Οι φωτογραφίες είναι της Σαραντούλας Κεφαλά! |
Η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Οικονομικών και Εθελοντισμού Φανή Μπαχαρίδου για τον Χρόνη Αηδονίδη, τον μεγάλο αοιδό της Θράκης, τον Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου, τον υμνωδό της Θρακικής ζωής,. Τον Θρακιώτη χρυσό Ολυμπιονίκη στο Παρίσι του 1924 Κωνσταντίνο Δημητριάδη και το έτος Καριοφύλλη Δοϊτσίδη, που θα ακολουθήσει!
Εδώ στην Καρωτή, τη βρυσομάνα της δημοτικής μουσικής μας παράδοσης υποκλινόμαστε στον Χρόνη Αηδονίδη, τον μεγάλο αοιδό του Θρακικού τραγουδιού!
«Φίλοι μ΄καλώς ορίσατε»!
Αυτό θα ήταν το καλωσόρισμα του Χρόνη Αηδονίδη στην αγαπημένη γενέτειρα του!
Έτσι είχε χαιρετίσει κι όλο τον κόσμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, πριν 20 χρόνια στέλνοντας με τη φωνή του στα πέρατα του κόσμου τη μουσική παράδοση της Θράκης!
Πριν 100 χρόνια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι ένας σπουδαίος Θρακιώτης γλύπτης, ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης, θα στεφόταν χρυσός ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι με τον περίφημο Δισκοβόλο του, που υπάρχει σήμερα στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα μπροστά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο Καλλιμάρμαρο!
«Στην πατρίδα μας Θράκη ζει η Θρακογεννιά, μια ψυχή ακομμάτιαστη από τις προαιώνιες καταβολές της. Πανάρχαια, Βυζαντινή,Νεοθρακική…
» Ο νέος Χρόνης Αηδονίδης από το Διδυμότειχο που τραγούδησε το τραγούδι του Βλαχόπουλου, θαρρείς και ανέβηκε από τον υποβλητικό κόσμο των παππούδων του. Τι μελωδία, τι τσακίσματα αλλά και απλότητα, κι έκφραση και ποιόν. Τα διδάχτηκε»!
Αυτά έλεγε ο πρωτεργάτης της θρακικής ιστοριογραφίας και λαογραφικής έρευνας και ιδρυτής της Εταιρείας Θρακικών Μελετών Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου στις «Θρακικές Εκπομπές» του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών το 1953 και απογείωνε την καριέρα του Χρόνη Αηδονίδη με το Θρακικό τραγούδι να γνωρίζει εντυπωσιακή απήχηση σε όλη την Ελλάδα!
Σήμερα αποτίουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και στον Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου, καθώς φέτος συμπληρώνονται 140 χρόνια από τη γέννηση του!
Ο Χρόνης Αηδονίδης ήταν γέννημα θρέμμα της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Καρωτής! Στη μάνα του,την παπαδιά Χρυσάνθη και σε όλες τις γυναίκες της Καρωτής που ήταν η κιβωτός αυτής της πολύτιμης παράδοσης οφείλουμε τον αιώνιο κι απόλυτο σεβασμό μας! Θα μιλήσουμε για τον συνοδοιπόρο του Καριοφύλλη Δοϊτσίδη! Για τους πολλούς και άξιους οργανοπαίκτες που ανέδειξε μια μεγάλη Ελληνίδα με το Θέατρο της στο Λόφο Φιλοπάππου τη Δόρα Στράτου! Θα υπογραμμίσουμε την παρουσία και την αξία του Βαγγέλη Δημούδη που για χρόνια ήταν πρωτοχορευτής στη Δόρα Στράτου για να μυηθεί στη συνέχεια στο ούτι και στο τραγούδι κοντά στον Χρόνη Αηδονίδη και τον Καριοφύλλη Δοϊτσίδη!
Αυτή είναι μια σπουδαία μουσική και πολιτιστική κληρονομιά! Το δέντρο της μουσικής παράδοσης της Θράκης έχει γίνει θεόρατο με πολλά κλαδιά και νέους κι ελπιδοφόρους ιεροφάντες της Θρακίας Μούσας!
Είναι ένα τεράστιο κι ανεκτίμητο κεφάλαιο της ιστορίας και του πολιτισμού μας!
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με επικεφαλής τον περιφερειάρχη μας Χριστόδουλο Τοψίδη έχουμε δηλώσει ότι η ανάδειξη και η προβολή του καταπληκτικού ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιφέρειας μας θα είναι μια προτεραιότητα και μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας! Κι αυτή είναι η πρόσκληση συνεργασίας που απευθύνουμε σε όλες τις ζωντανές και δημιουργικές πολιτιστικές δυνάμεις του τόπου μας!
Σας ευχαριστώ
Καλή βραδιά με πολλή διασκέδαση και χορό!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου