Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά περί «λαθρομετανάστευσης» του μητροπολίτη Δαμασκηνού στην εκδήλωση για τη Μάχη του Τσιρμέν στη Νέα Ορεστιάδα!








Ήταν ένα απλό «γλωσσικό ολίσθημα» του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας-Σουφλίου Δαμασκηνού ή μια «στοχευμένη» ρητορική σηματοδότοση για αλλαγή πορείας κι αποδοκιμασία της «woke ατζέντας», που διαρκώς συναντάει σφοδρότατες αντιδράσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους τόσο στη χώρα μας όσο και στα γειτονικά Βαλκάνια! Μην ξεχνάμε ότι τα «αιρετικά Βαλκάνια» ήταν μια εποχή που συντάραζαν όχι μόνο τη Χερσόνησο του Αίμου αλλά και τη Νότια Ευρώπη! Τεράστιο κι εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα! Θα σας παραπέμψω για περισσότερα στο βιβλίο αείμνηστου μέντορα και συνεργάτη μου Περικλή Ροδάκη «ΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ», που είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ιστορικής και πολιτιστικής αυτογνωσίας «ΡΗΣΟΣ» το 1991,πριν 33 χρόνια!

Ο σεβασμιώτατος με τις πρωτοβουλίες του έδωσε μια άλλη δυναμική και προοπτική στην ανάδειξη και αξιοποίηση της Μάχης του Τσιρμέν, που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θέτει σε ένα ευρύτερο διεθνές πλαίσιο ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!

Τα δε ανοίγματα προς τη Σερβική Δημοκρατία δεν περνάνε απαρατήρητα και προκαλούν το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, που σε ένα μεγάλο μέρος της είναι φιλοσερβική και φιλορωσική! Επιτομή βυζαντινής διπλωματίας για τον τοπικό μας ποιμενάρχη που εκπροσωπεί μια μεγάλη και βαριά βυζαντινή κληρονομιά! Χωρίς αυτήν δεν νοείται καμία στρατηγική πολιτιστικής και τουριστικής πολιτικής του Έβρου, της Θράκης και όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης!

Ευαίσθητος πομπός και δέκτης των μηνυμάτων των καιρών ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας-Σουφλίου Δαμασκηνός έχει ξεφύγει προ πολλού από τα βήματα και τα πατήματα ενός «συνηθισμένου θρησκευτικού ποιμενάρχη»!

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη που έχει καταγραφεί και στρέφει πολλά φώτα προς τον ίδιο και την περιοχή!

Πρακτικά μαθήματα θρησκευτικής και επικοινωνιακής πολιτικής!

Respect, δέσποτα!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου