Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ


ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΕΡΓΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΩΝ ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΘΡΑΚΙΩΤΗ ΗΘΟΠΟΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗ


Μια ταινία ορόσημο για την σκληρή περίοδο του Εμφυλίου πολέμου με τις τραγικές συνέπειες στην Ελλάδα και στη συγκεκριμένη περιοχή με πολλά θύματα και εκατοντάδες πολιτικούς πρόσφυγες, με πρωταγωνιστή τον μεγάλο Έλληνα κωμικό Βασίλη Λογοθετίδη, που καταγόταν από το Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης.
Μια ταινία που γυρίστηκε μέσα στα δύσκολα χρόνια της εμφύλιας σύρραξης (1948) που αποτελεί μια προσπάθεια υπέρβασης του εθνικού και πολιτικού διχασμού και σίγουρα ένα τεκμήριο του πνεύματος και της ψυχής των Ελλήνων που μέσα στη φωτιά μιας αδελφοκτόνας, αιματηρής και πολύνεκρης σύγκρουσης βρίσκουν τη δύναμη να δείξουν έναν τρόπο υπέρβασής της. Μια ταινία που θα πρέπει να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία. Έχει την αξία της και για την ερμηνεία των σύγχρονων πολιτικών φαινομένων, αφού καταδικάζει τον εθνικό διχασμό και κατακερματισμό και συνιστά έναν ύμνο εθνικής συμφιλίωσης και ομόνοιας, που μας είναι απαραίτητη συνθήκη για τη διέξοδο από μια οξύτατη κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική κρίση που δυσκολεύει το παρόν και υπονομεύει το μέλλον μας.
 * *
Επίκαιροι διάλογοι
ΤΡΕΛΟΣ (ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ): Άνθρωποι, άνθρωποι. Αιμοχαρείς, αιμοδιψείς και αιμοβόροι. προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Όλοι άνθρωποι είμεθα. Όλοι αδέλφια είμαστε. Όλοι εξαρτήματα του σύμπαντος είμαστε.
ΘΟΔΩΡΟΣ: Να μου ζήσεις άνθρωπέ μου! Επιτέλους κι ένας άνθρωπος να συννενοηθείς!
ΤΡΕΛΟΣ : Άνθρωποι, άνθρωποι... εγώ θα σας οδηγήσω.
ΘΟΔΩΡΟΣ: Βρε και το ρωτάς; Τώρα που σε βρήκα, πάω εγώ σε άλλον; 
 *
Του Αλέκου Σακελλάριου   -  1948
Παραγωγή :        Φίνος Φίλμ
Σενάριο :             Αλέκος Σακελλάριος
Χρήστος Γιαννακόπουλος
Φωτογραφία :     Ζόζεφ Χεπ
Μουσική :           Κώστας Γιαννίδης
Ηθοποιοί :           Βασίλης Λογοθετίδης, Βαγγέλης Πρωτόπαπας, Λαυρέντης Διανέλλος, Ντίνος Δημόπουλος, Γεωργία Βασιλειάδου, Χρήστος Τσαγανέας, Μίμης Φωτόπουλος, Ίλυα Λιβυκού και άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου