ΜΙΑ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΣΤΗΝ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΑ"(ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ)
Μαρία Ράλλη –Υδραίου
Με την ευκαιρία των Εγκαινίων της Έκθεσης σπάνιων βιβλίων για την Ελληνική Γλώσσα (1476 – 1900) μέσα στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 20 Οκτωβρίου 2008, "Οι Φίλοι της Εθνικής Βιβλιοθήκης" και τα μέλη της "Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς" είχαμε την τύχη, χάρη στην ευγενική μεσολάβηση του εμπνευστού και διοργανωτού της όλης εκδήλωσης κ.Γεωργίου Δολιανίτη, του εκλεκτού Σχολάρχου και συλλέκτου χιλιάδων τόμων βιβλίων, να παραβρεθούμε στην λαμπρή τελετή και να ζήσουμε μοναδικές στιγμές εθνικής υπερηφάνειας γιατί για άλλη μια φορά τιμήθηκε η Ελληνική Γλώσσα και λάμπρυνε με το μεγαλείο της το όνομα και την Ιστορία της Ελλάδας.
Οι δύο κύριοι ομιλητές, ο κ.Αντώνιος Κουνάδης, Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π., Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κληρονομιάς και ο κ.Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Ομότιμος Καθηγητής της Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τέως Πρύτανης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, με υψηλά αισθήματα αγάπης για την Ελληνική Γλώσσα, μετέδωσαν την φλόγα της ψυχής τους στους επίσημους καλεσμένους και απέδειξαν με πολλά παραδείγματα το πόσο σημαντική είναι η γλώσσα μας για όλους τους λαούς και κυρίως για τους Ευρωπαίους οι οποίοι έχουν τις Ελληνικές ρίζες εμφυτευμένες στο Λεξιλόγιο τους δίχως να το συνειδητοποιούν.
Όπως είπε ο κ.Κουνάδης στην ομιλία με θέμα "Η Οικουμενικότητα της Ελληνικής Γλώσσας", η γλώσσα δεν είναι απλώς το μέσον με το οποίο ο άνθρωπος εκφράζεται και επικοινωνεί, αλλά είναι επίσης εργαλείο σκέψης, διανόησης και πρόσβασης στη γνώση, φορέας πολιτισμού και ιστορικής μνήμης, και συγχρόνως το βασικό δομικό υλικό όλων των κατασκευών στο χώρο του πνεύματος. Ο λόγος του φιλοσοφικού στοχασμού και της ανθρώπινης σοφίας εκφράστηκε με την Ελληνική Γλώσσα η οποία με την πλαστικότητα και εκφραστικότητά της εχάρισε στην ανθρωπότητα τις λέξεις και τις έννοιες που διεμόρφωσαν τις κατακτήσεις του αφηρημένου στοχασμού.
Η ομιλία του κ.Μπαμπινιώτη έγινε στην Αγγλική και είχε τίτλο "Η Ελληνική Γλώσσα: Η συνεισφορά της στις βασικές ιδέες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού". Με παραδείγματα παράλληλων ζευγών λέξεων στην Ελληνική και στην Αγγλική, τη Γαλλική ή την Ιταλική αντίστοιχα αποδείχτηκε η κοινή προέλευση των ριζών των γλωσσών αυτών με την Ελληνική. Το ξενόγλωσσο ακροατήριο εντυπωσιάστηκε από την ευρύτητα και τον πλούτο του Ελληνικού Λεξιλογίου το οποίο υπήρξε ο τροφοδότης των Ευρωπαϊκών Γλωσσών.
Στις 6.30 μ.μ. τα Εγκαίνια της Έκθεσης. Μέσα στις καλαίσθητες βιτρίνες έλαμψε το Ελληνικό Πνεύμα με την Έκθεση 250 σπάνιων βιβλίων για την Ελληνική Γλώσσα (κορυφαίοι συγγραφείς των προηγούμενων αιώνων, άριστα βιβλία Γραμματικής και Συντακτικού, Γραμματολογίες, Λεξικά, μοναδικές εκδόσεις). Ο εξαιρετικός και σεμνότατος κ.Δολιανίτης ακτινοβολούσε ολόκληρος από χαρά και υπερηφάνεια γιατί το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Χάρισε στην Αλεξανδρίνα φως και λάμψη από τη μαγεία των σπάνιων βιβλίων που ο ίδιος συνέλεξε με πολλούς κόπους μια ολόκληρη ζωή. Η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη αγκάλιασε και φιλοξένησε ένα μέρος από τον θησαυρό του κ.Δολιανίτη και σηματοδότησε με το Μύθο του παρελθόντος της τη σπουδαιότητα και τη σημαντικότητα των πνευματικών του αποκτημάτων καθώς και την γέννηση καινούργιων σχέσεων, υψηλών και ωραίων, μεταξύ της Ελλάδας και του κόσμου όλου, του καινούργιου και του παλιού.
Στις 7 μ.μ. έγινε η Δεξίωση σ’ ένα περιβάλλον πολυπολιτισμικότητας. Απλωνόταν μια αύρα αισιοδοξίας και ψυχικής ανάτασης, ένα πνεύμα συσπείρωσης του Ελληνικού στοιχείου, ένας ενθουσιασμός και μια μεγαλοσύνη αισθημάτων.
Νιώσαμε ότι ανήκαμε εκεί, στη Μεγάλη και Σπουδαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ότι εκεί ήταν οι ρίζες μας αιώνες τώρα, ότι η καρδιά μας κτυπούσε μόνον γι’ αυτήν και το μεγαλείο της. Προσκυνήσαμε την κοιτίδα του Ελληνικού Πολιτισμού και σιωπηλά, μ’ ένα κόμπο στο λαιμό, αποχωρήσαμε. Η επίσκεψη αυτή ήταν για μας το φίλτρο της ζωής που μας συνέδεε με το τώρα και το χθες.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ISMAIL SERAGELDIN,
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2002
Σήμερα, είμαστε έτοιμοι να εγκαινιάσουμε μια καινούργια Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Σαν ένας φοίνικας, η "ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΑ" υψώνεται στο ίδιο σημείο όπου κάποτε βρισκόταν η αρχαία Βιβλιοθήκη. Προσπαθούμε να εισχωρήσουμε στο πνεύμα της αρχαίας Βιβλιοθήκης με μεθόδους που απαιτούν οι ανάγκες του 21ου αιώνα. Προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς για να φτιάξουμε ένα τόπο συνάντησης για τους πολιτισμούς του κόσμου και να προωθήσουμε την μεταξύ όλων κατανόηση καθώς και την απόκτηση γνώσης.
Η καινούργια Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας που υψώνεται πάνω στις ακτές της Μεσογείου μ’ ένα όμορφο σύγχρονο σχέδιο, στεγάζει μια βιβλιοθήκη με 4-8 εκατομμύρια βιβλία, ένα συνεδριακό κέντρο για 3000 άτομα, ένα Πλανητάριο, τρία Μουσεία, αρκετές εκθεσιακές πινακοθήκες και ένα αριθμό Ινστιτούτων Έρευνας. Είναι ένα σύνθετο κατασκεύασμα αφιερωμένο στο πνεύμα της αρχαίας Βιβλιοθήκης. Πρόκειται να είναι ένα παράθυρο του κόσμου προς την Αίγυπτο όπως και το παράθυρο της Αιγύπτου προς τον κόσμο. Θα είναι ένα μοντέρνο Ίδρυμα ικανό να συναντήσει την πρόκληση της ψηφιακής εποχής, και, πάνω απ’ όλα, να είναι ένα ζωντανό κέντρο πνευματικής επικοινωνίας, ένας τόπος συνάντησης για διάλογο με τους λαούς και τους πολιτισμούς του κόσμου.
(ΒΙΒΛΙΟ: "THE LIBRARY OF ALEXANDRIA", ΕΚΔΟΤΗΣ: ROY MACLEOD, THE AMERICAN UNIVERSITY IN CAIRO PRESS, ΑΙΓΥΠΤΟΣ 2002)
Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Από τη στιγμή που άνοιξε το 2002 η καινούργια Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας έχει δεχτεί τα πλήθη τόσο για να δουν την ανανεωμένη αρχιτεκτονική όσο και να χρησιμοποιήσουν τον λειτουργικό χώρο. Υπάρχουν πρόσφατα ενδείξεις ότι τα αναγνωστήρια λειτουργούν με μεγάλη κοσμοσυρροή από αναγνώστες. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το κτίσιμο της Βιβλιοθήκης έβγαλε πλειοψηφίσασα τη Νορβηγική Εταιρεία SNOHETTA, της οποίας το σχέδιο "ένας ήλιος που ανατέλλει" γοήτευσε τη φαντασία των χορηγών της Βιβλιοθήκης, την UNESCO και την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση. Κάποιο εσπευσμένο έργο διάσωσης στο οικόπεδο – το οποίο, όπως είδαμε, μπορούσε κάλλιστα να είναι κοντά στο οικόπεδο της πραγματικής Μεγάλης Βιβλιοθήκης – έφερε στο φως κάποια κλασσικά στοιχεία τα οποία μετακινήθηκαν ή ξαναθάφτηκαν. Η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί συνέδρια και καλλιτεχνικές Εκθέσεις όπως και IMAX φιλμ που παρουσιάζονται στο Πλανητάριο. Μόνιμες Εκθέσεις περιλαμβάνουν το Ιστορικό Μουσείο στον χαμηλότερο όροφο, η Συλλογή Αγουάντ και το Μουσείο του SHADI ABD AL-SALAM στο ισόγειο πιο χαμηλά και το Μουσείο Επιστημών στο Πλανητάριο. Αξίζει να τα επισκεφτεί κανείς όλα αυτά.
(ΒΙΒΛΙΟ: ALEXANDRIA AND THE EGYPTIAN MEDITERRANEAN – JENNY JOBBINS and MARY MEGALLI, THE AMERICAN UNIVERSITY IN CAIRO PRESS, 2006)
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Το Μουσείο του υπογείου στεγάζει πολλά από τα ενδιαφέροντα αντικείμενα που βρέθηκαν στις ανασκαφές των θεμελίων – περιλαμβανομένου κι ενός τμήματος από εξαιρετικό μωσαϊκό που απεικονίζει ένα σκύλο του σπιτιού – και από άλλες τοπικές ανασκαφές, όπως και αντικείμενα που ανασύρθηκαν από βυθισμένα οικόπεδα πέρα από την παραλία. Ανάμεσα στα εκθέματα, τα οποία χρονολογούνται από τη φαραονική μέχρι την Ισλαμική περίοδο, υπάρχουν ένα επιτύμβιο άγαλμα ενός κοιμώμενου παιδιού που ακουμπάει το κεφάλι του πάνω στο χέρι του και το οποίο βρέθηκε το 1997 στη Λίμνη Μπουρουλούς καθώς και αποσπάσματα από αρχαία βιβλία, περιλαμβανομένου κι ενός αντιγράφου από τον ΟΡΕΣΤΗ του ΕΥΡΙΠΙΔΗ χρονολογημένου από τις αρχές του 1ου π.Χ. αιώνα.
ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
Το Πλανητάριο έχει σχεδιασθεί γα να συνδεθεί με την αρχιτεκτονική ιδέα της κύριας Βιβλιοθήκης που συμβολίζει ένα πλανήτη περιστρεφόμενο γύρω από τον Ήλιο. Επειδή η αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη θεμελίωση των βασικών αρχών της αστρονομίας, το επιστημονικό κέντρο του Πλανηταρίου είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει δυναμικά μόρφωση και αλληλεπιδρούσα στην επιστήμη με ιδιαίτερη έμφαση στη φυσική και στην αστρονομία. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον κόσμο(cosmos) δια μέσου των πολυμίντια επιδείξεων, εκθέσεων και εργαστηρίων. Ένα IMAX θέατρο είναι στημένο στο επάνω τμήμα της σφαίρας. Δίπλα στο Πλανητάριο είναι ο χώρος της εξερεύνησης όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρίσκονται σε αλληλοεπίδραση με τα εκθέματα. Το Μουσείο της Ιστορίας της Επιστήμης που εγκαινιάστηκε από τον Γάλλο Υπουργό Πολιτισμού στεγάζεται σε μια ανεστραμμένη πυραμίδα κάτω από το Πλανητάριο. Το Μουσείο τιμάει τους επιστήμονες αρχίζοντας από τις ανακαλύψεις και τις εφευρέσεις των αρχαίων Αιγυπτίων μέσω των επιστημόνων του Μουσείου (του ναού προς τις Μούσες) και φτάνοντας ως τους σοφούς Άραβες του Μεσαίωνα. Γίνεται επίσης μνεία της Αλεξάνδρειας των Πτολεμαίων, των μεταφραστών των οποίων τα έργα είχαν επίδραση στην εξάπλωση της γνώσης, και τριών από τους πιο φημισμένους Ευρωπαίους της Αναγέννησης:
του Νικόλαου Κοπέρνικου, του Γουίλλιαμ Χάρβευ και του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ
Το Μουσείο Χειρογράφων περιλαμβάνει το Τμήμα Σπάνιας Συλλογής από γνήσια χειρόγραφα, πρώιμα τυπωμένα βιβλία, χάρτες, αρχαία νομίσματα, εξαιρετικές δωρεές, ντοκουμέντα και άλλα σπάνια πράγματα που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική ή την ιστορική τους σπουδαιότητα. Το Τμήμα των Μικροφίλμ καθιστά ικανή την εξέταση σπάνιων χειρογράφων, εντύπων υλικών και ντοκουμέντων ενώ εμποδίζει την καταστροφή από υπερβολική χρήση. Ανάμεσα στα αντικείμενα είναι τα μικροφίλμ των συλλογών χειρογράφων στην Βιβλιοθήκη του Εσκοριάλ και του Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν της Γερμανίας. Ακόμη σ’ αυτό το Τμήμα βρίσκεται η μεγαλύτερη δωρεά χειρογράφων προς τη Βιβλιοθήκη έως σήμερα, το δώρο της Βρετανικής Βιβλιοθήκης προς την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη από αντίγραφα της εξαντλημένης συλλογής της, δηλαδή, 14000 Αραβικών, Περσικών και Τουρκικών χειρογράφων, που θεωρείται η μεγαλύτερη συλλογή στην Ευρώπη. Στο Τμήμα της Μουσειογραφικής Έκθεσης οι επισκέπτες μπορούν να εξετάσουν τις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις του Κέντρου Χειρογράφων προετοιμασμένοι να χρησιμοποιήσουν ψηφιακές τεχνικές της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας. Επιλογές από την Βιβλιοθήκη των Ψηφιακών Χειρογράφων μπορούν να φανούν στις οθόνες των σύγχρονων υπολογιστών. Το μόνο ίχνος που επέζησε από την αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι επίσης σε έκθεση εδώ: ένα ψηφιακό αντίγραφο του Ελληνικού παπύρου που βρίσκεται στην Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη στη Βιέννη είναι διαθέσιμο σε ειδικό "browser".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου