Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ "ΜΑΤΡΑΚΑΣ"(ΜΑΛΚΟΤΣΙ):ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1960


Ο περίφημος "ματρακάς"(μαλκότσι) ήταν το θρυλικό όχημα που είχε κατασκευαστεί πριν 50 χρόνια, μεταξύ 1962-1964, στη Νέα Ορεστιάδα για να δώσει λύσεις στην επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, π.χ. σκούπες ή καλαμπόκια, και κυρίως στην κοπή ξύλων. Ειδικά αυτά τα οχήματα που έφεραν μηχανές κοπής ξύλων είναι ακόμη σε λειτουργία κι ένα δύο θα πρέπει να κυκλοφορούν. Στην περιοχή του Τριγώνου Ορεστιάδας θα πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο και μόλις το εντοπίσουμε θα κάνουμε το ανάλογο ρεπορτάζ. Κατασκευαστής του ήταν ένας πρακτικός μηχανικός ο Θεοδόσης Μυλωνάς που μπορούσε να δώσει λύση σε ό,τι είχε σχέση με οποιαδήποτε μηχανή.
Ο Θεοδόσης μαζί με τα άλλα αδέλφια του, τους Βασίλη και Θανάση, ήταν μια τριπλέτα μηχανικών που εκείνα τα χρόνια, πριν και μετά τον πόλεμο, μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κάθε μηχανικό πρόβλημα και να διευκολύνουν τους επαγγελματίες της περιοχής στην άσκηση των δραστηριοτήτων τους"Ήταν θηλυκά μυαλά και άνθρωποι της μουτζούρας".Έτσι τους θυμούνται οι άνθρωποί τους και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.Ο Βασίλης ήταν το μεγάλο μυαλό της οικογένειας. Ο Θανάσης ήταν αυθεντία στα δίκυκλα και κατέληξε να συνταξιοδοτηθεί από συνεργείο δικύκλων. Όλοι τους ήταν "Μπόμπαδες". Αυτό το παρατσούκλι το πήραν από τον χαρακτηριστικό ήχο μηχανής της εποχής τους.
Κι ο γεννήτοράς τους Γεώργιος Μυλωνάς ήταν μηχανικός σε αλευρόμυλους στο Κάραγατς της Αδριανούπολης, πριν την προσφυγιά του 1923.
Βρίσκανε λύσεις χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους τα απαιτούμενα εργαλεία. Δεν υπήρχε περίπτωση μηχανή που δεν ήταν σε κίνηση, που να μην μπορούσαν να την κάνουν να δουλέψει!

1 σχόλιο: