Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

"Στο γενεαλογικό δέντρο των Καραθεοδωρή εντυπωσιάζουν οι αριθμοί των διαφορετικών ιδιοτήτων των 355 μελών της οικογενείας που γεννήθηκαν πριν από το 1951", γράφει ο πανεπιστημιακός Στέφανος Γερουλάνος



Στο επίμετρο της εξαιρετικής «μυθιστορηματικής βιογραφίας του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή»του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη(που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ») ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και τ.καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στέφανος Γερουλάνος μας δίνει μέσα σε λίγες λέξεις το εύρος του Γένους Καραθεοδωρή, που συνιστά ένα; Τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο για τη Νέα Βύσσα, τη Νέα Ορεστιάδα και για όλη την Ελλάδα και τον Απόδημο Ελληνισμό.
Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή(1873-1950), ο μαθηματικός αδελφός της μητρογιαγιάς μου Ιουλίας Στρέιτ, είναι χωρίς συζήτηση ο πλέον λαμπερός αστέρας του αστερισμού που λέγεται Οικογένεια Καραθεοδωρή, ακολουθούμενος από τον αστέρα Ιωάννη Χατζηαργύρη. Είναι η συνέχεια των μεγάλων προσωπικοτήτων της οικογένειας του 19ου αιώνα Στεφάνου Θεοδώρου Καραθεοδωρή, ιατροφιλόσοφου, Κωνσταντίνου Αντωνίου Καραθεοδωρή, ιατρού, και Αλεξάνδρου Στεφάνου Καραθεοδωρή, διπλωμάτη πολιτικού.
»Η οικογένεια Καραθεοδωρή εμφανίστηκε στο στερέωμα στο τέλος του 18ου αιώνα, μεσουράνησε στα μέσα του 19ου και το πρώτο ήμισυ του 20ού αιώνα και έδυσε με το θάνατο της Δέσποινας Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου το 2009, κόρης του Μαθηματικού. Ήταν η τελευταία απόγονος που έφερε το όνομα Καραθεοδωρή. Ο γιος του Στέφανος Κ.Καραθεοδωρή δε είχε απογόνους. Η οικογένεια Καραθεοδωρή όμως διέσπειρε τα γονίδια της μέσω των πολλαπλών θηλέων μελών της και ανέδειξε όχι μόνο σειρά μεγάλων ανδρών, αλλά και λαμπερών γυναικών. Εντυπωσιάζουν οι αριθμοί των διαφορετικών ιδιοτήτων των 355 μελών της οικογενείας που γεννήθηκαν πριν από το 1951».
Μαζί με τη φωτογραφία του γενεαλογικού δέντρου των Καραθεοδωρή που βρίσκεται στο ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΕΙΟ Δημοτικό Σχολείο Νέας Βύσσας Ορεστιάδας θα τα δείτε στο βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, που πέρα από την καταπληκτική και πολυετή έρευνα του εντός και εκτός Ελλάδας και τη μυθοπλασία, που περνάει με ευκολία από το πραγματικό στο λογοτεχνικό, είναι μια μεγάλη συμβολή για τη διαχείριση και αξιοποίηση αυτού του μοναδικού γένους τόσο για τη Θράκη όσο και για τον Παγκόσμιο Ελληνισμό!
Σταύρος Γ.Παπαθανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου