Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΕΤΡΑΔΩΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πετράδων Διδυμοτείχου με το λιθόκτιστο καμπαναριό της είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού και ταυτόχρονα η ζώσα μνήμη του. Καθώς απουσιάζουν οι γραπτές μαρτυρίες η εκκλησία δεν είναι απλώς ένα τεκμήριο πίστης και θρησκευτικότητας αλλά και μια μαρτυρία της παρουσίας του χωριού και του τρόπου ζωής των κατοίκων του. Είναι το κορυφαίο δημιούργημα των μαστόρων της πέτρας, που βρέθηκαν στην περιοχή προφανώς για τις ανάγκες εκτέλεσης των δημόσιων έργων της εποχής. Κι αυτό μας πάει πίσω περί τα 200 χρόνια, δηλαδή στις αρχές του 19ου αιώνα, στα 1800. Αυτό είναι το λογικό συμπέρασμα από τις χρονολογίες που εντοπίζονται στην εκκλησία τόσο σε μια λίθινη πλάκα όσο και στις εικόνες. Ενώ η λίθινη πλάκα μας παραπέμπει στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα με χρονιά αναφοράς το 1878, οι εικόνες μας πάνε 46 χρόνια πίσω, αφού έχουν φιλοτεχνηθεί το 1832. Λογικά θα πρέπει να υπήρχε προγενέστερο κτίσμα που θα εξυπηρετούσε τις θρησκευτικές ανάγκες των πρώτων οικιστών, πριν κατασκευάσουν την εκκλησία που χαρακτηρίζει και κυριαρχεί στην ταυτότητα και τη ζωή των κατοίκων του χωριού.Εντυπωσιάζει η διαπίστωση ότι όλες οι εικόνες είναι έργο των ίδιων αγιογράφων και είναι προφανές ότι έχουν δημιουργηθεί στο ίδιο εργαστήριο. Η μαζική παραγγελία τους μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κοινότητα είχε μπει σε μια περίοδο ακμής και είχε την ευχέρεια να στολίσει το εκκλησιαστικό καθίδρυμά της με την αγορά εικόνων, άρα και την πληρωμή τους την ίδια χρονιά.
Η παράσταση με τη λαϊκή φιγούρα του φουστανελοφόρου που κραδαίνει την πύρινη ρομφαία-σπάθα του εξάπτει την περιέργεια και το ενδιαφέρον του επισκέπτη για το συμβολικό εσωτερικό μήνυμά της.
Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι ένα έργο της μαστοριάς των τεχνιτών της πέτρας και ένα σύμβολο του χωριού των Πετράδων που είναι ταυτισμένο με την τέχνη και την επεξεργασία της πέτρας.










































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου