Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Η Β' ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις «αυξήσεις» – κοροϊδία στους μισθούς των Δ.Υ. – εκπαιδευτικών».

Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ                                                                                                                            Ν. Ορεστιάδα 14 - 07 - 2023

ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ                                                                         Αρ. πρωτ.: 27

e-mail :b.elme.evrou@gmail.com

blog: http://b-elme-evrou.blogspot.gr/

ΠΡΟΣ:

Σχ. μονάδες Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

 

ΚΟΙΝ:

 

1. Α ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

2. Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

3. ΟΛΜΕ

4. ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΟΡ/ΔΑΣ

5. ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ κ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ κ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

6. Δ.Δ.Ε. ΕΒΡΟΥ

7. Π.Δ.Ε. Α.Μ.Θ.

8. Μ.Μ.Ε.

 

 

Θέμα: «


Σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις
«αυξήσεις» – κοροϊδία στους μισθούς των Δ.Υ. – εκπαιδευτικών».

 

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης της Ν.Δ., από το 2024 θα χορηγηθούν αυξήσεις στους μισθούς των Δ. Υ. της τάξεως του 6% επί του μεικτού μισθού, δηλ. 4% περίπου επί των καθαρών αποδοχών μας.

Πρακτικά για την συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Εκπαίδευσης αυτό σημαίνει: α) Αύξηση 49 ευρώ ο καθένας ανεξαρτήτως ετών υπηρεσίας, β) αύξηση 22 ευρώ για ένα τέκνο (14 ευρώ επίδομα τέκνου + 8 ευρώ αφορολόγητο, γ) αύξηση 53 ευρώ για δύο ή τρία τέκνα (35 επίδομα τέκνου + 18 ευρώ αφορολόγητο), δ) αύξηση 70 – 80 ευρώ στο επίδομα θέσης Διευθυντών Σχολείων και Σχολικών Συμβούλων Εκπ/σης, ε) αύξηση 31 ευρώ στο επίδομα θέσης των Υποδιευθυντών Σχολείων, στ) αύξηση 115 ευρώ στο επίδομα θέσης των Διευθυντών Εκπαίδευσης, ζ) αύξηση 0,05 λεπτών του ευρώ ανά χιλιόμετρο για τα οδοιπορικά (από 0,15 σε 0,20 ευρώ ανά χιλιόμετρο).

Μετά από μια 12ετία 3 σκληρών μνημονίων και τεράστιων περικοπών στους μισθούς, που εφάρμοσαν διαδοχικά τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ & του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., οι «αυξήσεις» - κοροϊδία  που υπόσχονται όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις απώλειες, αφού δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές μειώσεις των μισθών των τελευταίων χρόνων, αλλά ούτε αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια που καλπάζει.

 

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Δ. Υ. ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

 

Με το μισθολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024, η κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί στο ακέραιο το μνημονιακό μισθολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ (4354/2015), ενσωματώνοντας όλες τις περικοπές των 3 μνημονίων. Μονιμοποιεί την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, την κλοπή ενός Μ.Κ. για τα έτη 2016- 2017, τις μειώσεις για τους ΥΕ και ΔΕ κατηγορίας υπαλλήλους, τη μείωση του αφορολόγητου, την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων, την επιβολή δυσβάσταχτων εισφορών και φόρων (ΕΝΦΙΑ, αλληλεγγύης, φυσικών προσώπων κ.ά.) κ.λπ.

Οι «αυξήσεις» στους μισθούς των Δ. Υ., που διαφημίζει τόσο καιρό η κυβέρνηση, δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο την μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών μας κατά 42% εξαιτίας των μνημονιακών περικοπών, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια καταπίνει τουλάχιστον 2 μισθούς το χρόνο, ενώ η αύξηση των ενοικίων και των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων άλλους τόσους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με τη διατήρηση του αφορολόγητου στα 8.636 ευρώ για τον εργαζόμενο χωρίς παιδιά για το 50% των Δ. Υ. από τα 600 ευρώ καθαρά που θα λάβουν, τα 170 ευρώ θα επιστραφούν πίσω στην εφορία!

Επίσης για τους χιλιάδες συμβασιούχους (όπως π.χ. αναπληρωτές που φτάνουν στο 35% των εκπαιδευτικών) που δουλεύουν για λίγους μήνες το χρόνο οι «αυξήσεις» αυτές θα είναι πολύ μικρότερες.

Παράλληλα η κυβέρνηση, αφήνει να διαρρέει ότι θα προχωρήσει στη σύνδεση των μισθών με τη στοχοθεσία και την αντιδραστική αξιολόγηση, μέτρο που έχει ανακοινώσει ήδη η υπουργός Εσωτερικών και ταυτόχρονα προχωρά στην προκλητική «αύξηση» του επιδόματος θέσης ευθύνης, κατά 30% ενισχύοντας κατά κύριο λόγο τα υψηλόβαθμα στελέχη που θα υλοποιήσουν την αντιλαϊκή πολιτική.

Οι οξυμένες λαϊκές ανάγκες των εργαζομένων και στο Δημόσιο δεν καλύπτονται ούτε με ψίχουλα, ούτε με τα διάφορα pass που η κυβέρνηση επεκτείνει και για το επόμενο διάστημα.

Απέναντι στον εμπαιγμό και στην κοροϊδία οργανώνουμε την πάλη μας και τον αγώνα μας με αιτήματα που θα δίνουν πραγματικές ανάσες στη ζωή μας. Δεν χωράει καμία αναμονή, ούτε «περίοδο χάριτος» στην κυβέρνηση! Μπροστά στην αντιλαϊκή επίθεση να αντιπαραθέσουμε τα δικό μας πλαίσιο πάλης που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας:

 

·         Αυξήσεις τώρα 30% στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

·         Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

·         Μισθολογική προαγωγή για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας, κατάργηση της διάκρισης που υπάρχει στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων ΠΕ/ΤΕ και ΔΕ/ΥΕ.

·         Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική αξιολόγηση και στοχοθεσία. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.

·         Επέκταση, χωρίς καμία περικοπή των επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Παροχή των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους.

·         Κατάργηση της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».

·         Αύξηση των προσαυξήσεων για υπερωριακή εργασία και για εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες.

·         Αύξηση και επέκταση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών.

·         Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων με νομοθετική κατοχύρωση.

·         Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων η διετία 2016 – 2017, κατά την οποία παρακρατήθηκε 1 Μ.Κ.

·         Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

·         Πλήρης κάλυψη των εξόδων μετακίνησης όσων υπαλλήλων εκτελούν εξωτερική ή εκτός έδρας υπηρεσία.

·         Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία.

·         Μέτρα στήριξης για τη στέγαση των Δ. Υ. – εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε νησιωτικές - τουριστικές περιοχές.

·         Δωρεάν μετακινήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους στον τόπο υπηρεσίας τους.

·         Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που δεν επιτρέπουν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο Δημόσιο.

 

Καλούμε την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, το Δ. Σ. της Ο. Λ. Μ. Ε. από κοινού με τις ΕΛΜΕ της χώρας, όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε έκδοση σχετικής ανακοίνωσης για το περιεχόμενο των εξαγγελιών της κυβέρνησης περί δήθεν «αυξήσεων», προβαίνοντας στη διοργάνωση καμπάνιας για την αναγκαιότητα της πραγματικής αύξησης των μισθών μας, με διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών. Πρώτος αγωνιστικός σταθμός της καμπάνιας ο Νοέμβρης με διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα και διεκδίκηση καταβολής δώρου Χριστουγέννων. Η συνέχεια και η κλιμάκωση του αγώνα μπορεί να αποφασιστεί από τις Γ.Σ. των πρωτοβάθμιων σωματείων μας αλλά και των Δ. Σ. των ομοσπονδιών (ΔΟΕ – ΟΛΜΕ) και της ΑΔΕΔΥ.

 

Εκ του Δ.Σ. της Β ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου