Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Διασώζει ένα ατόφιο κεφάλαιο της μουσικής παράδοσης των Πετρωτών Τριγώνου Ορεστιάδας η ερευνήτρια και ερμηνεύτρια Φωτεινή Καζακίδου

Διασώζει ένα ατόφιο κεφάλαιο τοπικού λαϊκού πολιτισμού με την καταγραφή της μουσικής παράδοσης των Πετρωτών Τριγώνου Ορεστιάδας η ερευνήτρια Φωτεινή Καζακίδου με το βιβλίο της «ΤΑ ΠΕΤΡΩΤΑ ΜΟΥ. ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ»
Το βιβλίο της ερευνήτριας Φωτεινής Καζακίδου «ΤΑ ΠΕΤΡΩΤΑ ΜΟΥ. ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ» παρουσιάστηκε την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στην Αλεξανδρούπολη, με την πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου(ΕΠΟΦΕ) και Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης, με το κοινό της εκδήλωσης να απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από Πετρωτιώτες της κοινότητας της Αλεξανδρούπολης, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος της εσωτερικής και εξωτερικής διασποράς του ιστορικού χωριού, που έχει εξελιχθεί σε αρνητικά φορτισμένο σύμβολο, συνώνυμο της εγκατάλειψης, της πληθυσμιακής και δημογραφικής κατάρρευσης. Τα Πετρωτά με τον ιδιαίτερο λαογραφικό και πολιτιστικό τους πλούτο είναι μια από τις κοιτίδες του λαϊκού μας πολιτισμού.
Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό της οικοδέσποινας Αγγέλας Γιαννακίδου, που αναφέρθηκε στο ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του εθελοντισμού που έδωσε στην περιοχή μας ξεχωριστά παραδείγματα δράσης και διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο Πετρωτιώτης πρόεδρος της ΕΠΟΦΕ Δημήτρης Κελεμίδης έκανε λόγο για μια εξαιρετική πρωτοβουλία προβολής του λαογραφικού πλούτου των Πετρωτών, που είναι καρπός της πολυετούς προσπάθειας της Φωτεινής Καζακίδου. Ο βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης της περιοχής μέσα από τοπικές δράσεις και τη συμμετοχή του ντόπιου δυναμικού. Κύριος ομιλητής ήταν ο μουσικολόγος Δημήτρης Σπανός, ο οποίος μίλησε για τη σημασία και την προσφορά της έρευνας της Φωτεινής Καζακίδου του μουσικού πλούτου των Πετρωτών, μιας ιδιαίτερης κοιτίδας του λαϊκού πολιτισμού της Θράκης. Η ίδια η ερευνήτρια-συγγραφέας φανερά συγκινημένη μίλησε για τη δική της βιωματική σχέση με τη μουσική παράδοση του χωριού της και στα ακούσματα που πρόλαβε να έχει μεγαλώνοντας κοντά στους ανθρώπους του 19ου αιώνα, που της μετέφεραν πληροφορίες μιας μακραίωνης προφορικής παράδοσης και κυρίως το χαρακτηριστικό τοπικό ηχόχρωμα των τραγουδιών, από τα οποία 150 έχουν καταγραφεί και διασωθεί και είναι πλέον στη διάθεση των μελετητών της μουσικής παράδοσης των Πετρωτών και του Βόρειου Έβρου. Στην παρουσίαση και στο συντονισμό ήταν ο δημοσιογράφος Σταύρος Παπαθανάκης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟΦΕ Γιούλη Ζήκα και Μαρία Αδαμίδου, ο πρώην έπαρχος Βόρειου Έβρου Βασίλης Σισμανίδης, ο βιβλιοθηκονόμος και συγγραφέας-ερευνητής Θεόδωρος Κυρκούδης, ο εκπρόσωπος του αντπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς Γιάννης Μπόγδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ισαακιωτών Αλεξανδρούπολης Απόστολος Παπαχατζάκης.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου