Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Δέσποινα Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου, κόρη του μεγάλου έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, η τελευταία απόγονος που έφερε το όνομα Καραθεοδωρή, έφυγε από τη ζωή το 2009, πριν δέκα χρόνια!


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ
ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ –ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ

Το αφιέρωμά μας συνέπεσε με την τραγική είδηση της απώλειας της κόρης του μεγάλου συμπατριώτη μας μαθηματικού Δέσποινας Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου, η οποία έφυγε ήσυχα από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης, 12 Νοεμβρίου 2009, πλήρης ημερών, σε ηλικία 99 ετών. Θα την θυμόμαστε πάντα. Για την ευγένεια της ψυχής, για την καλλιέργεια της προσωπικότητάς της, για την απλότητα των τρόπων της, για την ειλικρίνεια και την αμεσότητά της στην επικοινωνία της με τους συνομιλητές της.
Τίμησε ποικιλοτρόπως τη μνήμη του πατέρα της Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Σ’ αυτό το ταξίδι επιστροφής στις ρίζες άνοιξε την καρδιά και το σπίτι της σε όλους τους Θρακιώτες συμπατριώτες της που με αγνές και τίμιες προθέσεις των προσέγγισαν προκειμένου να φωτιστούν πλευρές της ζωής και της προσωπικότητας του μεγάλου Έλληνα επιστήμονα που αποτελεί ένα πρότυπο πολίτη του κόσμου που δεν ξεχνάει την ταυτότητα και την καταγωγή του. Αυτός ο «Παγκόσμιος Έλληνας» έδινε πάντοτε το παρών στα προσκλητήρια της πατρίδας χωρίς να σκέφτεται τις αρνητικές για τον ίδιο συνέπειες.
Η Δέσποινα Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου βρέθηκε πολλές φορές στον Έβρο και τη Θράκη. Αισθανόταν ιδιαίτερα συνδεδεμένη με τους κατοίκους της Νέας Βύσσας λόγω της κοινής καταγωγής από το Μποσνοχώρι της Ανατολικής Θράκης. Από τα σαλόνια της μεγαλοαστικής κοινωνίας της Αθήνας βρισκόταν με άνεση στα αλώνια της Νέας Βύσσας για να περπατήσει τα μονοπάτια της μνήμης και της αυτογνωσίας.
Θα τη θυμόμαστε και θα τη μνημονεύουμε πάντα με σεβασμό και αγάπη.
.....................................................................................................................................................
Έτσι είχαμε αποχαιρετίσει μ' αυτό το σημείωμα την αείμνηστη κόρη του μεγάλου έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, τη Δέσποινα Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου, που ήταν "η τελευταία απόγονος που έφερε το όνομα Καραθεοδωρή", όπως σημειώνει στο επίμετρο του στο βιβ, ολίο του συγγραφέα Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη "ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ-Μυθιστορηματική βιογραφία" ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και τ.καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων Στέφανος Γερουλάνος. Συμπτωματικά εκείνο το τεύχος("ΒΟΡΕΑΣ", τεύχος 53, Νοέμβριος 2009) ήταν αφιερωμένο στην προσπάθεια της δημιουργίας Μουσείου Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στη Νέα Βύσσα, με την οποία αισθανόταν ιδιαίτερα συνδεδεμένη και ουσιαστικά είχε δώσει τον τόνο σε όλους τους απόγονους της μεγάλης ιστορικής οικογένειας της Θράκης και του Γένους, που συνέδεε τους απογόνους των Καραθεοδωρή με την αρχετυπική κοιτίδα τους, το Μποσνάκιοϊ της Ανατολικής Θράκης, απ΄όπου κατάγονται οι σημερινοί κάτοικοι της Νέας Βύσσας.
Προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω μαζί της και να μου πει την άποψη της για το μεγάλο θέμα, που τείνει να προσλάβει στο διαδίκτυο διαστάσεις θεωρίας συνωμοσίας, για τη σχέση του πατέρα της Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με τον πατέρα της Θεωρίας της σχετικότητας Άλμπερτ Άϊνσταϊν και να αποκλείσει κατηγορηματικά και την παραμικρή υποψία περί κλοπής της από τον πατέρα της! Αυτό που είπε και αποδεικνύεται και από τις επιστολές που είχαν ανταλλάξει οι δυο κορυφαίοι επιστήμονες, είναι ότι μεταξύ τους υπήρχε επιστημονική αλληλογραφία και αλληλοσεβασμός και πως ο Άλμπερτ Άϊνσταϊν αισθανόταν ευγνωμοσύνη προς τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, γιατί του έλυσε τις απορίες του στα ανώτερα μαθηματικά! Μια άλλη ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν παραβρέθηκα, μετά από πρόσκληση της και ο μοναδικός από τον Έβρο στην τελετή αναγόρευσης του πρώτου ξαδέρφου της, του περίφημου Γιάννη Αργύρη(John Argyris), σε επίτιμο διδάκτορα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου(ΕΜΠ), το 1995, πριν 24 χρόνια, μια εκδήλωση υψηλού και πολλαπλού συμβολισμού, αφού από το κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα μας αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και λίγα χρόνια αργότερα θα αναγκάζονταν να φύγει χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του ο ανιψιός του Γιάννης Αργύρης. Ήταν μια κορυφαία πράξη συμφιλίωσης  ανάμεσα στους βενιζελικούς και αντβενιζελικούς και η οφειλόμενη απόδοση τιμής σε μια μεγάλη μορφή στο χώρο της Υπολογιστικής Μηχανικής. Στη δεξίωση που έδωσε για τον ξάδερφο της στο σπίτι της στο Παλιό Ψυχικό, που ήταν ένα μουσείο με έργα ανεκτίμητης αξίας, σε συνεννόηση και συζήτηση με τον πανεπιστημιακό Γιώργο Παντελίδη μπήκαν οι βάσεις και για άλλες πρωτοβουλίες που θα ακολουθούσαν αργότερα.
Σταύρος Παπαθανάκης







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου