Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Μεγάλη Δοξιπάρα, το γραφικό χωριό της Ορεστιάδας, το μοναδικό της ελληνικής περιφέρειας, που τιμάει τη μνήμη του Γιώργου Γεννηματά, του θεμελιωτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας(ΕΣΥ), ο οποίος σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπανδρέου "συνέδεσε το όνομα του με τις μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ"























Η Μεγάλη Δοξιπάρα είναι ένα γραφικό χωριό της Ορεστιάδας με πλούσια λαογραφική και μουσική παράδοση, γενέτειρα του αείμνηστου δεξιοτέχνη του κλαρίνου Χρήστου Κουρούδη, τον πατριάρχη της μουσικής οικογένειας των Κουρούδηδων, που έχει περάσει αισίως στην Τρίτη γενιά με τον εγγονό του Χρήστο να συνεχίζει στα βήματα και τα πατήματα του παππού του, ενώ ο γιος του Αλέξανδρος Κουρούδης ηγείται σήμερα της ορχήστρας.
Η Μεγάλη Δοξιπάρα έχει όμως ένα εμβληματικό μνημείο, που την κάνει ξεχωριστή όχι μόνο στον Έβρο αλλά σε όλη την Ελλάδα, αφού είναι το μοναδικό χωριό της ελληνικής περιφέρειας που τιμάει τη μνήμη του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, του θεμελιωτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας(ΕΣΥ). Οι κάτοικοι της ελληνικής επαρχίας είχαν και έχουν μεγάλη ευαισθησία στο θέμα της Υγείας, γιατί ξέρουν πολύ καλά από πρώτο χέρι, πως είναι να μην έχεις πρόσβαση στο σύστημα περίθαλψης και σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, που σηματοδότησε το ΕΣΥ τη δεκαετία του 1980.
«Ο Γιώργος Γεννηματάς συνέδεσε το όνομα του με τις μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ.», γράφει στον πρόλογο του βιβλίου «Γιώργος Γεννηματάς», που κυκλοφόρησε έναν χρόνο μετά τον θάνατο του, το 1995, από τις εκδόσεις «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ»-Α.ΛΙΒΑΝΗ, ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου. Ανδρέας Παπανδρέου-Γιώργος Γεννηματάς-Αντώνης Λιβάνης συνιστούν ένα τεράστιο κεφάλαιο του ΠΑΣΟΚ και της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Ο Αντώνης Λιβάνης πήγε να τους συναντήσει μόλις πριν τρεις μέρες κλείνοντας ένα ξεχωριστό προσωπικό και πολιτικού κεφάλαιο, αφού για σαράντα χρόνια από τον Γέρο της Δημοκρατίας, Γεώργιο Παπανδρέου, ως τον Ανδρέα Παπανδρέου θα διαχειριζόταν πίσω από τους προβολείς σημαντικά ζητήματα της πολιτικής ζωής της χώρας, χωρίς ποτέ να εκτεθεί ο ίδιος και πολύ περισσότερο να εκθέσει τους πρωταγωνιστές τους.
Το βιβλίο περιέχει υλικό και ντοκουμέντα από το προσωπικό αρχείο των θυγατέρων του, Φώφης και Μαίρης Γεννηματά, που απέκτησε από το γάμο του με την Αικατερίνη(Κάκια) Βέργου, που καταγόταν από τη Σύμη, τον τόπο της μητέρας του Φωτεινής.
Σε ομιλία του το 1987, πριν 32 χρόνια, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα τόνιζε: Όταν για το υπέρτατο αγαθό, την υγεία του ανθρώπου, δεν αρκούν οι συγκρίσεις, οι βελτιώσεις και τα άλματα που έγιναν σ΄αυτό το χώρο για να κερδίσεις, μια μάχη στη Βουλή. Απαιτείται με αίσθημα ευθύνης να δώσουμε τις προοπτικές, να εντοπίσουμε τα προβλήματα, να προδιαγράψουμε τις βελτιώσεις που θα κατοχυρώσουν την ολοκλήρωση και ανάπτυξη του ΕΣΥ.
»Ο εκδημοκρατισμός και ο εκσυγχρονισμός κυριαρχούν στον κυριότερο θεσμό Κοινωνικής Πολιτικής-στο Ε.Σ.Υ.-και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας. Επιμένουμε σταθερά στις θέσεις μας για ένα ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ χωρίς εισαγωγικά μέσα σε μια κοινωνία αλληλεγγύης».
Με πρωτοβουλία του τότε κοινοτάρχη της Μεγάλης Δοξιπάρας Σταύρου Παπουτσούδη το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη του Γιώργου Γεννηματά με την κατασκευή της προτομής και να δώσει το όνομα του στον αύλιο χώρο του κοινοτικού καταστήματος, που από τότε ονομάζεται «ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ». Τα αποκαλυπτήρια της προτομής και τα εγκαίνια της πλατείας έγιναν το 1996 από τον υπουργό Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ευάγγελο Γιαννόπουλο.
Φτάνοντας στη Μεγάλη Δοξιπάρα ο δρόμος σας βγάζει στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και λίγα μέτρα στο αριστερό σας χέρι θα δείτε την Πλατεία Γιώργου Γεννηματά. Για να δείτε την προτομή, που δεν φαίνεται από το δρόμο, θα πρέπει να ανεβείτε τα σκαλοπάτια και στα δεξιά σας θα δείτε την προτομή, η οποία από την ημέρα των αποκαλυπτηρίων της έχει γίνει ένας εμβληματικός χώρος μνήμης για τους φίλους του κινήματος αλλά και για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά και τα άλλα τα μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Έλληνα πολιτικού.
Χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι βέβαιο ότι θα είχαμε φτάσει στην ίδρυση και την πολιτική ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ. Επίσης είναι αδιαμφισβήτητο ότι μετά τον Ανδρέα το ΠΑΣΟΚ ήταν γεννηματικό. Ο Γιώργος Γεννηματάς θα ήταν ο επόμενος ηγέτης του, αν η μοίρα δεν του έκοβε το νήμα της ζωής το 1994, πριν 25 χρόνια!
Σταύρος Γ.Παπαθανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου