Συνταγή για παραδοσιακό Θρακιώτικο καβουρμά μάς δίνει ο πρόεδρος τού Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) Βάκης Τσιομπανίδης από τό Σάκκο Ορεστιάδας.
Χθες μετά από πολλά χρόνια ξανά έφτιαξα παραδοσιακό Θρακιώτικο καβουρμά. Ένας από τους καλύτερους μεζέδες για μερακλήδες. Σφάξαμε ένα παλιό πρόβατο που είχα και πρόσθεσα άλλο τόσο χοιρινό και μοσχάρι, αφού έβρασε η προβατίνα με το μοσχάρι για μια ώρα με 10 σκελίδες σκόρδο και 3 ολόκληρα μεγάλα κρεμμύδια προσθέσαμε και το χοιρινό, βράσιμο άλλες 3 ώρες και συνέχεια ανακάτεμα. Όταν το κρέας άρχισε να διαλύεται με το πηρούνι έβαλα τα μπαχαρικά (ρίγανη, δυόσμο, πάπρικα, πιπέρι, λίγο καυτερό μπούκοβο και αλάτι) να πάρουν ακόμη μια βράση. Αφαίρεσα τα κρέατα από το ζουμί (το οποίο κράτησα για να το χρησιμοποιήσουμε ως ζωμό στα φαγητά) έλιωσα μοσχαρινό λίπος και περιέλουσα τα κρέατα, γέμισμα όσο ποιο γρήγορα τα σακουλάκια και το αποτέλεσμα να γλύφεις τα δάχτυλα σου. Να θυμίσω πως η πρόγονοι μας δεν είχαν ψυγεία και τα κρέατα τα συντηρούσαν είτε με αυτό τον τρόπο, σε πήλινα σκεπασμένα με λίπος (το οποίο μετά το χρησιμοποιούσαν για να μαγειρέψουν αφού δεν υπήρχαν λάδια, είτε παστωμένα με αλάτι.
Μπορεί να έχει αρκετό κόπο, το αποτέλεσμα όμως σε δικαιώνει.
Εμείς δεν ξέρουμε τα πολιτικά μαγειρέματα....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου