Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΤΣΙΡΜΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 650 ΧΡΟΝΙΑ(1371-2021) ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ-ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ-ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ


Η μάχη του Τσιρμέν, που έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου 1371, ήταν καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στο χώρο της Βαλκανικής και σε ένα μεγάλο τμήμα του τότε κόσμου. Η κυριαρχία των Οθωμανών στην τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας κοιλάδα του ποταμού Έβρου άνοιξε το δρόμο για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης και την εδραίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Στο ενδιαφέρον βιβλίο του με τίτλο «Η Βυζαντινή Κοινοπολιτεία-Η Ανατολική Ευρώπη,500-1453», που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1991 από τις εκδόσεις «ΒΑΝΙΑΣ» ο καθηγητής της Ρωσικής και Βαλκανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης DIMITRI OBELENSKY γράφει: Αυτά τα καθυστερημένα όνειρα για τη διάσωση της Βυζαντινής Κοινοπολιτείας με μια κοινή προσπάθεια των Χριστιανικών δυνάμεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έσβησαν γρήγορα απ΄τις τουρκικές νίκες στα Βαλκάνια. Το 1393 η Βουλγαρική πρωτεύουσα καταλήφθηκε απ΄τα στρατεύματα του σουλτάνου. Σε δυο μεγάλες μάχες οι Σέρβοι έχασαν τα υπολείμματα της μεσαιωνικής αυτοκρατορίας τους. Η ήττα τους στον Έβρο(Μαρίτσα) το 1371 έθεσε τέλος στην ανεξάρτητη ύπαρξη του Πριγκηπάτου των Σερρών και μετά τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου(1389), που η μεταγενέστερη παράδοση επρόκειτο να τη μετατρέψει σε ποίηση και μύθο, το βόρειο Σερβικό πριγκηπάτο, μεταξύ των ορών Σαρ Πλάνινα, του Μοράβα και του Δούναβη, έγινε υποτελές κράτος του σουλτάνου. Οι ηγεμόνες του διατήρησαν πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Κωνσταντινούπολη και έμειναν πιστοί στην κεφαλή της Κοινοπολιτείας όπως δείχνει η απονομή σ΄αυτούς απ΄τον αυτοκράτορα του υψηλού βυζαντινού τίτλου του «δεσπότη». Ένας απ΄αυτούς, ο Γεώργιος Μπράνκοβιτς(1427-1456), έζησε για να δει να καταλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας του απ΄τους Τούρκους. Το μεγάλο του φρούριο του Σμεντέρεβο στο Δούναβη, το τελευταίο προπύργιο της Σερβικής ανεξαρτησίας, έπεσε το 1459 στις στρατιές του Μωάμεθ Β’».
Ο Δήμος Ορεστιάδας οφείλει να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ενός ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΤΣΙΡΜΕΝ με αφορμή τα 650 χρόνια(1371-2021) από τη διεξαγωγή της με επιστήμονες υψηλού ακαδημαϊκού κύρους από όλες τις εμπλεκόμενες Βαλκανικές χώρες και ακόμη να ενεργοποιηθούν οι καλλιτέχνες του τόπου, εντός και εκτός του Έβρου και της Ορεστιάδας, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανέγερση ενός μνημείου υψηλής αισθητικής και επισκεψιμότητας στο Ορμένιο Τριγώνου Ορεστιάδας.
Σταύρος Γ.Παπαθανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου