Τι θα αντιμετώπιζε στη Μέση Ανατολή όπου είχε εντολή να ενισχύσει τον εξόριστο ελληνικό στρατό και να συνδράμει τους συμμάχους εναντίον του Άξονα; Το Μάιο 1943 ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Είχαν περάσει δύο χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης όπου είχε πολεμήσει εναντίον των Γερμανών αλεξιπτωτιστών. Ήταν μία από τις πολυάριθμες μάχες που είχε λάβει μέρος στη ζωή του. Τι να πρωτοθυμηθεί; Ήδη σε ηλικία ένδεκα χρονών είχε πρωτοπάρει το ντουφέκι εναντίον των Τούρκων στην Κρήτη. Δεν περίμενε τότε ότι ο νεανικός του ενθουσιασμός θα τον οδηγούσε στο Μπιζάνι και τη βόρεια Ήπειρο. Πολύ λιγότερο ότι θα πολεμούσε στη γαλλική Λωρραίνη και τα Δαρδανέλια κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Τώρα με το ξέσπασμα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου δήλωνε και πάλι παρών. Μετά τη Μάχη της Κρήτης τον περίμεναν νέες περιπέτειες στη Μέση Ανατολή.
Ο
Χαράλαμπος Σειραδάκης αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση
Έλληνα αξιωματικού της γενιάς του πολεμικού έπους του 20ου
αιώνα που στρατεύτηκε στο πλευρό του Ελευθερίου Βενιζέλου και
της πρωτοποριακής πολιτικής του. Συμμετείχε ενεργά στους
πολέμους που μεγάλωσαν την Ελλάδα και βίωσε θριάμβους και
αποτυχίες μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Η μυθιστορηματική του
δράση συνδέθηκε με γεγονότα και καταστάσεις που καθόρισαν
τη μοίρα του τόπου του. Η εξιστόρηση της ζωής του αποτελεί ένα
συναρπαστικό όσο και γλαφυρό ανάγνωσμα.
Ο Χάρης Ξηρουχάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Μάντσεστερ (M.A. Econ.) και του Άμστερνταμ. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως ανώτερο στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Συμβούλιο Υπουργών, Ευρωπαϊκή Oικονομική και Κοινωνική Επιτροπή). Δίδαξε ευρωπαϊκή πολιτική και επικοινωνία στη London Academy of Diplomacy, στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Global Governance Institute στις Βρυξέλλες, όπου είναι senior fellow.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με ιστορικά θέματα. Το Καμία μάχη χωρίς αυτόν είναι το δεύτερο βιβλίο του μετά το Χανιά και ΑΒΕΑ - Μία κοινή πορεία (έκδοση Τράπεζας Χανίων, 2019).
Άρθρα
του έχουν δημοσιευθεί στην Athens Voice και τα Χανιώτικα Νέα.
Μία προηγούμενη δημοσίευση έχει τίτλο Communicating European
Integration στο βιβλίο Everything Flows (επιμέλεια Tom Spencer,
2005).
«Πρόκειται για ένα προσεκτικά γραμμένο αφήγημα που βασίζεται σε πολλές πηγές (…) κάνοντας μία σημαντική προσθήκη στο σώμα της ιστορίας (…). Είναι φανερό ότι το βιβλίο αυτό είναι απαύγασμα αγάπης». — SirMichaelLlewellyn-Smith
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου