Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Ο φαρμακοβιομήχαβος Δημήτρης Πενταφράγκας με τις δωρεές και τις χορηγίες του απηχεί μια από τις καλύτερες παραδόσεις του Θρακικού Ελληνισμού!Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε το 2009, πριν 15 χρόνια, στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Θράκες ευεργέτες διαχρονικά πρότυπα κοινωνικής ευθύνης"!

Πρότασή μας προς τη δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας είναι η ανακήρυξη του κ. Δημήτρη Πενταφράγκα σε ευεργέτη της πόλης της Νέας Ορεστιάδας.

 



 
Καταλυτικός ο ρόλος του γιατρού Θανάση Απότα για την κατασκευή του υπαίθριου θεάτρου!

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Γιάννης Ασημάκης ήταν ο μελετητής και κατασκευαστής του υπαίθριου δημοτικού θεάτρου!

 

 

 

 

 

 

 

Στη μνήμη της συν-ιδρύτριας της Ελένης Πενταφράγκα, το γένος Μελά, του Εμμανουήλ και της Μαλαματτένης Μελά!





 

Σήμερα σ’ έναν χώρο ιδιαίτερου συμβολισμού που είναι ταυτισμένος με τις μνήμες των ιδρυτών της Νέας Ορεστιάδας, καλό είναι αν θυμηθούμε και να αναγνωρίσουμε τη θετική δράση συμπολιτών και συμπατριωτών μας, στους οποίους χρωστάμε αυτόν τον όμορφο χώρο που κάθε καλοκαίρι γίνεται το επίκεντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης της Νέας Ορεστιάδας και της ευρύτερης περιοχής του Βορείου Έβρου. Η εικόνα πριν δεκαπέντε χρόνια ήταν εντελώς διαφορετική. Ήταν μια εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής. Για να φτάσουμε σ’ αυτή τη σημερινή εικόνα της ζωής και του πολιτισμού, χρειάστηκε η εμπνευσμένη δράση και πρωτοβουλία των συμπολιτών. Το 1994 ήταν που άρχισε ο αγαπητός φίλος γιατρός Θανάσης Απότας να απευθύνεται στους τοπικούς φορείς και να γίνει ο καταλύτης της δημιουργίας του υπαίθριου δημοτικού θεάτρου. Με τη δική του επιμονή προχώρησε η συνεργασία με τον δήμο Ορεστιάδας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου για την ένταξη του έργου στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα. Δεν ήταν όμως επαρκή για την ολοκλήρωση του έργου. Τότε ήταν που ήλθε η γενναιόδωρη χρηματοδότηση από τον συμπατριώτη μας Εβρίτη φαρμακοβιομήχανο, τον ιδρυτή της πρώτης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που ήταν καθοριστική για την περαίωση των εργασιών και την απόδοση ενός λειτουργικού χώρου στους κατοίκους της πόλης. Έτσι, πριν μερικές μέρες εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου της Αδριανούπολης, αφού για την πραγματοποίησή της ήταν αναγκαία η ύπαρξη ενός πιάνου με ουρά, το οποίο απόκτησε σε χρόνο ρεκόρ η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας μετά από χρηματοδότηση του κ. Δημήτρη Πενταφράγκα. Αυτό έχει συμβεί πολλές φορές κατά το παρελθόν και στις προθέσεις του είναι να συνεχίσει να προσφέρει στη γενέτειρά του.

Από παλιά υπάρχει εκφρασμένη η βούλησή του για την προώθηση ενός εγχειρήματος που θα αφορά τις δυο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, ως ένα επιδεικτικό και θετικό παράδειγμα ειρηνικής συνεργασίας. Οι μέχρι τώρα οικονομικές ενισχύσεις σε φορείς και δράσεις στη Νέα Ορεστιάδα ξεπερνάνε κατά πολύ το 1.200.000 ευρώ. Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο παρόμοιας προσφοράς προς την πόλη της Νέας Ορεστιάδας. Ο Δημήτρης Πενταφράγκας είναι ένα ξεχωριστό παράδειγμα για ένα ακόμη πολύ σοβαρό λόγο. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια είχαμε να δούμε έναν Θρακιώτη επιχειρηματία αυτού του μεγέθους που δραστηριοποιείται εντός και εκτός των εθνικών συνόρων. Απευθύνομαι προς τη δημοτική αρχή και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ορεστιάδας και τους προτείνω να συζητήσουν σε μια από τις συνεδριάσεις τους το θέμα της ανακήρυξης του Δημήτρη Πενταφράγκα ως ευεργέτη της Νέας Ορεστιάδας. Δεν ξέρω πόσο ανάγκη το έχει ο ίδιος. Ένα είναι βέβαιο ότι το έχουμε ανάγκη εμείς οι ίδιοι. Γιατί πρέπει να έχουμε το ήθος και το μεγαλείο να αναγνωρίζουμε την αξιοσύνη και την προσφορά των συμπατριωτών μας. Είναι ένας στοιχειώδης κώδικας, ένας δεσμός τοπικής αλληλεγγύης, επικοινωνίας, στήριξης και δημιουργίας αξιών, προτύπων και πολιτισμού. Κι αυτό ήταν κάτι που μας χαρακτηρίζει, θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει τώρα και στο μέλλον

 Επί δημαρχίας Άγγελου Παπαϊωάννου ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του υπαίθριου θεάτρου στο άλσος Αδριανουπόλεως!




Χωρίς τη γενναία χρηματοδότηση του Δημήτρη Πενταφράγκα το Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ δεν θα είχε κατασκευαστεί και δεν θα λειτουργούσε, όπως λειτουργεί σήμερα! Μαζί με τα λειτουργικά έξοδα η συνολική ευεργεσία θα ξεπεράσει σίγουρα τα 2.000.000 ευρώ!


Η πρόταση για την ανακήρυξη του Δημήτρη Πενταφράγκα σε ευεργέτη του Δήμου Ορεστιάδας διατυπώθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Θράκες ευεργέτες,διαχρονικά πρότυπα κοινωνικής ευθύνης"!

\

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου