Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Ένα κλασικό μπαρμπέρικο στην καρδιά της Νέας Ορεστιάδας, που δημιούργησαν τα αδέρφια, Χρήστος και Σοφοκλής Καραμπατζάκης, μεταφέροντας γνώσεις κομμωτικής τέχνης από τη Μόσχα και δίνοντας μας το καλύτερο παράδειγμα επαγγελματικής δραστηριότητας στα χρόνια της κρίσης












Πολλές φορές είχα περάσει από την Εμμανουήλ Ρήγα και πάντοτε με τραβούσε την προσοχή μου η αισθητική του μπαρμπέρικου. Κι όλο το ανέβαλα για αργότερα μέχρι που οι πληροφορίες που μου ήρθαν και ήταν πολύ συγκεκριμένες και δεν είχα πια άλλο λόγο για να την αναβάλλω την επίσκεψη μου. Το γεγονός ότι τα εγγόνια του αείμνηστου υμνωδού της ιστορίας της Νέας Ορεστιάδας, Τάκη Τσονίδη, ευθύνονταν για το στήσιμο ενός ελκυστικού επαγγελματικού χώρου από την πρώτη ματιά, ήταν μια ευκαιρία για ένα καλό ρεπορτάζ. Ο Τάκης Τσονίδης, που φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια(1919-2019) από τη γέννηση του, πάντα θα είναι ένα αγαπημένο θέμα, τον οποίο τον γνώρισα, πολύ πριν εγκατασταθώ στη νεότερη πόλη της Ελλάδας, από τον Κώστα Θρακιώτη, όταν τον είχε επισκεφθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών του. Η μνήμη του αγαπημένου τους παππού είναι παντού παρούσα. «Η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΜΑΣ» είναι το όνομα που πήρε από το ομώνυμο και εμβληματικό βιβλίο του για τη Νέα Ορεστιάδα.
Η συνέχεια είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα έως και συναρπαστική. Γιατί μας έφερα τη γνώση της υψηλής κομμωτικής τέχνης…από το κρύο…από τη Μόσχα! Εκεί βρέθηκαν, όταν τοποθετήθηκε ο πατέρας τους στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Ελλάδας στη ρωσική πρωτεύουσα και αξιοποίησαν τον ελεύθερο χρόνο τους με τη φοίτηση τους σε Studio Hair Styling κι από τα χρόνια της εκπαίδευσης τους έδειξαν ότι θα γίνουν άριστοι κομμωτές δουλεύοντας και με μοντέλα. Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους εργάζονταν και ταυτόχρονα έκαναν τα χρόνια της εξάσκησης για την απόκτηση της επαγγελματικής άδειας του κομμωτή. Ο Χρήστος Καραμπατζάκης, που είναι και ο επιχειρηματίας του μπαρμπέρικου, που έχει το όνομα του παππού του, κατά τη διάρκεια των σπουδών διακρίθηκε για τον εθελοντισμό κουρεύοντας παιδιά ΑΜΕΑ και σε μια ενορία της Σητείας, όπου σπούδασε διατροφολόγος και τώρα κάνει και το μεταπτυχιακό του, ενώ ο Σοφοκλής Καραμπατζάκης τελειώνει τις σπουδές του στη Νομική , την οποία και θα ασκήσει αλλά ποτέ του δεν θα αφήσει την κομμωτική. Τα δυο αδέρφια θα είναι σε λίγο έτοιμα να πάρουν μέρος και σε διαγωνισμούς κομμωτικής διεκδικώντας κάτι παραπάνω σε ένα χώρο υψηλών απαιτήσεων. Μαζί τους συνεργάτης ο Νίκος Καρακουσόγλου.
Τα δυο αδέρφια με εντυπωσίασαν και με κέρδισαν με την αυτοπεποίθηση τους, την αισθητική τους, τον επαγγελματισμό τους και κυρίως για το πνεύμα προσαρμογής σε ένα εντελώς διαφορετικό χώρο από την κατεύθυνση των σπουδών τους. Δυο ανοιχτά και δημιουργικά μυαλά στους δύσκολους καιρούς μας, στα χρόνια της κρίσης, όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο και κεκτημένο, αν δεν μπορείς να το υπερασπίσεις ή να αξίζεις να δώσεις κάτι παραπάνω υπερασπιζόμενος την επιλογή σου.
Ένα θετικό παράδειγμα και μια στάση ζωής, που έχει να δείξει σε όλους μας ένα διαφορετικό δρόμο στ διαχείριση πρωτόγνωρων καταστάσεων και συνθηκών!
Καλή συνέχεια και όλα στην τρίχα παιδιά!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου