Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Για πρώτη φορά και μετά από εννιά μήνες ο ιδιοκτήτης του καφενείου στη Νέα Βύσσα Δημήτρης Καζαντζής, μέσω του δημοσιεύματος της Realnews, γνωρίζει τους Τούρκους πρόσφυγες, που είχαν πάρει από τα ξύλα του για να ζεσταθούν και φεύγοντας του άφησαν ένα χαρτονόμισμα των δέκα ευρώ κι ένα σημείωμα, με το οποίο του εξηγούσαν τους λόγους της πράξης τους-Μόλις το ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, αναμενόμενο ήταν το θέμα να γίνει viral στο διαδίκτυο και όλα τα ΜΜΕ, τοπικά, περιφερειακά και εθνικά να κάνουν επί μέρες ρεπορτάζ


















Του το είχα υποσχεθεί ότι κάποια στιγμή θα περνούσα από το καφενείο αλλά και μερικές φορές που τον επισκέφθηκα, ειδικά εν μέσω των αλλεπάλληλων προεκλογικών αγώνων, δεν το είχα μαζί μου για να του το δώσω. Την περασμένη, όμως, Παρασκευή,20 Σεπτεμβρίου 2019, θα περνούσα αποκλειστικά από το καφενείο του, που λειτουργεί στην πλατεία της Νέας Βύσσας εδώ και 50 χρόνια, για να του δώσω το έγχρωμο φωτοαντίγραφο της εφημερίδας. Για πρώτη φορά και μετά από εννιά ο ιδιοκτήτης του καφενείου Δημήτρης Καζαντζής, μέσω του δημοσιεύματος της Realnews, του Ορεστιαδίτη δημοσιογράφου-εκδότη Νίκου Χατζηνικολάου, θα γνώριζε το ζευγάρι των Τούρκων προσφύγων, που με την πράξη και τη χειρονομία τους θα τον έκαναν γνωστό σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο! Ο Εμρουλάχ και η Ασουμάν μίλησαν στο δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κόντη τι ακριβώς είχε συμβεί εκείνο το παγωμένο βράδυ στην πλατεία της Νέας Βύσσας, όπου μια παγωμένη νύχτα του περασμένου Νοεμβρίου 2018 είχαν αναζητήσει καταφύγιο. Ήταν βέβαιο ότι την παγωνιά οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες, οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν, οι οποίοι διώκονται άγρια από το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα την άντεχαν και τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα για τα μικρά παιδιά, που είχαν μαζί τους. Τη λύση την έδωσε η σορός των ξύλων του παρακείμενου καφενείου, που χρησιμοποιεί ξυλόσομπα κι έτσι πήραν όσα χρειάστηκαν για να ζεσταθούν και να περάσουν τη βραδιά. Όταν ο Δημήτρης Καζαντζής πήγε το πρωί για να ανοίξει το καφενείο του και να ανάψει την ξυλόσομπα, γιατί οι πελάτες του αρχίζουν να καταφτάνουν πολύ νωρίς, στη σορό είδε ένα αδιάβροχο με το χαρτονόμισμα των δέκα ευρώ και το ιδιόχειρο σημείωμα, με το οποίο εξηγούσαν τους λόγους της πράξης τους. Μόλις έκανε γνωστή τη χειρονομία τους στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook αναμενόμενο ήταν το θέμα να γίνει viral στα social media και στο διαδίκτυο και επί μέρες όλα τα ΜΜΕ, τοπικά, περιφερειακά και εθνικά να κάνουν ρεπορτάζ για τη χειρονομίας που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Το διαδίκτυο λατρεύει αυτά τα θέματα και αδηφάγα τα υπερπροβάλει και τα καταναλώνει!
Για τον αγαπητό Δημήτρη Καζαντζή, τον ιδιαίτερα εξωστρεφή «Κάρτερ», όπως τον ξέρουν οι συγχωριανοί του, η δημοσιότητα είναι μέρος της δουλειάς του, έτσι κι αλλιώς, αλλά τον τελευταία καιρό διεκδικεί επάξια και το ρόλο του εθελοντή ανταποκριτή της Νέας Βύσσας ανεβάζοντας στο διαδίκτυο θέματα από τη ζωή των θαμώνων του και τις δραστηριότητες του χωριού. Η έκρηξη των νέων τεχνολογιών έχει διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ και οι πολίτες με το κινητό τους διαχειρίζονται πολύ σημαντικό κομμάτι της ειδησεογραφίας. Τις περισσότερες φορές με το ρόλο του αυτόπτη μάρτυρα και του καταγραφέα των γεγονότων είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, ενώ στα θέμα της καθημερινότητας έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα!
Στον Δημήτρη Καζαντζή, στον εθελοντή ανταποκριτή της Νέας Βύσσας, δεν ευχόμαστε απλώς καλούς καφέδες αλλά και πολλά ανθρώπινα ρεπορτάζ που συγκινούν σε μια εποχή σκληρότητας και εικονικής πραγματικότητας.
Δεν θέλω να κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας κι ούτε να εκθέσω κάποιους θαμώνες για τις απόψεις τους. Τις περισσότερες φορές στα καφενεία ακούς πράγματα, που σε εκπλήσσουν, για τον τρόπο, με τον οποίο προσλαμβάνει ο απλός κόσμος τις εξελίξεις και τα μηνύματα των καιρών. Στη διπλανή παρέα το θέμα της συζήτησης αφορούσε το πληθυσμιακό και το προσφυγικό και αυτό που ακούσε σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την περίφημη Πράσινη Πόρτα της Νέας Βύσσας, στα μοναδικά χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, ήταν η πιο νηφάλια προσέγγιση που έχω ακούσει, που δεν τολμούν να τη διατυπώσουν θεσμοί και εκπρόσωποι της εξουσίας, που έχουν ευθύνη της διαχείρισης ενός θέματος, που εδώ και χρόνια δεν είναι θέμα παροδικό αλλά ένα θέμα που θα χαρακτηρίσει και θα σφραγίσει τον 21ο αιώνα.

Σταύρος Γ.Παπαθανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου