Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Γιώργου Παππά στα ¨ΝΕΑ" για τη "δίνη του προσφυγικού" στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση!


Η Ευρώπη (ξανά) στη δίνη του προσφυγικού
Η φονική επίθεση στο Ζόλινγκεν με τρεις νεκρούς και δράστη σύρο πρόσφυγα που έπρεπε να είχε επαναπροωθηθεί στη Βουλγαρία ήταν ο καταλύτης – επιταχυντής ήταν ο θρίαμβος της Ακροδεξιάς στη Θουριγγία και τη Σαξονία της ανατολικής Γερμανίας. Μέσα σε τρεις εβδομάδες η Γερμανία έχει κάνει στροφή στο προσφυγικό και το άσυλο με ταχύτητα φωτός.
Η ακροδεξιά AfD σέρνει από τη μύτη τη δεξιά Χριστιανική Ένωση του Φρίντριχ Μερτς, που πλειοδοτεί με προτάσεις, όπως να επικαλεστεί η Γερμανία «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», για να μην δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Και ο Μερτς με τον ακτιβισμό του σέρνει και την κεντρο-αριστερό συνασπισμό του Σολτς σε θέσεις και κινήσεις που ήταν αδιανόητες μέχρι χθες.


Από την ερχόμενη Δευτέρα η Γερμανία εφαρμόζει εντατικούς ελέγχους στη μεθόριο όλων των χερσαίων συνόρων της, ακόμη και με τη… Δανία. Τα υψηλά στάνταρτ του κοινωνικού κράτους της Γερμανίας ήταν «μαγνήτης» για τους πρόσφυγες και μετανάστες που περνούσαν με κάποιο τρόπο τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και έφταναν στη Γερμανία. Καταργούνται πλέον για όσους έχουν καταγραφεί ή πήραν άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Για τη δεξιά Χριστιανική Ένωση, αυτά δεν αρκούν. Ο Φρίντριχ Μερτς θέλει να στεγανοποιήσει τα σύνορα, αποκλείοντας «δοκιμαστικά» για κάποιους μήνες την είσοδο όλων, όσοι έρχονται από τις γειτονικές χώρες και επιστροφή τους στην πρώτη χώρα-εισόδου – και στην Ελλάδα. Αυτό θα ήταν πραγματικό κλείσιμο συνόρων και κατάργηση μίας από τις μεγαλύτερης κατακτήσεις της ενωμένης Ευρώπης, την ελεύθερη διακίνηση.
Ο Μερτς θέλει να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της Μέρκελ, η παρακαταθήκη της οποίας ήταν ότι, όταν πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως η μετανάστευση και το άσυλο, η Γερμανία δεν πρέπει ποτέ να αυτονομείται αναζητώντας λύσεις μόνον για την ίδια, θύμισε ο Στέφαν Κορνέλιους στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Το μεταναστευτικό, συμπλήρωσε, «μπορεί να θέσει σε σοβαρότατη δοκιμασία τη ‘συμμαχία πεπρωμένου’ της Γερμανίας με τους γείτονές της».
Οι συνοριακοί έλεγχοι που θα εφαρμοστούν τη Δευτέρα γίνονται ήδη στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από το 2015, και στα σύνορα με Πολωνία, Τσεχία και Ελβετία από τον Οκτώβριο του 2023 και δεν είχε ανοίξει μύτη. Ωστόσο, η ζημιά με τους γείτονες της Γερμανίας έγινε ήδη, μολονότι οι αντιδράσεις από Πολωνία, Αυστρία, Ελλάδα αναφέρονται περισσότερο σ΄αυτό που θα γινόταν με τις προτάσεις Μερτς, παρά με αυτά που κάνει η κυβέρνηση Σολτς.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ θα πρέπει να μιλήσουν με τον Φρίντριχ Μερτς - ανήκουν άλλωστε στην ίδια πολιτική οικογένεια – για τα προβλήματα που δημιουργούν οι θέσεις του στην ΕΕ.
Σύμμαχος της Ελλάδας στο μεταναστευτικό δεν είναι η Ουγγαρία του Όρμπαν. Το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου που συμφωνήθηκε την περασμένη άνοιξη μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις μίας δεκαετίας προβλέπει ότι η πρώτη διαλογή για όσους έχουν πιθανότητες ασύλου θα γίνεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι η Ελλάδα, και χρειάζεται τους εταίρους τόσο για το πρώτο «κόσκινο», όσο και για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. Ο σφοδρότερος πολέμιος αυτής της κατανομής ήταν και παραμένει ο Όρμπαν.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου