Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη για την αναγκαιότητα οικονομικής στήριξης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης!


Με γνώμονα την πολύ δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές από τις κτηνοτροφικές μονάδες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξαιτίας των ζωονόσων που έχουν πλήξει την περιοχή, η διοίκηση του Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλου Τοψίδη προχώρησε σε μία καθοριστική παρέμβαση προς το ΥΠΑΑΤ ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την για την οικονομική στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα οποία θα καλύπτουν το ύψος των ζημιών που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις.
Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα περιγράφοντας ρεαλιστικά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τις πολύπλευρες οικονομικές ζημίες που προκαλούνται. Ενώ ζητάει την οικονομική στήριξη του κλάδου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ζημιές και να αποτραπούν οι κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστικές συνέπειες στην ύπαιθρο.
Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτών των συνεπειών είναι το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί ένα διαρκές ρεύμα εξόδου από το κτηνοτροφικό επάγγελμα των ανθρώπων, το οποίο επιτείνει την τάση συρρίκνωση, του τόσο κρίσιμου για την διατροφή και την περιφερειακή και εθνική οικονομία, κλάδου.
Επίσης ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο ένας μικρός αριθμός κτηνοτρόφων, μετά την θανάτωση του νοσούντων ζώων, προχωράει στην ανασύσταση των εκτροφών σε ποσοστό μόλις του 15% των απωλειών.
Μέσα από μια διαρκή διαδικασία διαλόγου με τους φορείς των Κτηνοτρόφων η Περιφέρεια ΑΜΘ διαμορφώνει ένα πλαίσιο προτάσεων, για την υλοποίηση των οποίων είναι αναγκαία και καθοριστική η συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.
Η διοίκηση της περιφέρειας και ο Περιφερειάρχης θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν για όλα τα θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία και ευρύτερα τον γεωργικό και πρωτογενή τομέα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου