Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Τριάντα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς(1988-2018) του Συλλόγου Τριγωνιωτών Αθήνας














ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ (1988 – 2008)
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΙΓΩΝΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ένας από τους δυναμικούς και δραστήριους συλλόγους της Θρακικής παροικίας


Είκοσι χρόνια ζωής και δράσης συμπληρώνει φέτος ο Σύλλογος Τριγωνιωτών Αθήνας και τα μέλη του έχουν πάρα πολλούς λόγους για να είναι υπερήφανα για την μέχρι τώρα πορεία του και να εργάζονται για την επίτευξη νέων στόχων. Δικαιολογημένα τα συναισθήματα των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας για την ίδρυσή του καθώς η πορεία του συλλόγου ήρθε να τους επιβεβαιώσει ως προς την εκτίμησή τους για την αναγκαιότητά του καθώς αυτό απηχούσε μια πραγματική ανάγκη επικοινωνίας και συνεργασίας των Τριγωνιωτών της Αθήνας που αποτελούν ένα δραστήριο κομμάτι της Θρακικής παροικίας με έντονη δράση και συμμετοχή στους θεσμούς της εσωτερικής διασποράς.
Αν κάποια πράγματα δεν ήταν και τόσο ορατά και ευδιάκριτα πριν είκοσι χρόνια, σήμερα γίνεται αντιληπτό από όλους πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη του συλλόγου και πως μπορεί να οργανώσει και να σχεδιάσει τις δραστηριότητές του προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν πόλο αναφοράς για τους Τριγωνιώτες και τις Τριγωνιώτισσες της Αθήνας. Αυτό ούτως ή άλως έχει επιτευχθεί σε ένα ικανοποιητικό βαθμό. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια διεύρυνσης και όλες οι προϋποθέσεις για ένα νέο πολιτιστικό προσανατολισμό που θα αντανακλά των ποικιλομορφία, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις ενός δυναμικού πληθυσμιακού κομματιού, το οποίο κινείται με επιτυχία στο κοινωνικό –οικονομικό-πολιτιστικό περιβάλλον της πρωτεύουσας και συνιστά έναν άξιο πρεσβευτή πολλαπλών δυνατοτήτων για τον ιδιαίτερο γενέθλιο τόπο, το Τρίγωνο, αλλά επίσης για τον Έβρο και τη Θράκη.
Οι σύλλογοι της εσωτερικής και εξωτερικής διασποράς του Τριγώνου έχουν την ευθύνη διαχείρισης ενός ευρύτατου δικτύου και πλέγματος σχέσεων και σχέσεων και ανθρώπων και αυτή ακριβώς η δυνατότητά τους θα κρίνει τη δυναμική τους στο μέλλον. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι η εσωτερική και η εξωτερική διασπορά αριθμεί περισσότερα μέλη απ’  ό,τι το ίδιο το Τρίγωνο. Αυτή η σχέση αναμένεται στα αμέσως επόμενα χρόνια να διευρυνθεί σε βάρος του τοπικού πληθυσμού, αφού αυτός θα μειωθεί σημαντικά ενώ ο εκτός του Τριγώνου πληθυσμός θα αυξάνεται και θα αναπτύσσεται.
Ειδικά για την περιοχή του Τριγώνου η κατανόηση του μεταναστευτικού προβλήματος μας επιτρέπει να αντιληφθούμε την υφιστάμενη κοινωνική-οικονομική-πολιτιστική πραγματικότητά του. χωρίς αυτή την ανάλυση ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός στερείται βάσης καθώς αδυνατεί να αποτυπώσει τα κυρίαρχα στοιχεία της και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μετεξελιχθεί σε ένα τοπικό όραμα για ένα ελπιδοφόρο αναπτυξιακό σχέδιο που θα συγκινεί και θα ενεργοποιεί το σύνολο των τοπικών κοινωνικών –οικονομικών –πολιτιστικών δυνάμεων. Χωρίς τη συμμετοχή της διασποράς δεν μπορούμε να ελπίζουμε και να επενδύουμε σε μια πορεία αναδιάταξης και ανασυγκρότησης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, αφού θα αγνοείται ο ρόλος της και θα υποβαθμίζεται ένας τεράστιος πληθυσμιακός-οικονομικός-πολιτιστικός πόρος που συνιστά κρίσιμο μέγεθος για μια άλλη τοπική στρατηγική ανάπτυξης.
Οι Τριγωνιώτες και οι Τριγωνιώτισσες της εσωτερικής και της εξωτερικής διασποράς με την πλούσια και πολυσχιδή συλλογική και σωματειακή παράδοσή τους έχουν αποδείξει εμπράκτως πόσο αγαπάνε τον τόπο καταγωγής τους και πόσο πολύ ενδιαφέρονται να προσφέρουν και να βοηθήσουν τον τόπο τους να πάει μπροστά. Τα συναισθήματα και τα βιώματά τους είναι ένας πλούτος δεσμών και εθελοντικής προσφοράς. Έχοντας αποκοπεί βίαια από τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής τους για λόγους κοινωνικούς –οικονομικούς –πολιτικούς, έχουν αναπτυγμένη ευαισθησία για τα όσα και σήμερα πληγώνουν και επιβαρύνουν το κοινωνικό και πολιτιστικό σώμα του Τριγώνου.
Είναι ένα προνόμιο για την περιοχή και τους θεσμικούς εκπροσώπους της η ύπαρξη ενός σημαντικού αριθμού σωματείων που συνιστούν ένα άτυπο δίκτυο με τεράστιες δυνατότητες και κυρίως ανεξάντλητα αποθέματα εθελοντικής προσφοράς. Απαιτείται η διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την αξιοποίηση της εσωτερικής και εξωτερικής διασποράς. Είναι ένας τεράστιος μηχανισμός προβολής που μπορεί να βοηθήσει σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, κατά τρόπο αποτελεσματικό, την επίτευξη κοινωνικών και οικονομικών στόχων.
Όλα αυτά απαιτούν ερμηνεία, ανάλυση, διάλογο, διαβούλευση, σχεδίαση, στρατηγική. Και κατά το παρελθόν υπήρξαν πρωτοβουλίες χωρίς όμως στρατηγικό ορίζοντα. Πρόχειρα και ρηχά πράγματα χωρίς περιεχόμενο και στρατηγική. Φυσικό επακόλουθο να κατασπαταληθούν δυνάμεις και δυνατότητες. Αυτό το λάθος δεν θα πρέπει να επαναληφθεί και θα πρέπει να έχει διδάξει όλες τις πλευρές και να έχουν εξαχθεί τα σωστά συμπεράσματα.
Το θετικό είναι ότι υπάρχει μεταξύ των συμπατριωτών και συμπατριωτισσών μας γόνιμος και εποικοδομητικός προβληματισμός. Κυοφορούνται ενδιαφέρουσες ιδέες και πρωτοβουλίες. Αυτή η διαδικασία μας ελκύει, μας ενδιαφέρει και μας αφορά. Θα δώσουμε το παρών, όπως αυτό ισχύει όλα αυτά τα χρόνια.
«ΒΟΡΕΑΣ»(τεύχος 34, Απρίλιος 2008)
………………………………………………………………………………
Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια(1988-2018) από την ίδρυση του Συλλόγου Τριγωνιωτών Αθήνας. Από την ημέρα της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα ο σύλλογος αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της σωματειακής παράδοσης της εσωτερικής Θρακικής διασποράς. Από τα ιδρυτικά μέλη «απουσιάζουν» ο Απόστολος Βλασακίδης, με καταγωγή από τον Άρζο, και η ποιήτρια Σταυρούλα Αρβανιτίδου, από τα Μαράσια. Και οι δυο τους είχαν ουσιαστική συμμετοχή στα διοικητικά πράγματα του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου