Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Για πρώτη φορά από τη Νέα Ορεστιάδα είχε μιλήσει για το Μεγάλο Δημοκρατικό Κόμμα ο Ανδρέας Παπανδρέου!

 



                               Ο Δημήτρης Αρβανιτίδης με τον Αντώνη Καραμανίδη!

Ήταν τον Οκτώβριο του 1966,


πριν από 58 χρόνια, κατά την επίσκεψη του στη Νέα Ορεστιάδα,που ο Ανδρέας Παπανδρέου, γιος του «γέρου της Δημοκρατίας», Γεωργίου Παπανδρέου, είχε μιλήσει για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός Μεγάλου Δημοκρατικού Κόμματος! Έξι μήνες αργότερα η χούντα των συνταγματαρχών θα προχωρούσε στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και θα έβαζε στο γύψο τη χώρα  και τις πολιτικές εξελίξεις για τα επόμενα επτά χρόνια!

Η χούντα θα καταρρεύσει με την εθνική τραγωδία της Κύπρου, που από το 1974, εδώ και 50 χρόνια αποτελεί μια κακοφορμισμένη πληγή στο σώμα του Ελληνισμού!

Σε 25 χρόνια η Ελλάδα και ο Ελληνισμός θα ζούσαν δύο συγκλονιστικές εθνικές τραγωδίες, τον Εμφύλιο πόλεμο, που έληξε το 1949, και την εισβολή του Αττίλα με την κατοχή ενός σημαντικού μέρους της μαρτυρικής Μεγαλόνησου!

Πάνω στα συντρίμμια αυτών των συνταρακτικών εθνικών τραγωδιών στήθηκε ο μεταπολιτευτικός κύκλος με τις ποικίλες στρεβλώσεις και παθογένειες του!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη της Ένωσης Κέντρου και έστειλε στους αφοσιωμένους οπαδούς και υποστηρικτές  του το μήνυμα του νέου πολιτικού φορέα, που επρόκειτο να επηρεάσει καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις δημιουργώντας το ΠΑΣΟΚ, στα πρότυπα των μαζικών κομμάτων εξουσίας, που μπόρεσε να προσελκύσει δυνάμεις από το κέντρο ως την παραδοσιακή αριστερά, ειδικά τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης!

Για την Δημήτρη Αρβανιτίδη, που εικονίζεται δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, αρκετά ζωηρός και εκδηλωτικός, στα τριάντα του περίπου χρόνια, δεν υπήρξε καμία δεύτερη σκέψη για το τι θα αποφάσιζε και με ποιον θα συστρατευόταν! Ήταν από την πρώτη με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ! Ήταν μάλιστα μέλος της πρώτης, της ιστορικής Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΠΑΣΟΚ και μαζί με τον Γιάννη Λασκαράκη είναι οι μοναδικοί εκπρόσωποι εκείνης της γενιάς στελεχών σον Έβρο!

Στη φωτογραφία δίπλα στον Ανδρέα είναι και ο εντυπωσιακός Εμμανουήλ Ζαπάρτας από το Διδυμότειχο και αριστερά βλέπουμε τον αλλό βουλευτή της Ένωσης Κέντρου τον επί σειρά ετών φαρμακοποιό της Νέας Ορεστιάδας Απόστολο Βλασακούδη!

Από τα πράγματα σε μια περίοδο έντονης πολιτικής ρευστότητας η ανάγκη συγκρότησης για λόγους ευστάθειας του πολιτικού συστήματος της χώρας ενός άλλου εναλλακτικού πόλου εξουσίας δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία για τις υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις της ριζοσπαστικής και κυβερνώσας αριστεράς! Κι επειδή στη φύση δεν αρέσουν τα κενά, που γρήγορα τα καλύπτει, είναι νομοτέλεια κι αυτό θα συμβεί, αυτό το κενό δεν θα κρατήσει για πολύ καιρό! Όποιος το καλύψει θα έχει δημιουργήσει το νέο ισχυρό πόλο εξουσίας και μια εναλλακτική διακυβέρνησης της χώρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου