Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Βαγγέλης Δέδογλου, ο γεωπόνος της βιομηχανικής κάνναβης στον κάμπο του Τυχερού









Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης που έχει ξεκινήσει την τελευταία τριετία στον κάμπο του Τυχερού, που φημίζεται για τα εδάφη του, λόγω των πλημμυρών και των φερτών υλών, και στα εδάφη του ευδοκιμεί το πεπόνι Τυχερού-Χρυσή Κεφαλή, ονομαστό σε όλη την Ελλάδα, που έχει όλες τις προϋποθέσεις για να κατοχυρωθεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης(ΠΟΠ) και έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, θα λέγαμε ότι βρίσκεται σε καλά χέρια και το μέλλον της προοιωνίζεται λαμπρό!
Με leader την ΚΟΙΝΣΕΠ «ΘΕΟΓΕΝΗΣ» παραγωγοί του Τυχερού πειραματίζονται και εξοικειώνονται με την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης αποκτώντας την αναγκαία τεχνογνωσία. Οι παραγωγοί έχουν άμεση γεωτεχνική υποστήριξη, αφού δίπλα τους σε κάθε βήμα τους βρίσκεται ο γεωπόνος του Γραφείου Αγροτικής Οικονομίας Τυχερού της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας(ΔΑΟΚ) Έβρου Βαγγέλης Δέδογλου, οποίος θα λέγαμε ότι είναι μεταξύ των πλέον ειδικών γεωτεχνικών του ελληνικού δημοσίου, αφού πέραν της επιστημονικής του συγκρότησης συνδυάζει κι αυτή του παραγωγού στα χωράφια της οικογένειας!
 Το πείραμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο για το Τυχερό, αλλά και για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και με εθνικές προεκτάσεις. Η κάνναβη είναι ένα υπερ-προϊόν και οι χρήσεις της εντυπωσιακές.
Σε μια περίοδο, που δεν υπάρχουν πολλές προτάσεις για εναλλακτικές καλλιέργειες, η κάνναβη μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με καλές προοπτικές για τα παράγωγα και υπο-προϊόντα, που προέρχονται από την επεξεργασία και τη μεταποίηση της.
Το πείραμα των παραγωγών εξελίσσεται ομαλά και ήδη έχουν προχωρήσει από την περασμένη χρονιά και στην παραγωγή κανναβέλαιου, που έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και με τις ευεργετικές ιδιότητες του η ζήτηση του αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ήδη κυκλοφορεί και το σαπούνι κάνναβης!
Κάποια στιγμή τις ζεστές καλοκαιριάτικες βραδιές η μπίρα κάνναβης θα είναι μια από τις πλέον δροσιστικές και γευστικές απολαύσεις.
ΚΟΙΝΣΕΠ και παραγωγοί στον κάμπο του Τυχερού έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες και προς αυτή την κατεύθυνση η πολιτεία θα πρέπει να γίνει αρωγός και συμπαραστάτης τους! Η συγκεκριμένη εναλλακτική καλλιέργεια έχει όλες τις προϋποθέσεις υπέρ της. Μπορεί να γίνει με τα υπάρχοντα μηχανήματα και πολύ γρήγορα να επεκταθεί σε χιλιάδες στρέμματα, όταν όλες οι άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες ήταν οριακές καθώς περιορίζονταν σε λίγα στρέμματα.
Για την κάνναβη υπάρχει μέλλον, γιατί ο Έλληνας αγρότης και ναυτικός ήταν εξοικειωμένος επί αιώνες με τα προϊόντα της κάνναβης. Από τα αρχαία χρόνια τα καραβόπανα και τα σχοινιά της κάνναβης αποτελούν τεκμήρια μιας μακραίωνης σχέσης.
Έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει μια νέα και τυχερή καλλιέργεια όχι μόνο τους αγρότες του Τυχερού αλλά ολόκληρου του Έβρου!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου