Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Το Σπήλαιο δεν αγωνιούσε για την ανοησία της πινακίδας για να γίνει γνωστό, αλλά όταν ο δήμαρχος δίνει θεσμικό βάρος σε μια "αυτόνομη" ενέργεια απίστευτης ελαφρότητας ενός δημοτικού υπαλλήλου, τότε δεν είναι απλώς στραβός ο γιαλός,στραβά αρμενίζει η πελατειακή αντίληψη της διοίκησης, που χρήζει άμεσης διόρθωσης!





Μετά από σιγή σχεδόν ενός εικοσιτετραώρου ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης αντί να ζητήσει ένα απλό συγγνώμη, επιχειρεί να προσδώσει θεσμικό βάρος στην «αυτόνομη» ενέργεια ενός δημοτικού υπαλλήλου, που άκουσον άκουσον λειτούργησε κατά το δοκούν, γιατί λέει ο κ.Μαυρίδης αγαπάει το χωριό του και ήθελε να το κάνει γνωστό τοποθετώντας μια μη ενδεδειγμένη πινακίδα κόντρα στα εθνικά και διεθνή στάνταρντς! Πρωτοφανής η επιχειρηματολογία του δημάρχου όπως αυτή παρουσιάστηκε στον προσωπικό του λογαριασμό, όπου στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τα κάνει χειρότερα και σίγουρα αποκαλύπτουν και τις ιδιαίτερες και υπόγειες διαδρομές της διοίκησης με το προσωπικό της υπηρεσίας. Καταρχήν είναι επιεικώς απαράδεκτη η τοποθέτηση μιας πινακίδας που αντί της αναγραφής της ονομασίας του χωριού με λατινικά στοιχεία, γίνεται μετάφραση της στα αγγλικά! Κι επειδή αυτή η πινακίδα προϋπήρχε στην αποθήκη της υπηρεσίας και πολύ σωστά δεν είχε τοποθετηθεί, λόγω του αυτονόητου λάθους στην αναγραφή, μια μέρα ξύπνησε ένας υπάλληλος της υπηρεσίας, που αγαπάει με λάθος τρόπο το χωριό του, και λέει, δεν βάζω αυτή την πινακίδα, για να γίνει χαβαλές και σάλος στο διαδίκτυο και να γίνει γνωστό μ΄αυτό τον επιπόλαιο και κατακριτέο τρόπο το χωριό μου, αφού στο τέλος θα έρθει ο δήμαρχος και με το δικό του λάθος τρόπο θα στηρίξει την μη υπηρεσιακή ενέργεια και πράξη μου; Κι από πού ένας οποιοσδήποτε υπάλληλος παίρνει το δικαίωμα να τοποθετεί πινακίδες και να κάνει χρήση υλικών ερήμην της υπηρεσιακής και πολιτικής ιεραρχίας;
Είναι προφανές ότι υπάρχουν ειδικοί πελατειακοί κομματοκρατικοί πολιτικοί δεσμοί που ευνοούν αυτού του τύπου τις μη θεσμικές λειτουργίες και συμπεριφορές. Έτσι εξηγούνται και τα όσα συνέβησαν και προεκλογικά, όπου κινδύνευσαν ακόμη και παραδοσιακοί συνεκτικοί δεσμοί και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να αναζωπυρώσω καταστάσεις που οξύνουν πνεύματα και προκαλούν συναισθηματικά τραύματα, ενίοτε αξεπέραστα!
Το επιχείρημα δε ότι «τελικά έκανε το Σπήλαιο πιο γνωστό», ειλικρινά με προσβάλλει προσωπικά και εκτιμώ το ίδιο ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των συγχωριανών μου! Ζήτω που καήκαμε, αν περιμένουμε να γίνουμε γνωστοί από πράξεις απίστευτης ρηχότητας κι ακόμη χειρότερα τα πράγματα, όταν ο οικείος δήμαρχος επιχειρεί να προσδώσει σ΄αυτές θεσμικό βάρος με το δημόσιο λόγο του. Αγαπητέ δήμαρχε και πάλι ένα συγγνώμη θα είναι άκρως κατευναστικό και πολλαπλά ωφέλιμο για όλους. Και ειλικρινά το περιμένω. Σήμερα το βράδυ στο χωριό, στο πανηγύρι, έχεις μια μεγάλη ευκαιρία για να το κάνεις. Θα είναι μια πράξη στοιχειώδους ευγένειας και ειλικρινούς μεταμέλειας. Το Σπήλαιο, όπως αυτό ισχύει και για τα 17 χωριά του Τριγώνου, έχει μια βαριά ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά για να υποβαθμίζεται με ενέργειες απίστευτης ελαφρότητας. Υπάρχει μια μοναδική ιστορία, ένα εντυπωσιακό πολιτιστικό-αρχαιολογικό απόθεμα και κυρίως ένα καταπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό, για τα οποία εδώ και πέντε χρόνια επί της ουσίας δεν έγινε απολύτως τίποτα. Για όλα αυτά θα πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας στο δημόσιο τοπικό διάλογο και στο διαδίκτυο. Αν πάλι αισθάνεστε επαρκείς και αυτάρκεις, σε όλα τα επίπεδα, κάντε αυτά που πρέπει και σίγουρα θα τα επικροτήσουμε. Υπάρχουν, λοιπόν, περιθώρια για δημιουργικές συναινέσεις και ρήξεις και υπερβάσεις. Πάντως το δείγμα που δώσατε και το μήνυμα που στείλατε είναι εντελώς σε λάθος κατεύθυνση! Είναι δικός σας ο πολιτικός προορισμός και μπορείτε να φτάσετε με όποιο μέσο επιθυμείτε αλλά ο τόπος είναι και δικός μας και μια υπόθεση πολύ βαριά και σοβαρή!
Σταύρος Γ.Παπαθανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου