Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Πριν 240 χρόνια η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


Στις 4 Ιουλίου 1776, πριν 240 χρόνια, το Ηπειρωτικό Συνέδριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής διακηρύσσει την ανεξαρτησία των 14 πολιτειών και την απόσχισή τους από την αυτοκρατορία της Μεγάλης Βρετανίας.
*
Τα τρία εκατομμύρια των κατοίκων που ζουν στην αγγλική αποικία εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη μητρόπολη.
*
Και λίγο πριν από το τέλος της μακράς πορείας για την ελευθερία έχουν κιόλας υπερνικηθεί οι περισσότερες αντιστάσεις.
*
Ο αποικιακός πόλεμος κατά της Γαλλίας και οι πρώτες εξεγέρσεις εξαιτίας της υπερβολικής φορολογικής επιβάρυνσης που επέβαλε η αγγλική κυβέρνηση στις βορειοαμερικανικές κτήσεις χαρακτηρίζονται από επιτυχία.
*
Οι μεγαλύτερες, όμως, δυσκολίες για τους κατοίκους της Αμερικής προέρχονται από το εσωτερικό.
*
Στην πραγματικότητα ο πληθυσμός έχει χωριστεί σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα.
*
Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι εκπρόσωποι της ανεξαρτησίας και από την άλλη οι νομοταγείς που μένουν πιστοί στον Άγγλο βασιλιά Γεώργιο τον Τρίτο.
*
Οι τελευταίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι χειροτέχνες και ιδιοκτήτες φυτειών και δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στις προσπάθειες για αυτονομία.
*
Έτσι, η σύγκρουση εξελίσσεται σε εμφύλιο πόλεμο.
*
Μετά το 1775 και την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων ο αριθμός των νομοταγών συρρικνώνεται ραγδαία και αυτή την περίοδο επιτυγχάνονται οι πρώτες νίκες του αμερικανικού στρατού στη Μασαχουσέτη και το Κονέκτικατ.
*
Ο στρατός είναι άτακτος και αποτελείται από σώματα εθελοντών που είναι άσχημα εξοπλισμένα.
*
Είναι, όμως, συνεπαρμένοι από το πνεύμα για την ελευθερία.
*
Διοικητής τους είναι ο Τζωρτζ Ουάσιγκτον, που θα γίνει και ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
*
Δεν είναι μόνον οι στρατιωτικές νίκες που ενισχύουν και χαρακτηρίζουν την πολιτική τους συνείδηση.
*
Το αίτημα της ανεξαρτησίας προέρχεται από τις επιτροπές και τις ενώσεις, οι οποίες ιδρύθηκαν από μερικούς υποστηρικτές αυτής της ιδέας.
*
Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι Τζων Άνταμ, Τόμας Τζέφερσον και Ρόμπερτ Λη.
*
Είναι δική τους προσφορά, το γεγονός ότι η διαμαρτυρία κατά της Μεγάλης Βρετανίας αποκτάει οργανωτική υπόσταση και διαρκώς διευρύνεται.
*
Έτσι, το 1765 απορρίπτεται η βρετανική πολιτειακή πράξη που επιβάλλει βαριά φορολογία σε όλα τα ντοκουμέντα, τα βιβλία και τις εφημερίδες.
*
Το ίδιο συμβαίνει και το 1773 με το νέο φόρο που επιβάλλεται στο εμπόριο τσαγιού.
*
Τρία χρόνια αργότερα οι πρώτες 13 πολιτείες κατακτούν την ανεξαρτησία τους.
*
Αυτό θα συμβεί με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας που συντάχθηκε μετά από μακρές και επίπονες διαβουλεύσεις από τον Τόμας Τζέφερσον.
*
Με το ντοκουμέντο αυτό δεν αποκόπτονται οι όποιοι δεσμοί με την Αγγλία αλλά και για πρώτη φορά διατυπώνονται με κεφαλαία γράμματα οι έννοιες των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ελευθερία, το δικαίωμα στην προσωπική ευτυχία όπως και το δικαίωμα αντίστασης κατά όσων επιδιώκουν την καταπάτηση της ελευθερίας.
*
Τριακόσια χρόνια μετά την αποβίβαση του Κολόμβου και 200 χρόνια μετά την άφιξη του πρώτου αγγλικού ιστιοφόρου στις ακτές της Βόρειας Αμερικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακηρύσσονται ανεξάρτητη ομοσπονδία.
*


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου