Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Το βραχύβιο περιοδικό του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πετρωτών Έβρου Στουτγάρδης και Περιχώρων μας θύμισε ο Μιχάλης Μερικίδης!



Ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις αλλά η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη! Κυκλοφόρησαν μόλις δύο τεύχη του περιοδικού «ΠΕΤΡΩΤΑ», μια εκδοτική απόπειρα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πετρωτών Έβρου Στουτγάρδης και Περιχώρων. Έτσι με τα δύο αυτά τεύχη πέρασε στην ιστορία των εντύπων της εσωτερικής και εξωτερικής Θρακικής διασποράς ως το πιο βραχύβιο έντυπο!Την προσπάθεια αυτή ήρθε να μας την θυμίσει ο αγαπητός φίλος Μιχάλης Μερικίδης, που ήταν ένας από τους συνεργάτες της συντακτικής ομάδας και μάλιστα έγραφε το σταυρόλεξο που εστίαζε στην ιστορία και τη ντοπιολαλιά του χωριού. Στους συνεργάτες του περιοδικού συμπεριλαμβάνονταν(όπως βλέπουμε τα ονόματα τους στο 2ο τεύχος) οι:Μιχάλης Βαβελίδης, Σοφία Χατζηπαππά, Μαργαρίτης Γιουρουκίδης και Φωτεινή Καζακίδου με το τραγούδι-ποίημα της «ΠΕΤΡΩΤΑ χωριό μου», το οποίο θα το συμπεριλάμβανε, 20 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση της, στο εξαιρετικό βιβλίο της «τα Πετρωτά μου-Μνήμε και έθιμα», που κυκλοφόρησε το 2016 και είναι το πιο ολοκληρωμένο που έχει γραφτεί για το ιστορικό και γραφικό χωριό! Ένα βιβλίο που δεν έχει παρουσιαστεί στο χωριό κι ελπίζω ότι θα υπάρξουν οι συνθήκες για την παρουσίαση του στα Πετρωτά και ο «Βορέας» θα αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία!

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτών Τριγώνου Έβρου Στουτγάρδης και Περιχώρων ήταν για πολλές δεκαετίες ένας από τους πλέον δυναμικούς και δραστήριους της εξωτερικής μας διασποράς συμβάλλοντας στη διατήρηση των εθίμων και παραδόσεων του χωριού στην ξενιτιά, που όμως με τα χρόνια ατόνησαν παρακολουθώντας και απηχώντας τις εξελίξεις και τις αλλαγές στους ξενιτεμένους μας, που έχουν αφήσει πίσω τους την εποχή των Gastarbeiter, ενώ από την πρώτη γενιά της Ελληνο-Γερμανικής Σύμβασης έχουμε περάσει στην τέταρτη γενιά και μπορούμε να πούμε ότι οδεύοντας από την τέταρτη στην Πέμπτη γενιά τους έχουν μεταβληθεί σε απόδημους κι αυτό από μόνο του συνιστά μια τεράστια κοινωνιολογική και πολιτιστική μεταβολή και συνθήκη!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου