Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Παραμονή της γιορτής της Παναγίας η καλή είδηση της απελευθέρωσης του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη

Ήταν μια καλή είδηση και μια αναμενόμενη εξέλιξη, την οποία υποδεχθήκαμε ειδικά στον Έβρο με ανακούφιση. Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης μετά από έξι σχεδόν μήνες επιστρέφουν πίσω στην πατρίδα. Σε μια δύσκολη συγκυρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ένα απλό συνοριακό επεισόδιο, το οποίο κάτω από άλλες συνθήκες θα είχε επιλυθεί σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών διοικητών, πήγε να πάρει απίστευτες διαστάσεις και προεκτάσεις πέρα από τις πραγματικές συνθήκες, που το προκάλεσαν. Τέλος καλό, όλα καλά για όλες τις πλευρές. Πρώτα για τους ίδιους και για τις οικογένειες τους.
Ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για τους δύο στρατιωτικούς, που την πέρασαν με αξιοπρέπεια κερδίζοντας τον θαυμασμό όλων μας. Θα μπορούσαν να καταρρεύσουν ψυχολογικά κι αυτό προς τιμήν τους δεν συνέβη. Η υπόθεση δεν κλείνει με τη σημερινή καλή είδηση και εξέλιξη της. Θα απαιτηθεί σοβαρότητα και προσοχή μέχρι να κλείσει οριστικά. Η πολιτεία θα πρέπει να τους επιβραβεύσει για το κουράγιο και τη δύναμη που επέδειξαν σε συνθήκες εγκλεισμού. Έδειξαν χαρακτήρα κι αυτό δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής και της αξιολόγησης τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από τη φυσική ηγεσία του στρατού.
Είναι προφανές κι αυτό ήδη συζητείται ότι μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι η καλή είδηση της αποφυλάκισης τους ήρθε την παραμονή της γιορτής της Παναγίας, που είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης, μια μέρα υψηλού θρησκευτικού-πολιτιστικού-λαογραφικού συμβολισμού, που επιτρέπει την αυτονόητη και αναμενόμενη επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση της και για τις δύο πλευρές. Για την κυβέρνηση είναι μια μεγάλη επικοινωνιακή και πολιτική ανάσα, αφού θα πιστωθεί στο ακέραιο η επιτυχία της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ενώ και για τον Ταγίπ Ερντογάν και το επιτελείο, που είναι οπαδοί της σημειολογίας και του συμβολισμού, η μέρα αυτή έχει τεράστιο επικοινωνιακό απόθεμα εντός και εκτός της Τουρκίας.
Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για ένα ορόσημο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά όλοι θα συμφωνήσουμε ότι είναι μια εξαιρετική  είδηση μετά από πολύ καιρό, που ενδεχόμενα να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για την αναγκαία επανεκκίνηση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου