, αφουγκράστηκε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ.κ. Νικηφόρος. Ως φιλόπατρις και γνήσιος Θρακιώτης θέλησε αυτοί οι Άγιοι να γίνουν γνωστοί στον πιστό λαό της Επαρχίας του. Πρώτα με  την τέλεση Ιερών Ακολουθιών στις μνήμες των τοπικών Αγίων, την αγιογράφηση των μορφών τους και εξιστόρηση του βίου τους μέσα από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως. Αποκορύφωμα αυτών των ενεργειών του Σεβ. Ποιμενάρχου μας ήταν η καθιέρωση της εορτής της Συνάξεως πάντων των εν Αδριανουπόλει Αγίων, την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου μαζί με την επέτειο ιδρύσεως της Ν. Ορεστιάδος και η ευλογία της ιστορήσεως της Εικόνας τους, η οποία από σήμερα θα ευρίσκεται στον Ιερό Ναό μας και θα θυμίζει σε όλους τους αγώνες και τις θυσίες των Αδριανουπολιτών στο βωμό της Πίστεως και της Πατρίδος.

Σεβασμιώτατε,

Η πόλη της Ν. Ορεστιάδος σήμερα, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 79 ετών από την δημιουργία της, παρουσία του Ποιμενάρχου της, των φιλόχριστων αρχόντων και του πιστού λαού της, αναπέμπει δοξολογία και ευχαριστίες στον Δωρεοδότη Κύριο μας που την αξίωσε να αναδειχθεί  σ’ ένα φάρο φωτεινό που απ’ αυτήν την ακριτική γωνιά της Πατρίδος μας, στέλνει το λαμπερό φως της ανάπτυξης, της δημιουργικότητος αλλά και της βαθιάς πίστης στο Θεό.

Με τις πρεσβείες των Πολιούχων μας Αγίων Θεοδώρων και των εν Αδριανουπόλει Αγίων, τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας,  τις φιλότιμες προσπάθειες των Αρχόντων μας και τη διάθεση του λαού, ας είμεθα βέβαιοι ότι αυτή η πόλη θα συνεχίσει τη λαμπρή της πορεία και στο μέλλον και θα καταστεί όμοια, ίσως και ανώτερη σε ιστορία και πολιτισμό από την ένδοξη Αδριανού.

 

 

 

 

Οι προσπάθειες για την γνωστοποίηση των τοπικών Αγίων συνεχίζονται και πέρα από τα όρια του Έβρου και της Θράκης. Για το λόγο αυτό, με τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας, ανατίθεται στον Μ. Υμνογράφο της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας κ. Χαράλαμπον Μπούσια η σύνθεση της ασματικής Ακολουθίας πάντων των εν Αδριανουπόλει Αγίων. Ο ποιητής της κ. Μπούσιας, υμνεί τα κατορθώματα των Αγίων μας με τον καλύτερο τρόπο σε μια ολοκληρωμένη ακολουθία που περιλαμβάνει ύμνους και τροπάρια που καλύπτουν τις ακολουθίες του Μικρού και του Μεγάλου Εσπερινού και την ακολουθία του Όρθρου.

Αφού γράφτηκε η ακολουθία, εστάλη από την Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για να εξετασθεί από την ειδική επιτροπή και εφ’ όσον πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται να εγκριθεί. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, κοινοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου την 9η Ιουνίου 2006. Παραθέτουμε αυτούσια την απόφαση:

 

 

 

ΘΑ ΜΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο εισηγητής περί των προς έγκρισιν υποβαλλομένων Ιερών Ακολουθιών κ. Γ.Ν. ΦΙΛΙΑΣ σε έγγραφο του προς την Ιερά Σύνοδο μεταξύ των άλλων αναφέρει για την ακολουθία:

 

α) η Ακολουθία είναι συντεταγμένη συμφώνως προς τον καθιερωμένον τύπον της Ορθοδόξου Λατρείας και περιέχει τροπάρια ποιημένα κατά τα μέτρα και μέλη της παραδεδομένης ελληνικής υμνογραφίας. Συγχαίρομεν διά το πλήρες πολυτονικόν σύστημα (χρήσις βαρείας)

β) Η ακολουθία διακρίνεται δια των πλούτον των νοημάτων και των ορών. Εις την ακολουθίας δεν τίθενται δογματικά ζητήματα.

γ) Προτείνομεν ανεπιφυλάκτως την έγκρισιν της ακολουθίας.

…………………..

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Νικηφόρος, προλογίζοντας την έκδοση της ακολουθίας αναφέρει:

 

 

 

 

Είναι πραγματικά ευλογία Θεού, να ποιμενεί κανείς μια Μητρόπολη με τόσο μεγάλο και ένδοξο παρελθόν όπως η Θεόσωστος Επαρχία μας. Η ακριτική Θράκη και ειδικότερα η περιοχή του σημερινού Νομού Έβρου, για πολλούς αιώνες, αποτέλεσαν το σταυροδρόμι των πολιτισμών, παρουσιάζοντας ιστορία σε όλα τα επίπεδα. Για τα υπόλοιπα όμως άλλοι είναι αρμοδιότεροι να τα αναλύσουν. Εμείς θα σταθούμε στην Εκκλησιαστική Ιστορία το τόπου αυτού, που πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι άγιοι μας.

Η ιστορία μας αυτή, είναι  γεμάτη από μορφές αγίων από τα Αποστολικά χρόνια μέχρι και την περίοδο της δουλείας μας στους Τούρκους, που έδιναν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση της Πίστεως μας και της Πατρίδος μας.

Μεταξύ των αγίων της μαρτυρικής Θράκης, θέση εξέχουσα καταλαμβάνουν και οι δεκάδες γνωστοί άγιοι ( ο Θεός ξέρει και πόσοι άλλοι άγνωστοι ) που τόπο καταγωγής ή μαρτυρίου είχαν την ένδοξη Αδριανούπολη. Μιας πόλης που συνδέεται άμεσα με την Ν. Ορεστιάδα, τη δεύτερη έδρα της Μητροπόλεως μας, αφού η πλειονότητα των κατοίκων της έχει καταγωγή από πρόσφυγες Αδριανουπολίτες.

Αυτούς τους αγίους, με την καθιέρωση της εορτής της Συνάξεως τους, την ιστόρηση εικόνας τους και την έκδοση ακολουθίας τους, θέλουμε να τιμήσουμε αποδίδοντας έτσι ελάχιστο φόρο ευγνωμοσύνης και ευλάβειας.

Καθήκον  θεωρούμε να εκφράσουμε ευχές και ευχαριστίες σε όλους εκείνους που συνέβαλλαν στην συγκέντρωση των στοιχείων των αγίων μας. Ιδιαίτερα όμως να ευχαριστήσω  τον κ. Χαράλαμπο Μπούσια Υμνογράφο της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, που ύμνησε με τον καλύτερο τρόπο τους αγίους μας και συνέταξε την πανηγυρική ακολουθία τους, καθώς και τον Πρωτ. Π. Κων/νο Παπαγιάννη για την μελοποίηση των ύμνων.

Η αυτοθυσία  των εν Αδριανουπόλει διαλαμψάντων αγίων, ας είναι παρακαταθήκη στη νέα γενιά των Ελλήνων και το παράδειγμα τους ας δείχνει  το δρόμο σ’ όλους εμάς τους Χριστιανούς. Ευχόμεθα με τις πρεσβείες τους να αξιωθούμε της Ουρανίου του Χριστού Βασιλείας,  Αμήν. 

 

 

 

+ Ο Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Νικηφόρος

 

 

 

Θα πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη της εκδόσεως της  ακολουθίας των εν Αδριανουπόλει Αγίων, τόσο για την διευκόλυνση των ιερέων και ιεροψαλτών κατά τις ιερές ακολουθίες, όσο και την χρήση αυτής από τους πιστούς μας, προς δόξαν Θεού και τιμής προς τους αγίους.

Η ακολουθία των εν Αδριανουπόλει Αγίων ήδη βρίσκεται στο τυπογραφείο και αναμένεται εντός ολίγων ημερών να είναι έτοιμη.

 

 

 

 

Στο πέρασμα των αιώνων, και όταν ιδιαίτερα η Πατρίδα μας βρισκόταν κάτω από την Τουρκική κατοχή, λογικό ήταν κάποια στοιχεία που αφορούσαν τους τοπικούς αγίους μας να έχουν χαθεί η να γίνεται σύγχυση μεταξύ δύο αγίων που είχαν κοινό όνομα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο βίος του Αγίου Νεομάρτυρος Μιχαήλ του Μαυροειδή του Αδριανουπολίτου ο οποίος ταυτίστηκε με το βίο του Αγίου Μιχαήλ του Μαυρουδη από την Ευρυτανία ο οποίος μαρτύρησε στην Θεσσαλονίκη. Η ταύτιση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να ατονήσει η τιμή προς τον Αδριανουπολίτη Άγιο, σε συνδιασμό βέβαια και με την εκκένωση  των χριστιανών της Αδριανούπολης, τόπο καταγωγής, μαρτυρίου και τιμής του Νεομάρτυρα Μιχαήλ.

Η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, θέλοντας να ξεκαθαρίσει τη σύγχυση αυτή, αξιοποιόντας στοιχεία τα οποία μαρτυρούν τη διαφορετικότητα των δύο Νεομαρτύρων, εξέδωσε κατά το παρόν έτος βιβλίο με τίτλο « ΡΟΔΟΝ ΕΚ ΘΡΑΚΗΣ ΗΔΥΠΝΟΟΝ». Στο βιβλίο αυτό παρατίθενται ο βίος και το μαρτύριο του αγίου Νεομάρτυρος Μιχαήλ του Μαυροειδή του Αδριανουπολίτου καθώς και δύο παλαιότερες ακολουθίες του.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρει:

 

Η Θράκη μας στη μακραίωνη  χριστιανική πορεία της, έχει να επιδείξει πληθώρα αγίων που με τη ζωή και το μαρτύριο τους δόξασαν τον εν Τριάδι Θεω και καθαγίασαν τα χώματα τούτα, ενισχύοντας παράλληλα με τον αγώνα τους την πίστη του λαού μας.

Ένας από τους αγίους της Θρακικής Γης, είναι και ο Νεομάρτυς Μιχαήλ ο Μαυροειδής ο Αδριανουπολίτης. Ολόκληρη η ζωή αυτού είναι μαρτυρία εμπράκτου χριστιανικής ζωής. Εξετάζοντας κανείς το βίο του Νεομάρτυρος διαπιστώνει αμέσως την αφοσίωση του στην πατρώα πίστη και την αγάπη του στην πατρίδα. Δύο ιδανικά που σήμερα – εποχή της παγκοσμιοποίησης- καλούμεθα όλοι να αναπτύξουμε σε μεγάλο βαθμό στους εαυτούς μας ιδιαίτερα.

Αυτός ο άγιος της Εκκλησίας μας όμως έμεινε στην αφάνεια και πολλοί ήταν οι λόγοι που βοήθησαν σ’ αυτό. Θα περιοριστώ να αναφέρω μόνο την περίπτωση του Ευρυτάνα Νεομάρτυρος Μιχαήλ Μαυρουδή, τον οποίο πολλοί ταύτισαν με τον Αδριανουπολίτη, με αποτέλεσμα να ατονίσει ή  ακόμα και να εκλείψει κάθε είδους τιμή προς τον δεύτερο.

Ήταν όμως θέλημα Θεού ο άγιος Μιχαήλ ο Μαυροειδής να μη μείνει στην αφάνεια. Έτσι τα στοιχεία που υπήρχαν από τα Συναξάρια, αλλά και από άρθρα και μελέτες αρχιερέων και εγκρίτων καθηγητών αξιοποιήθηκαν κατάλληλα από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Βαρθολομαίο Αστερίαδη και τον Ιεροψάλτη κ. Αργύριο Παραλικίδη και παρατίθενται στο πόνημα αυτό.

Συγχαίρομεν και ευλογούμεν αυτούς για το πολύτιμον έργον που παραδίδουν, καρπό κόπων πολλών αλλά και αγάπης προς την Εκκλησία.

Ταπεινώς ευγνωμονώ τον Άγιο Θεό διότι με ηξίωσε να προλογίσω το παρόν βιβλίο το οποίο εύχομαι από βάθους καρδίας να αποτελέσει αφετηρία αναζωπύρωσης της τιμής του Νεομάρτυρος Μιχαήλ του Μαυροειδή, τόσο στην ακριτική Επαρχία μας όσο και σ’ ολόκληρη τη χώρα.

 

                                                              

Εν Διδυμοτείχω τη 26 Ιουλίου 2006

Εορτή της αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευή

 

 

                                  + Ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος  Νικηφόρος

 

 

 

Για το τέλος άφησα το Ημερολόγιο που κάθε έτος εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου. Το ημερολόγιο του έτους 2007, είναι αφιερωμένο στους εν Αδριανουπόλει διαλάμψαντες Αγίους και οι πιστοί η οποίοι το προμηθευτήκαν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους τοπικούς μας αγίους και να μάθουν για το βίο τους. Δεν θα πω περισσότερα για την έκδοση αυτή αφού σε παρελθούσα έκδοση του «ΒΟΡΕΑ» έγινε η παρουσίαση του και οι αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να το μελετήσουν.

 

 

 

 

ΟΙ ΕΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΙ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΘΛΗΣΑΝΤΕΣ ΑΓΙΟΙ

 

 

( Η Σύναξις αυτων τελειται πανηγυρικώς τη τελευταία Κυριακή του μηνός Ιουνίου, εις τον Ιερόν Ναόν  Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος, ότε εορτάζομεν την γενέθλιον ημέρα της πόλεως)

 

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ:

1 Σεπτεμβρίου

-Αμμούν ο Διδάσκαλος και Διάκονος και αι συν αυτώ Τεσσαράκοντα μαθήτριαι, παρθένοι και ασκήτριαι, καταγόμενοι εν Αδριανουπόλει και εν Ηρακλεία της Θράκης μαρτυρήσαντες.(284-305)

 

2 Σεπτεμβρίου

- Αειθάλας και Αμμούν, οι εν Αδριανουπόλει άγιοι.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ:

28 Οκτωβρίου

-Αθανάσιος Α΄, Πατριάρχης Κων/πόλεως καταγόμενος εξ Αδριανουπόλεως.                                                                                                                                                                        

29 Οκτωβρίου

-Τιμόθεος οσιομάρτυς εκ Κεσσάνης, μαρτυρήσας εν Αδριανουπόλει το έτος 1820.

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ:

1 Νοεμβρίου

-Ιάκωβος ο Νέος και οι μαθηταί αυτού Ιάκωβος ο Διάκονος και Διονύσιος ο Μοναχός, μαρτυρήσαντες εν Διδυμοτείχω και εν Αδριανουπόλει το έτος 1520.

4 Νοεμβρίου

- Ιωάννης Βατάτζης ο Βασιλεύς και ελεήμων.

30 Νοεμβρίου

- Απόστολος Ανδρέας, Ιδρυτής της εν Θράκη Εκκλησίας.

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

20 Δεκεμβρίου

-Αθανάσιος, Αντώνιος και Νικόλαος όσιοι και κτήτορες της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους, οι εν Αδριανουπόλει καταγόμενοι.

24 Δεκεμβρίου

- Σόσσειος και Θεόκλειος, μαρτυρήσαντες εν Αδριανουπόλει (286-305) υπό ηγεμόνος Βαύδου.

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ:

7 Ιανουαρίου

- Ιωάννης ο νεομάρτυς και ιερεύς, αθλήσας εν Αδριανουπόλει κατά το έτος 1460.

22 Ιανουαρίου

- Μανουήλ, Αρχιερεύς Αδριανουπόλεως, Γεώργιος Επίσκοπος Δελβερτού, Λέων Επίσκοπος Νικαίας, Πέτρος Επίσκοπος (αγνώστου έδρας), Λέων ο στρατηγός, Ιωάννης ο στρατηγός, Γαβριήλ, Σιώνιος και Πάροδος ο Πρεσβύτερος και έτεροι 377, θανατωθέντες εν Αδριανουπόλει υπό Μουρτάγ, Βουλγάρου ηγεμόνος το έτος 815.

 

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ:

17 Φεβρουαρίου

- Μιχαήλ ο Μαυροειδής, Νεομάρτυς, ο εν Αδριανουπόλει μαρτυρήσας το έτος 1490.

 

ΜΑΡΤΙΟΣ:

 

23 Μαρτίου

- Λουκάς οσιομάρτυς, ο εξ Αδριανουπόλεως, μαρτυρήσας εν Λέσβω το έτος 1802.

 

 

26 Μαρτίου

- Γεώργιος ο εκ Σόφιας, εν Αδριανουπόλει μαρτυρήσας το έτος 1437.

 

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

10 Απριλίου

- Δήμος ο εκ Μακράς Γεφύρας Αν. Θράκης, εν Σμύρνη μαρτυρήσας το έτος 1763.

 

16 Απριλίου

- Χριστόφορος ο Διονυσιάτης, οσιομάρτυς, μαρτυρήσας εν τη πατρίδι αυτού την Αδριανούπολιν κατά το έτος 1818.

 

18 Απριλίου

- Κύριλλος ο στ΄, Πατριάρχης Κων/πόλεως, εξ Αδριανουπόλεως, Εθνοϊερομάρτυς, μαρτυρήσας εν έτει 1821. ( η μνήμη του μεταφέρεται την Κυριακή του Θωμά) 

 

IOYNΙΟΣ

4 Ιουνίου

- Δωρόθεος ο Πρωϊος, Εθνοϊερομάρτυς και Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως. Απαγχονίστηκε στην Κων/πολη το 1821 μαζί με τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

-  Μαυρουδής, καταγόταν από την Αδριανούπολη και μαρτύρησε στη γενέτειρά του το έτος 1671. (Ημέρα και μήνα δεν γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε ότι η ανακήρυξη του σε άγιο έγινε στην Αδριανούπολη στις 30 του μηνός Αυγούστου αγνώστου έτους)

 

 

 

               ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ ΤΩΝ ΕΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΙ ΑΓΙΩΝ

 

                                          Ήχος γ΄ Θείας πίστεως

   Θείας πίστεως διδασκαλία κατεκόσμησαν τη Εκκλησία, αθληταί τροπαιοφόροι γεγόνασι, Αδριανουπόλεως θείους οικήτορας, Ορεστιάδος της Νέας δομήτορας, πάντες άσωμεν τη ομηγύρει αυτών ενθέοις μέλεσι, εις τω σωθήναι ημάς.

 

 

 

Μεγαλυνάριον

 

   Αδριανουπόλεως τον κλεινόν των Αγίων δημον ευφημήσωμεν ευλαβως, αθλητων, ανάκτων, ιεραρχων και νέων μαρτύρων, ως χορείαν πίστεως πάνσεπτον.

 

 

 

 

Δοξαστικόν Εσπερινού  Ήχος πλ. Β΄

 

   Σήμερον ως φωτολαμπεις προβάλλονται αστέρες εν τω νοητώ της Εκκλησίας στερεώματι οι εν Αδριανουπόλει διαλάμψαντες απ’ αρχής μέχρις εσχάτων Άγιοι φωτίζοντες χριστωνύμων τα συστήματα  ούτοι γαρ ακτίσιν ακραιφνούς πολιτείας και μαρτυρίου Χριστόν τον αιώνιον αγωνοθέτην και στεφοδότην εδόξασαν και της ατελευτήτου εν πόλω ευφρισύνης ηξιώθησαν αυτούς ουν και ημείς ως αντιλήπτορας εγκωμιάζοντες οι εν Νέα Ορεστιάδι θεοφιλώς οικούντες τας αυτών ικεσίας εκδεχόμεθα προς βίον κρείττονα.

( Από την ακολουθία της συνάξεως των εν Αδριανουπόλει Αγίων)

 

Προσόμοιον Εσπερινού   Ηχος α΄Των ουρανίων ταγμάτων

 

   Αδριανούπολις, χαιρε, σκίρτα και χόρευε πανευλαβώς τελούσα των αγίων σου πάντων την σύναξιν εν ύμνοις και εν χορώ τα αυτών κατορθώματα τερπνών ασμάτων τοις άνθεσι και ωδων τοις λειρίοις νυν κατάστεψον.

( Από την ακολουθία της συνάξεως των εν Αδριανουπόλει Αγίων)

 

 

 




 

 

 

 

 

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΥ ΜΑΡΟΕΙΔΗ ΤΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΤΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Ο ΑΠ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΤΟΥΣ ΘΡΑΚΑΣ

 

 

 

 

 

 

ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΩΝ κ. Σοφίας Παπάζογλου. κ. Σωτηρίου Αθανασιάδη και κ. Ιωάννου Σαρσάκη και βρίσκονται στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ν. Ορεστιάδος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Η ΑΓ. ΟΥΡΑΝΙΑ ΕΚ ΤΩΝ 40 ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΩΝ ΕΞ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Η ΑΓ. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΚ ΤΩΝ 40 ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΩΝ ΕΞ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

ΑΓ. ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΤ΄ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ ΕΞ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

 

 

 


 

 

 

 


Ο ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α΄ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ ΕΞ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ


 

ΟΙ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΔ/ΧΟΥ – ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ Κ. ΑΝΘΙΜΟΣ  ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΣ Κ. ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΙ ΑΓΙΩΝ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ  2006

 

 

 

 

 

 

 


 

ΟΙ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΔ/ΧΟΥ – ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ Κ. ΑΝΘΙΜΟΣ  ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΣ Κ. ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΕΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΙ ΑΓΙΩΝ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ  2006

 

 

 


 

Ο ΑΓ. ΔΗΜΟΣ ΕΚ ΜΑΚΡΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ο ΑΓ. ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ Ο ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΤΗΣ

 


 

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛ. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ Κ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ Κ.Κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΘΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

 

 


 

Ο ΑΓ. ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου