ΕΦΥΓΕ Ο ΕΒΡΙΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΝΤΑΦΡΑΓΚΑΣ
Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Γεώργιος Πενταφράγκας έχοντας διαγράψει μια μακρά δημιουργική κοινωνική και επιχειρηματική διαδρομή.
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Τάκη Τσονίδη «Η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΜΑΣ», «είχε γεννηθεί το 1925 στο Φυλάκιο Ορεστιάδας. Οι γονείς του Κωνσταντίνος και Ζωή Πενταφράγκα κατάγονταν από την Αδριανούπολη.
»Κατά τη διάρκεια της κατοχής ήταν διερμηνέας στους Γερμανούς κι από αυτή τη θέση βοήθησε πάρα πολύ τους καταδιωκόμενους και έδωσε πολύτιμες πληροφορίες στο προξενείο Αδριανουπόλεως μέσω της οργάνωσης πληροφοριοδοτών που δρούσε στην Ορεστιάδα. Μέσω του γιατρού Εμμανουήλ Ρήγα έστειλε πολλές χρήσιμες πληροφορίες στο ελληνικό προξενείο. Στα μάτια του κόσμου φαινόταν ως συνεργάτης των Γερμανών, γι’ αυτό και πολλοί δεν τον έβλεπαν με καλό μάτι. Όταν όμως κάτι μυρίστηκαν οι Γερμανοί και αναγκάστηκε να φύγει στο βουνό, τότε κατάλαβαν οι πολλοί τι πατριώτης ήταν ο Πενταφράγκας και τι ρόλο έπαιζε.
»Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άρχισε να ασχολείται με την εμπορία φαρμάκων και αργότερα με την φαρμακοβιομηχανία.
»Το 1969 στο Καματερό Αττικής ίδρυσε την φαρμακοβιομηχανία REMΕDINA».
Μέσα στο αυτοκίνητο ο Γεώργιος Πενταφράγκας, διερμηνέας των Γερμανών, με το καλπάκι ο Κωνσταντίνος Ντένης που σκοτώθηκε σε ενέδρα από τους αντάρτες, έξω από το Σάκκο (ΤΑΚΗΣ ΧΡ. ΤΣΟΝΙΔΗΣ «Η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΜΑΣ»)
Για το θέμα των διερμηνέων οι δυο στρατιωτικοί διοικητές των ταγμάτων τους ΕΛΑΣ ΕΒΡΟΥ Λεωνίδας Τερζούδης (Μίλτος) και Φώτης Βλάχος (Φοίβος) στο βιβλίο τους «Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ –ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ» επισημαίνουν τα ακόλουθα :
«Η Γερμανική Διοίκηση χρησιμοποιούσε σαν διερμηνείς Γερμανούς που γνώριζαν άριστα την ελληνική γλώσσα και Έλληνες που ήξεραν γερμανικά.
»Μερικοί από τους τελευταίους κατάντησαν ο φόβος των κατοίκων. Υπήρχαν όμως και δυο τιμητικές διακρίσεις. Ο Γιώργος Πενταφράγκας, από την Ορεστιάδα, που ήταν οργανωμένος στο ΕΑΜ, ήταν το μάτι της Εθνικής Αντίστασης στο άντρο των Γερμανών. Με ξεχωριστή σύνδεση, έδινε πολύτιμες πληροφορίες, προστάτευε αγωνιστές και όταν κινδύνευσε ν’ αποκαλυφθεί προσχώρησε στον ΕΛΑΣ».
................................................................................................................................................
Είχε δημοσιευτεί στον "Βορέα"(τεύχος 50) τον Αύγουστο 2009, πριν 15 χρόνια!
Το φωτογραφικό αρχειακό υλικό είναι από το εμβληματικό βιβλίο του αείμνηστου Τάκη Τσονίδη! |
*
* *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου