Γιαρουρτσής
Η Αδριανούπολη και η Ορεστιάδα είχαν πολύ καλό γιαούρτι. με γάλα πρόβειο συνήθως, σπάνια ανάμικτο, έφτιαχναν το γιαούρτι, αφού έβραζαν το γάλα και την μαγιά που είχαν από τις προηγούμενες ημέρες, το ανακάτευαν με ξύλινη κουτάλα. Αφού κρύωνε το γάλα το γέμιζαν σε κεσέδες να σφίξει. Φημισμένο ήταν το καϊμάκι από την κρέμα του πρόβειου γάλακτος.
Πρόσφυγες οι περισσότεροι γιαουρτσήδες έφεραν την τέχνη από την Αδριανούπολη στην Νέα Ορεστιάδα όπως ο Κυριακίδης Βασίλης, Πασχαλίδης Ιωάννης, Σκαρλατίδης Αθανάσιος, Σταυρίδης Γιάννης, Νεραντζίδης Ιωάννης, Ράσγκελης Αθανάσιος, Καϊμάκης Στέφανος, Χαρνίδης Λάζαρος, Αϊβαζούδης Ζήσης, Χαρίσης Φώτης, Νένδος Νικόλαος.
.................................................................................................................................................................
Είχε δημοσιευτεί στον "Βορέα"(τεύχος 45) τον Μάρτιο 2009, πριν 15 χρόνια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου