Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΥΣΣΑΣ

"Αν δεν είχαμει "παράνομα", δεν θα έβρισκεις άκρη μέσα στο χουριό. Υπάρχουν τρανά σόϊα που έχουν τα ίδια επίθετα. Να, για παράδειγμα Μαρασλής. Μαρασλήδες είνει μέσ' στου χουριό καμιά πεντακοσαριά. Βρες εσύ άκρη. Άμα πεις όμως Βαλιός, Παπής, Αυλές, καταλαβαίν'ς ποιός είνει. Γι' αυτό κι έχουμει "παράνομα" πιρ΄σσά στου χουριό μας. Για να τους ξεχουρίζουμει". Αυτή την εκδοχή μας δίνει ο συγγραφέας του βιβλίου "ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΝΕΑ ΒΥΣΣΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ 1955-1962" και συνταξιούχος εκπαιδευτικός Γιώργος Φαρμακίδης.
Τα παρατσούκλια απηχούν τη σκωπτική και σατυρική διάθεση του χαρακτήρα των κατοίκων της Νέας Βύσσας, που συνεχίζουν μια παλιά παράδοσή τους. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι όλα τους είναι πολύ πετυχημένα και ταιριάζουν απόλυτα με το χαρακτήρα, τις δραστηριότητες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. Κι αυτή η συνήθεια διατηρείται και σήμερα με τους νεότερους να συναγωνίζονται τους παλαιότερους σε φαντασία και ευρηματητικότητα.
Τα παρατσούκλια για πολλά χρόνια δημιουργούσαν προβλήματα και ποικίλα ευτράπελα με θύματα τους υπαλλήλους υπηρεσιών που αναζητούσαν τους πελάτες τους με τα πραγματικά ονόματα και επίθετά τους! Τα παρατσούκλια είχαν κυριαρχήσει και είχαν εκτοπίσει τα ονοματεπώνυμα ως στοιχεία της ταυτότητας των κατοίκων της Νέας Βύσσας, γεγονός που δυσκόλευε τον εντοπισμό τους από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που δεν ήταν εξοικειωμένοι με τις τοπικές συνθήκες.
Χαρακτηριστικά παρατσούκλια είναι: Μά'ειρας, Πράσους, Λάχανους, Μηλίνα, Αυγός, Κρόκος, Νοσοκόμους, Λέρα, Τσιμπούρας, Ψύλλους, Κάβουρας, Γκαζέτα, Σπίκερ, Τσικό, Γκαζό, Σείχης, Πανταλόνα, Παρτσάλα, Τσουράπα, Μακάριος, Κάρτερ, Βαλέσα, Γιανκούλας, Κεμάλ, Νταγιάν, Πακιστανός, Γιόχαν,Σλάβης, Τσέτσενης,Αρμένους, Ρούσους, Παναία...Χριστός!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου