Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

"Δεν είναι έτσι τα πράγματα,Λευτέρη!"

Για τη Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας έχω γράψει αρκετές φορές αλλά το βασικότερο είναι ότι έχω κάνει χιλιάδες ρεπορτάζ πετυχαίνοντας για το δημοτικό μέσο εντυπωσιακά για τα τοπικά δεδομένα μας ποσοστά τηλεθέασης.Ήταν για μένα εκείνη η περίοδος μεταξύ 2000-2002 μιά άκρως δημιουργική φάση της επαγγελματικής μου διαδρομής,για την οποία ουδείς εδώ και δέκα χρόνια από το 2003 ως το 2013 δεν με αναζήτησε για να του πω την άποψή μου,για να γνωρίζουν όσοι μιλάνε για τη Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας πως παράγεται το τοπικό ειδησεογραφικό ενημερωτικό προϊόν.Ακόμη,βέβαια,περιμένω κάποια απάντηση στην πρότασή μου να γίνει μια ημερίδα για το ρόλο,τη λειτουργία και την προσφορά της Δημοτικής Τηλεόρασης.Είναι μια αναγκαία εισαγωγή για να γίνει κατανοητό το πλαίσιο και το περιβάλλον του δημόσιου διαλόγου για το δημοτικό μέσο.
Αν ήταν αμιγώς τοπικό ζήτημα αντιπαράθεσης αυτοδιοικητικών παραγόντων δεν θα παρενέβαινα,γιατί συνήθως κινδυνεύεις να παρεξηγηθείς από όλες τις πλευρές.Επειδή όμως το όλο θέμα αδικεί μια εκδήλωση υψηλού συμβολισμού για τα 50 χρόνια (1963-2013) της Γέφυρας των Κομάρων,στην οποία είχα το ρόλο του συνδιοργανωτή, θα ήθελα να ακούσω θετικά σχόλια,γιατί πραγματικά ήταν η πρώτη φορά που τόσοι θεσμικοί πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι συμμετείχαν σε μια εκδήλωση για την Γέφυρα των Κομάρων και μίλησαν για τη σημασία της στην τοπική κοινωνία και για την αναγκαιότητα συντήρησης αυτού του εμβληματικού έργου για την περιοχή του Τριγώνου.
Το πλαίσιο και το πρωτόκολλο της εκδήλωσης τηρήθηκαν κατά γράμμα από την πλευρά των διοργανωτών.Δόθηκε ο λόγος σε όλους και δεν αποκλείστηκε κανένας.Αυτό που προβλεπόταν από το πρωτόκολλο καλύφθηκε απολύτως από τη Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας και κάποια στιγμή ο κάμεραμαν ήταν να αποχωρήσει κι εγώ ήμουνα που του ζήτησα να μείνει λίγο παραπάνω για να καταγράψει τους αφανείς ήρωες του έργου που ήταν οι εργάτες της εποχής που δούλεψαν κάτω από από σκληρές και αντίξοες συνθήκες,προκειμένου να έχει έτσι μια καταγραφή-ντοκουμέντο.Εκεί ουσιαστικά έκλεινε και η εκδήλωση και προφανώς ο κάμεραμαν έπρεπε να αποχωρήσει για να πάει να καλύψει κάποιο άλλο γεγονός καθώς λίγοι άνθρωποι πρέπει,έστω και υπό αυτές τις συνθήκες,να καλύψουν πολλές δραστηριότητες.Έτσι,όταν μίλησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας Λευτέρης Χαμαλίδης,μια παρέμβαση που δεν ήταν προβλεπόμενη,πολύ απλά δεν υπήρχε κάμερα της Δημοτικής Τηλεόρασης και γι' αυτό επίσης πολύ απλά δεν υπήρχαν πλάνα από την παρέμβαση αυτή.Άρα,το "λάθος",λοιπόν,ήταν δικό μου που πέραν του πρωτοκόλλου και του πλασίου της εκδήλωσης απευθύνθηκα προς τον Λευτέρη Χαμαλίδη,για
τί κι εγώ στη θέση του και ειδκά σε μια εκδήλωση στο χωριό μου θα ήθελα να με σεβαστούν και να μπορέσω να μιλήσω και να καταθέσω τις θέσεις μου.Αντί να ακούμε καλά λόγια,είδαμε να ταυτιζόμαστε εμμέσως με πρακτικές αποκλεισμού!
Σήμερα Πέμπτη,31 Οκτωβρίου 2013,ήμουνα και πάλι στα Κόμαρα Τριγώνου Ορεστιάδας και είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με αρκετούς κατοίκους του χωριού που μόνο θετικά σχόλια είχαν να κάνουν για την εκδήλωση.Δεν αναδείξαμε απλώς τη Γέφυρα των Κομάρων αλλά πολύ περισσότερο σεβαστήκαμε τις μνήμες και τα βιώματά τους.
Ήδη για τη συντήρηση της της γέφυρας υπάρχει κινητικότητα.Κανείς από το οποιοδήποτε επίπεδο διοίκησης δεν θα μπορεί πλέον να λέει ότι δεν είναι ενήμερος.Κι αν κάποιος παρακολουθήσει τις αμέσως επόμενες αναρτήσεις μας θα καταλάβει τους αλλεπάλληλους βιασμούς που έχει υποστεί το οικοσύστημα του ποταμού Άρδα, που ήταν ένας ονειρεμένος ποτάμιος χώρος αναψυχής για τους κατοίκους των Κομάρων και της ευρύτερης περιοχής.
Επειδή υπάρχει συνέχεια γύρω από τη Γέφυρα των Κομάρων,καλό είναι να κρατήσουμε τους επιβαλλόμενους χαμηλούς τόνους στο πλαίσιο μιας ζωτικής πολιτικής ορθότητας που επιτρέπει τον αλληλοσεβασμό και την τοπική συνεργασία ως αναγκαία προϋπόθεση διεκδίκησης και επίλυσης των τοπικών υποθέσεων.

4 σχόλια:

  1. Η αντίδραση μου για τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής τηλεόρασης, είχε ως αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα 50 χρόνια από την λειτουργία της γέφυρας Κομάρων.
    Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία καλύφθηκε τηλεοπτικά από τη δημοτική τηλεόραση, η μόνη δήλωση που δεν παίχτηκε ήταν η δική μου. Τα αίτια ας τα αναζητήσουν άλλοι...
    Η λειτουργία όμως της τηλεόρασης με ανάλογο τρόπο δεν είναι τωρινή ιστορία.
    Έχει να κάνει καταρχήν με την φασιστική παύση λειτουργίας των ζωντανών μεταδόσεων των ΔΣ.
    Γενικότερα δε με τη φίμωση των άλλων φωνών. Των αντίθετων.
    Στα 3 χρόνια που είμαι επικεφαλής δημοτικής παράταξης, έχω δημοσιοποιήσει δεκάδες δελτία τύπου με τοπικά θέματα και ζητήματα. Έστω και μια φορά αυτή η δημοτική τηλεόραση κι εννοώ τη διοίκηση της που λειτουργεί με τακτικές αποκλεισμού, δεν βρήκε ένα θέμα ενδιαφέρον για να κάνει ένα ρεπορτάζ ή να ζητήσει μια δήλωση, όπως έκαναν πολλά άλλα μέσα επικοινωνίας της περιοχής. Ούτε μια φορά... Κι αυτό δεν αφορά μόνο εμένα, αλλά κι άλλους. Από κει και πέρα, κρίνετε εσείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λευτέρη,δεν απαντάς στα συγκεκριμένα γεγονότα που αφορούν την εκδήλωση και στα οποία αναφέρομαι.Για τον τρόπο που λειτουργούσε και λειτουργεί η Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας έχω κάνει εδώ και χρόνια προτάσεις αλλά είναι προφανές ότι δεν βόλευε κανέναν,γιατί είτε από θέση πλειοψηφίας είτε από θέση μειοψηφίας διαμορφώνει μια δική του ατζέντα δημόσιου διαλόγου πιστεύοντας σε μια δημοκρατία αλ καρτ.Και στην προκειμένη περίπτωση είχαμε όλοι να διαχειριστούμε μια εκδήλωση που έγινε με όλους τους κανόνες της δημοκρατίας,της δεοντολογίας και της πολιτικής τάξης.Κι επειδή η δημοκρατία πρέπει να μας επιβάλλει μια φιλοστασία και στάση ζωής θα πρέπει να υπογραμμίσω κάποια γεγονότα.Για κάποιους όλα αυτά δεν είναι ένα απλό ρητορικό σχήμα η λετουργία της Δημοτικής Τηλεόρασης Ορεστιάδας και αντικείμενο στενής παραταξιακής αντιπαράθεσης.Κάποιοι εργαζόμενοι έχασαν και τη δουλειά τους και δεν τους υπερασπίστηκε ΚΑΝΕΝΑΣ! Κι ούτε κάποιος είτε από την πλειοψηφία είτε απο την μειοψηφία δεν έφερε το θέμα της αποκατάστασής τους στο Δημοτικό Συμβούλιο Ορεστιάδας.Αυτά για την ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σταύρε δεν καταλαβαίνω γιατί βάζεις ερωτήματα για τη δεοντολογία της εκδήλωσης στα Κόμαρα. Εγώ σε κανένα σημείο ή σε καμιά δήλωσή μου δεν ασχολήθηκα ή έκανα κριτική για τη δεοντολογία της εκδήλωσης. Με ενόχλησε για άλλη μια φορά ο τρόπος λειτουργίας της δημοτικής τηλεόρασης και ο τρόπος που παρουσιάστηκε το ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λευτέρη, όπως παρέθεσα τα πράγματα είναι σαφή.Δεν υπήρχε στη συγκεκριμένη περίπτωση θέμα να σε "κόψουν",γιατί δεν υπήρχαν πλάνα από τη δική σου παρέμβαση για τους λόγους που έχω ήδη αναφέρει.Για κάποιον που όμως που όλα αυτά τα αγνοεί και δεν οφείλει να τα γνωρίζει,δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και συνειρμοί.Το μείζον ήταν μια εκδήλωση μνήμης υψηλού συμβολισμού κι αυτό έπρεπε να το διαφυλάξουμε όλοι μας.Ποτέ άλλωστε τόσοι εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής σκηνής και της αυτοδιοίκησης δεν βρέθηκαν στα Κόμαρα για να μιλήσουν για ένα έργο που είχε όλες τις προδιαγραφές για μια διάρκεια "ζωής" 100 χρόνων και κάποιοι εν μέσω εγκληματικών παραλείψεων και κάτω από ένα πέπλο συγκάλυψης και σιωπής το έθεσαν σε κίνδυνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή