Του Γεωργίου Αναστασίου
Μαθηματικού-Καθηγητή του Πανεπιστημίου
του Μέμφις των ΗΠΑ
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή υπήρξε ένας μεγάλος μαθηματικός και ένας μεγάλος πατριώτης. Πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην Ελλάδα όταν του ζητήθηκε η συνδρομή του.
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή υπήρξε άγνωστος στο ευρύ κοινό της χώρας του. ευτυχώς ο εκλεκτός φίλος και συνάδελφος μαθηματικός –συγγραφέας Ευάγγελος Σπανδάγος είχε την έμπνευση, το έτος 2000, να γράψει και να εκδώσει, τη βιογραφία του μεγάλου μαθηματικού με έμφαση, όμως, στο μαθηματικό του έργο.
Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω ότι ο Ευάγγελος Σπανδάγος (συγγραφέας 135 βιβλίων με 11 βραβεύσεις, εκ των οποίων δύο από την Ακαδημία Αθηνών και δυο διεθνείς) έχει τάξει σκοπό της ζωής του να παρουσιάζει μεγάλους αλλά αγνοημένους Έλληνες θετικούς επιστήμονες. Αναφέρω ενδεικτικά ότι έχει παρουσιάσει τη ζωή και το έργο των μεγάλων αρχαίων Μαθηματικών και Αστρονόμων Ευκλείδου, Πάππου, Σερήνου, Κλεομήδους, Ευδόξου, Ευδήμου, Ιππάρχου κ.ά. Από τους σύγχρονους μαθηματικούς έχει παρουσιάσει το μεγάλο Χρίστο Παπακυριακόπουλο (1914-1976).
Μετά την παρένθεση αυτή σημειώνουμε ότι το βιβλίο «Η Ζωή και το Έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή» προλογίζει η θυγατέρα του μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού κ. Δέσποινα Ροδοπούλου –Καραθεοδωρή. Το βιβλίο χωρίζεται σε 7 κεφάλαια όλως κατατοπιστικά για τον αναγνώστη. Περιέχονται επίσης σπάνιες φωτογραφίες προσώπων και επιστολών. Στο 5ο Κεφάλαιο με τίτλο «Καραθεοδωρή και Einstein» ο συγγραφέας καταρρίπτει με τρανταχτά επιχειρήματα τον μύθο ότι ο Einstein του έκλεψε τη θεωρία της σχετικότητας.
Τα κεφάλαια του βιβλίου έχουν ως εξής:
Κεφάλαιο 1ο : Η Οικογένεια Καραθεοδωρή.
Κεφάλαιο 2ο: Η Ζωή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή
Κεφάλαιο 3ο: Το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
Κεφάλαιο 4ο: Ο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και η αρχαία Ελλάδα.
Κεφάλαιο 5ο: Καραθεοδωρή και Einstein.
Κεφάλαιο 6ο: Επιστολές και έγγραφα.
Κεφάλαιο 7ο: Τιμητικές εκδηλώσεις για τον Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
Στο βιβλίο του ο Σπανδάγος τονίζει ότι οι ρίζες της οικογένειας Καραθεοδωρή ήταν στο Βοσνοχώρι της Αδριανουπόλεως. (Μετά τον ξεριζωμό τους το 1922 οι κάτοικοι του Βοσνοχωρίου ίδρυσαν τη Νέα Βύσσα του Νομού Έβρου).
Στο παρόν βιβλίο ο συγγραφέας καταρρίπτει ακόμα δυο αιχμές άλλων συγγραφέων για την οικογένεια Καραθεοδωρή και για τη στάση του ίδιου στους δύο παγκοσμίους πολέμους. Μεταφέρουμε από το 1ο Κεφάλαιο του βιβλίου την ορθή άποψη του συγγραφέα όσον αφορά τις σχέσεις της οικογένειας Καραθεοδωρή με την Οθωμανική αυτοκρατορία:
«Η οικογένεια Καραθεοδωρή έχει τις ρίζες της στην Ανατολική Θράκη και συγκεκριμένα στο Βοσνοχώρι της Αδριανουπόλεως. Όλα σχεδόν τα άρρενα μέλη της επιφανούς αυτής οικογένειας κατέλαβαν ανώτατα αξιώματα στην οθωμανική αυτοκρατορία ως υπουργοί, πρεσβευτές, ηγεμόνες νήσων, διπλωματικοί υπάλληλοι, αυλικοί κ.ά. Την Οθωμανική Αυτοκρατορία την υπηρέτησαν με πίστη και ανωτερότητα και υπερασπίστηκαν ευθαρσώς τα συμφέροντά της, ως πιστοί υπήκοοί της.
Στο σημείο αυτό όμως πρέπει να κάνουμε μια διευκρίνιση:
Οι Καραθεοδωρή με κανένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως αρνησιπάτριδες ή ως μισέλληνες. Απεναντίας είχαν έντονη ελληνική συνείδηση και ποτέ δεν διέκοψαν τους στενότατους δεσμούς που είχαν τόσο με την ορθοδοξία, όσο και με τους ελληνικούς πληθυσμούς της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η «αντίφαση» αυτή ίσως ακατανόητη σε μας τους μεταγενέστερους ερμηνεύεται από το γεγονός ότι η οικογένεια Καραθεοδωρή πίστευε στο θαύμα της μετουσιώσεως της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε ελληνική. Πίστευαν δηλαδή οι Καραθεοδωρή ότι, όπως η Βυζαντινή αυτοκρατορία απέβαλε το ρωμαϊκό της χαρακτήρα και έγινε γνήσια ελληνική, έτσι και η οθωμανική θα μπορούσε με την επικράτηση του ελληνικού πνεύματος και της ελληνικής γλώσσας να μετασχηματιστεί σε μια μορφή ελληνικής αυτοκρατορίας, που θα ήταν η συνέχεια του Βυζαντίου. Την άποψη αυτή των Καραθεοδωρή τη συμμεριζόταν κι άλλες επιφανείς ελληνικές οικογένειες της Κωνσταντινούπολης (όπως οι οικογένειες των Μουσούρων, των Αριστάρχων, των Τσαγκαράκηδων, των Νικούσιων, των Καρατζάδων κ.ά.).»
Στο πρώτο επίσης κεφάλαιο του βιβλίου ο συγγραφέας τονίζει τις δημοκρατικές αντιλήψεις του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και την αντίθεσή του στα καθεστώτα της Γερμανίας τόσο κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο όσο και κατά τον Β΄.
Κλείνοντας το παρόν σημείωμα επιθυμώ να επισημάνω ότι το βιβλίο αυτό του φίλου Ευαγγέλου Σπανδάγου διαβάζεται άνετα και από τους μη μαθηματικούς. Επιθυμώ ακόμα να παρουσιάσω δυο γραμμές από τον πρόλογο της κυρίας Δέσποινας Καραθεοδωρή:
«Το βιβλίο "Η Ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή" του κ. Ευαγγέλου Σπανδάγου αποτελεί την πρώτη παγκοσμίως ολοκληρωμένη βιογραφία του πατέρα μου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου