Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Το μαχαίρι δεν ήταν μόνο για την πίτα αλλά και για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας, που το εμποδίζουν να απογειώσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο τις παροχές υγείας προς τους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της


Το μαχαίρι δεν ήταν μόνο για την κοπή αλλά και για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας, που το εμποδίζουν να απογειώσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο τις παροχές υγείας και την αδιαμφισβήτητη, που αναγνωρίζεται και επιβραβεύεται από όλες τις πλευρές, προσφορά του προς τους κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της! Η εκδήλωση της κοπής της πίτας στην αίθουσα συνεδριάσεων σήμερα Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, χοροστατούντος του αρχιμανδρίτη Θεόφιλου Βασιλάκου από την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σαγήνης, παρουσία του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, του δημοτικού συμβούλου και προέδρου της Δημοτικής Τηλεόρασης Κωνσταντίνου Σιαφκαλόζη, του πρώην διευθυντή του ΚΥΟ και δημοτικού συμβούλου Θανάση Κυργιάννη, του προέδρου και της γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ορεστιάδας Δικαίων. Παναγιώτη Κυργίδη και Μαρίας Κιηγμά, και δεκάδων εργαζόμενων από το Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα είχε όλα και πρωτίστως ένα εξαιρετικό κλίμα, που απηχεί όλη την προσπάθεια που γίνεται στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, που οι δεκάδες χιλιάδες παροχές υγείας το κατατάσσουν δικαίως μεταξύ των πρώτων Κέντρων Υγείας της χώρας! Δεν λείπουν, όμως, τα προβλήματα, όπως είναι συνηθισμένο φαινόμενο, σε ένα ζωντανό εργασιακό οργανισμό, που όμως «αυτό δεν αλλάζει τη θετική εικόνα που έχει ο κόσμος για το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης! Σίγουρα η ομιλία του διευθυντή του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας(ΚΥΟ) Χρήστου Παπαθανάκη και θα συζητηθεί και θα απασχολήσει τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις αμέσως επόμενες μέρες! Με αρκετή δόση αυτοκριτικής και κριτικής έδωσε σε αδρές το πραγματικό πλαίσιο λειτουργίας και προσφοράς της σημαντικής δομής υγείας στο Δήμο Ορεστιάδας, που το επίπεδο της είναι μια κατάκτηση για το σύνολο των κατοίκων της περιοχής, που αντανακλά τις προσπάθειες των εργαζόμενων μέσα σε ένα δύσκολο και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον!
Σ.Θρακιώτης
..........................................................................................................................................




















ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΚΥΟ 2020
Όπως έχει γίνει συνήθεια, στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας, γίνεται από τον εκάστοτε διευθυντή μια αποτίμηση της περασμένης χρονιάς και μια έκθεση αυτών που πρέπει να πραγματοποιηθούν τη νέα χρονιά. Συνεπώς κι εγώ δεν θα διαφοροποιηθώ από το σύνηθες.
Θέλοντας να κάνω μια αξιολόγηση της προηγούμενης χρονιάς θα έλεγα σε γενικές γραμμές ότι ήταν μια θετική χρονιά. Κάναμε σε διάφορους τομείς θετικά βήματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν προβλήματα ή δεν παρουσιάστηκαν ελλείψεις και αδυναμίς. Θέλω να συγχαρώ όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας(ΚΥΟ), γιατρούς, νοσηλεύτριες και λοιπό προσωπικό για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να μπορέσει το ΚΥΟ να συνεχίσει να βρίσκεται σε ζηλευτή θέση ανάμεσα στα πρώτα Κέντρα Υγείας αναφορικά με την παραγωγικότητα και τις επιδόσεις του.
Αν σταθούμε λίγο στα συνολικά στατιστικά του 2019 μπορούμε αγόγγυστα να υποστηρίξουμε ότι οι επιδόσεις μας είναι πάρα πολύ καλές. Πράγματι αθροίζοντας τις παρουσίες σε όλα τα τμήματα φθάσαμε σε έναν συνολικό αριθμό των 78.000 παρουσιών ετησίως και σε έναν καθημερινό μέσο όρο τις 339 παρουσίες. Ειλικρινά δεν ξέρω πόσα άλλα Κέντρα Υγείας μπορούν να καυχηθούν για παρόμοια νούμερα.
Βεβαίως αυτοί αριθμοί θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακοί αν μερικά τμήματα λειτουργούσαν καλύτερα. Π.χ., αν το Ακτινολογικό Εργαστήριο μας ήταν πιο αξιόπιστο και όχι τόσο πεπαλαιωμένο με ακτινογραφίες καλύτερης ευκρίνειας. Αν το Μικροβιολογικό Εργαστήριο μας είχε πάντα επάρκεια αντιδραστήρων, θα μπορούσαν να έχουν τα υπερδιπλάσια περιστατικά στον τομέα τους και άρα τα συνολικά στατιστικά μας θα ήταν μεγαλύτερα.
Καταφέραμε να έχουμε μια καλύτερη λειτουργία όσον αφορά τα έκτακτα παθολογικά και χειρουργικά με συνεχή παρουσία ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Φυσικά και υπάρχουν περιθώρια καλυτέρευσης.
Κάναμε μια καμπάνια ώστε οι ασθενείς να συνταγογραφούν τα φάρμακα τους μόνο έπειτα από ραντεβού και ήδη δρέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα με την ομαλοποίηση της ροής των αρρώστων. Βεβαίως και πρέπει ακόμη να βελτιωθούμε περαιτέρω.
Πρέπει να τονίσω ότι υπήρξε μια σαφής καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού, μεταξύ ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και του λοιπού προσωπικού. Αλλά και εδώ υπάρχουν παραφωνίες και περιθώρια βελτίωσης.
Στα θετικά θα συμπεριλάβω την ιδέα και τον σχεδιασμό των μαθημάτων προληπτικής ιατρικής που οδεύουν στην υλοποίηση τους.
Ειδική αναφορά θα κάνω στο Οδοντιατρικό Τμήμα, το οποίο σε σχέση με το παρελθόν έχει κάνει άλματα στην ποσότητα, στην ποιότητα και ποικιλία των εργασιών που πραγματοποιούνται και αυτό πιστώνεται στον κ.Λάζαρο Σαββίδη, ο οποίος δεν τσιγκουνεύεται στις προσπάθειες του, ώστε οι στόχοι να γίνουν μεγαλύτεροι και η αξιοπιστία του Οδοντιατρικού Τμήματος να καθιερωθεί στη συνείδηση των ασθενών που προσφεύγουν σ΄αυτό.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Διοικητικό Τμήμα του ΚΥΟ. Τώρα ως διευθυντής αντιλαμβάνομαι καθημερινά τη σημασία ενός διοικητικού προσωπικού άρτια καταρτισμένου και με διάθεση προσφοράς. Παράλληλα αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολος θα ήταν ο ρόλος μου χωρ΄ς την αξιόλογη εργασία τους.
Τεράστιο ευχαριστώ στο νοσηλευτικό προσωπικό για την ακούραστη προσφορά τους και γενικά την προσήλωση τους στα καθήκοντα τους. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής μας ότι πολλές νοσηλεύτριες είναι μητέρες παιδιών, σύζυγοι και η καθημερινότητα τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη. Παρά ταύτα είναι πάντα πρόθυμες, ακούραστες στην διεκπεραίωση των καθηκόντων τους. Φυσικά υπάρχουν και παραφωνίες στον τομέα αυτό.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο λοιπό προσωπικό χωρίς την εργασία και προσφορά τους δεν θα μπορούσε το ΚΥΟ να έχει επιτυχίες.
Άρα, το ευχαριστώ και τα συγχαρητήρια πάνε σε όλους τους εργαζόμενους του ΚΥΟ.
Θα περάσω τώρα σε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν στο 2020, στις αδυναμίες, στις ελλείψεις, που καλούμαστε να υπερκεράσουμε ούτως ώστε τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα της εγασίας μας να κάνουν ένα ακόμη άλμα προς τα πάνω.
Πιο αναλυτικά:
-Ακτινολογικό Τμήμα: πρέπει να υπάρξει μια κάθετη καλυτέρευση της ποιότητας της εργασίας ώστε να βοηθηθούν οι ιατροί στις διαγνωστικές προκλήσεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν. Στο μέλλον, δεν ξέρω πόσο κοντινό ή μακρινό είναι. Θα εγκατασταθεί νέος ψηφιακός εξοπλισμός και εύλογο είναι να περιμένουμε μια κάθετη καλυτέρευση της αξιοπιστίας και της ευκρίνειας των ακτινογραφιών. Μέγα θέμα η πρόσληψη ιατρού ακτινολόγου, που θα έλυνε ποικίλα και καθημερινά διαγνωστικά προβλήματα.
-Μικροβιολογικό Εργαστήριο: πρέπει να ανέβει η απόδοση του και η ποσότητα των περιστατικών. Πρέπει οι παραγγελίες των αντιδραστήρων να γίνονται έγκαιρα και όχι όταν είμαστε στα πρόθυρα της έλλειψης τους, ούτως ώστε να μην υπάρχει διακοπή στην πληρότητα εκτέλεσης όλων των εξετάσεων(αν μη τι άλλο του check-up). Φυσικά η πρόσληψη ιατρού μικροβιολόγου θα άλλαζε όλη τη δυναμική του Εργαστηρίου.
-Γκισέ: υπάρχουν ακόμη αδυναμίες στη δραστηριότητα του γκισέ  αναφορικά με τα ραντεβού, εν μέρει λόγω του αυξημένου αριθμού των ασθενών, εν μέρει ελλείψει ενός αυτοματοποιημένου κέντρου καταχώρησης των ραντεβού.
Πρέπει να τονίσω ότι όσο προχωράει η πρακτική των ραντεβού και γίνεται αποδεκτή και τηρείται από τους ασθενείς, γίνεται όλο και πιο σπάνια η εικόνα του συνωστισμού και της αντιδικίας μεταξύ προσωπικού και ασθενών και μεταξύ των ίδιων των ασθενών.
Είμαι πεπεισμένος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει η πλήρης ομαλοποίηση στον τομέα αυτό. Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν και αντιδικίες  μεταξύ του προσωπικού του γκισέ και ιατρών, πράγμα απαράδεκτο. Όλοι είμαστε ταγμένοι στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και άρα αυτά τα φαινόμενα δεν πρέπει να εμφανιστούν ξανά και να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία.
-Υπάρχουν ακόμη, καίτοι σποραδικά, φαινόμενα αντιπαθειών μεταξύ νοσηλευτριών και φυσικά και όχι μόνο μεταξύ αυτών. Αυτά τα φαινόμενα έχουν ελαττωθεί και πρέπει να εκλείψουν παντελώς.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι εργαζόμαστε σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα, εκείνου της μέριμνας της υγείας των συμπολιτών μας και άρα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και εκτίμηση μεταξύ μας γιατί τις περισσότερες φορές εργαζόμαστε σαν ομάδα, συνεπώς πρέπει να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο.
-Η στάση μερικών εργαζόμενων, ευτυχώς λιγοστών, απέναντι στους συναδέλφους τους και την υπηρεσία μερικές φορές, δεν είναι η πρέπουσα. Μερικών η ποιότητα και ποσότητα  της δουλειάς τους δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα ή μπορεί να είναι σε βάρος αυτών.
Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Όταν ένας δεν είναι συνεπής στα καθήκοντα του, πρωτίστως δεν σέβεται τον ίδιο τον εαυτό του και δευτερευόντως δεν σέβεται τους συναδέλφους του, τους ασθενείς, εκτός του ότι δεν είναι συνεπής απέναντι στην υπηρεσία, που τον μισθώνει. Δεν πρέπει να δίνουμε το δικαίωμα στους άλλους να μας κατακρίνουν για τη δουλειά μας. Κερδίζουμε την εκτίμηση των άλλων με τον σεβασμό.
-Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν και πάλι μεμονωμένα περιστατικά, επεισόδια αντιδικίας και λογομαχίας μεταξύ νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών. Φαινόμενο απαράδεκτο.
Οι ρόλοι είναι διακριτοί, πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού. Να μην σχολιάζονται αγωγές των ιατρών από το νοσηλευτικό προσωπικό και δη μπροστά τρίτους, οι δε ιατροί πρέπει να σέβονται τους νοσηλευτές και να μη τους υποτιμούν και σαν ανθρώπους και να μην αμφισβητούν τις ικανότητες τους.
-Θα σταθώ τώρα στο σημαντικό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που εστιάζεται σε διάφορες ειδικότητες και δυσχεραίνει την καθημερινή δραστηριότητα μας.
Όσον αφορά το Ιατρικό προσωπικό: αισθητή, σημαντική έλλειψη εκείνη του παιδιάτρου με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία πολλών γονέων που προσφεύγουν στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου(ΓΝΔ) ή αναγκάζονται να προσφύγουν στην ιδιωτική μέριμνα με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση που για πολλούς είναι σημαντική.
Στο κοντινό μέλλον συνταξιοδοτείται ο καρδιολόγος κ.Γεώργιος Καλογερόπουλος και θα αφήσει μεγάλο κενό  όσον αφορά την καρδιολογική μέριμνα των ασθενών που προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας όσο και στην υποστήριξη στους γιατρούς των εκτάκτων σε διάφορα επείγοντα περιστατικά.
Αισθητή και σημαντική η έλλειψη μικροβιολόγου ιατρού όσο και ακτινολόγου ιατρού, που θα μπορούσαν να μας να μας βοηθήσουν στις καθημερινές διαγνωστικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και η παρουσία των οποίων θα ανέβαζε κατακόρυφα την ποιότητα των παροχών υγείας που προσφέρουμε στους κατοίκους της περιοχής.
Όσον αφορά το επικουρικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων έχουμε ελλείψεις: του υδραυλικού, του φύλακα, του τραυματιοφορέα κλπ. Έχουμε κάνει διαβήματα προς ΔΥΠΕ ζητώντας την κάλυψη αυτών των ελλείψεων όμως δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την γρήγορη ανταπόκριση τους.
Ένα μείζον θέμα που έχουμε είναι εκείνο των αποθηκευτικών χώρων. Τόσο μεγάλη είναι η ανάγκη αυτή ώστε μέρος της αίθουσας συνεδριάσεων έχει γίνει αποθήκη, όπως αποθήκη έγινε και το Παιδιατρικό Ιατρείο! Σε λίγο καιρό που θα έχουμε παιδίατρο ή μόνιμο ή συμβασιούχο του ΚΕΕΛΠΝΟ, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να μην ξέρουμε που θα αποθηκεύσουμε τα υλικά! Μια λύση θα ήταν η μόνωση και τοποθέτηση εξαερισμού στον υπόγειο χώρο του ΚΥΟ, ώστε να γίνει κατάλληλος προς αποθήκευση μιας και τώρα αυτό είναι απαγορευτικό λόγω της αλλοίωσης των αποθηκευμένων υλικών από την υγρασία του χώρου.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα ζητήσουμε τη βοήθεια και στήριξη του Δήμου Ορεστιάδας , αρχικά με τη μελέτη του χώρου και υπολογισμού της δαπάνης, ώστε να ζητήσουμε από την ΔΥΠΕ την άμεση επίλυση του προβλήματος μας και αν αυτό αργεί λόγω γραφειοκρατίας και τη δική τους συνδρομή.
-Μια από τις προτεραιότητες του ΚΥΟ είναι η καμπάνια των μαθημάτων προληπτικής ιατρικής που δεν είναι πλέον στη φάση του σχεδιασμού αλλά αυτής της υλοποίησης.
Πράγματι, την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, θα γίνει το πρώτο μάθημα του κύκλου που θα κλείσει τον Οκτώβριο. Έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη και η φιλοδοξία μας είναι η πλήρης επιτυχία του προγράμματος , που θα είναι συνάρτηση του επιπέδου των μαθημάτων και φυσικά της συμμετοχής του κόσμου . Σας καλώ όλους να συνδράμουμε στην επιτυχία του εγχειρήματος.
Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και μια καμπάνια πρόληψης του καρκίνου τραχήλου μήτρας, με επισκέψεις του γυναικολόγου, μαίας και την εκτέλεση Pap-test στον γυναικείο πληθυσμό της περιοχής. Ευελπιστώ ότι θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το πρότζεκτ με τη συναίνεση και τη στήριξη της ΔΥΠΕ.
Ένα άλλο ζήτημα το οποίο έχω θέσει στις προτεραιότητες μας είναι η καλυτέρευση της εικόνας του ΚΥΟ προς τα έξω, στον πληθυσμό της πόλης αλλά και των χωριών της περιοχής.
Οφείλω να διαπιστώσω ότι έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου εκτιμά και εμπιστεύεται το ΚΥΟ και το προσωπικό του, πλην όμως υπάρχει μια μερίδα, ευτυχώς μικρή, που έχουν αρνητική εκτίμηση για το ΚΥΟ και τη δουλειά μας και πολλές φορές εκφράστηκε με επικριτικά έως υβριστικά σχόλια. Συνεπώς η καλυτέρευση της εικόνας μας μπορεί να επιτευχθεί συνοπτικά με δύο τρόπους:
-Την καλυτέρευση της ποιότητας της δουλειάς μας. Σε αυτό πρέπει να συνδράμει όλο το προσωπικό είτε νοσηλευτικό με την άψογη στάση του απέναντι στους αρρώστους αποφεύγοντας τις λογομαχίες με αυτούς ακόμη και όταν αυτοί είναι εριστικοί και επιδεικνύοντας υπομονή και κατανόηση των προβλημάτων τους, είτε το Ιατρικό προσωπικό με την δέουσα προσοχή στο πρόβλημα που οι ασθενείς αντιμετωπίζουν και δίνοντας την αίσθηση ότι επέδειξαν το μέγιστο ενδιαφέρον για την πάθηση τους.
Δεν πρέπει να φεύγει άρρωστος από το ΚΥΟ με την εντύπωση ότι το προσωπικό και ιδίως οι ιατροί δεν έδωσαν την απαιτούμενη προσοχή και δεν έπραξαν τα δυνατά για την ανακούφιση τους και την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της πάθησης τους.
-Τη χρήση όλων των ΜΜΕ αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή της ποσότητας αλλά και της ποιότητας των παροχών υγείας, που το ΚΥΟ παρέχει στους κατοίκους της περιοχής.
Θα σταθώ τώρα σε ένα θέμα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα με την έλευση προσωπικού, που προσλήφθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο πλαίσιο του προγράμματος PHILOS, τουτέστιν «Ολοκληρωμένη επείγουσα επέμβαση για την προσφυγική κρίση».Και για να μην γίνει καμία παρεξήγηση, θα πω ότι πιστεύω τα καλύτερα για τους νέους εργαζόμενους! Δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι δεν είναι αξιόλογοι είτε στο επαγγελματικό είτε σε ανθρώπινο επίπεδο. Πλην όμως η έλευση τους εκτός από τα διάφορα ερωτηματικά που γεννά, μας δημιουργεί διάφορα προβλήματα στη διαχείριση τους.
Οφείλω να τονίσω ότι όλες αυτές οι προσλήψεις παρουσιάστηκαν από τον Τύπο κατά τρόπο παραπλανητικό σαν ενίσχυση του προσωπικού των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι μας ήρθε προσωπικό που δεν έχουμε ανάγκη, π.χ. δύο(2) κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ έχουμε ήδη δύο(2), μια μαία ενώ έχουμε ήδη τρεις(3), θα έρθει μια νοσηλεύτρια στις 25 που ήδη έχουμε. Δηλαδή μπορούμε κάλλιστα να πούμε ότι πρόκειται για πλεονάζον προσωπικό!
Στο μέλλον προβλέπεται η έλευση 2-3 μεταφραστών, ψυχολόγου, παθολόγου κλπ. Έγινε η πρόσληψη και ήδη είναι στο ΚΥΟ ένας συνάδελφος ειδικότητας γυναικολόγου μαιευτήρα. Όμως ο συνάδελφος δεν είναι πιστοποιημένος στον ΗΔΙΚΑ και έτσι δεν έχει πρόσβαση στη συνταγογράφηση και άρα η χρήση και η χρησιμότητα του στην παρούσα φάση είναι αμελητέα.

Διαφορετικά θα ήταν το θέμα αν οι προσλήψεις γίνονταν στοχευμένα στην κάλυψη αναγκών προσωπικού των δομών υγείας όπου τοποθετήθηκαν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Ένα άλλο ζήτημα που προκάλεσε και την έντονη δυσφορία μου είναι, η απουσία οιασδήποτε ενημέρωσης για τις προσλήψεις αυτές, ούτως ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την καλύτερη τοποθέτηση και προσαρμογή τους. Ούτε στην ΔΥΠΕ ήταν σε θέση να μας ενημερώσουν.
Από τη στιγμή όμως που έχουν προσληφθεί για το ΚΥΟ πρέπει να κάνουμε ότι το καλύτερο, ώστε και αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι να μην νιώθουν σαν παρείσακτοι αλλά και η υπηρεσία να ωφεληθεί από τις ικανότητες τους και τις γνώσεις τους.
Στα διάφορα υπομνήματα που κατά καιρούς έχω στείλει στην ΔΥΠΕ για τις ανάγκες σε προσωπικό είτε ιατρικό είτε επικουρικό διαφόρων ειδικοτήτων ή ακόμη για την επίλυση   άπτονται της υλικοτεχνικής υποδομής του ΚΥΟ, δεν έχω καμία απάντηση!
Έχω τονίσει στον διοικητή, ότι το ΚΥΟ για την ποσότητα και την ποιότητα των περιστατικών που αντιμετωπίζει πρέπει να λογίζεται σαν Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και άρα κάτω από αυτό το πρίσμα να μελετώνται οι ανάγκες του και να δίνονται οι έγκαιρες και ενδεδειγμένες λύσεις.
Τελευταία αναφορά της ομιλίας μου έχει να κάνει με τις μετακινήσεις προσωπικού είτε ιατρικού προς τη Σαμοθράκη είτε νοσηλευτικού προς το ΓΝΔ., Δεν θα μακρυγορήσω επ΄αυτών, γιατί σε προηγούμενες ομιλίες αναφέρθηκα λεπτομερώς κατακρίνονοντας αυτές τις μετακινήσεις όσο και εκθέτοντας πληθώρα εμπεριστατωμένων επιχειρημάτων , που απ΄ότι φαίνεται δεν ήταν αρκετά να μεταπείσουν τον διοικητή από τις αποφάσεις του. Δύο λόγια μόνο:
-Αποφάσισαν μετακινήσεις ιατρών προς ένα Κέντρο Υγείας που κάλλιστα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του με το δικό του προσωπικό και με άλλους διάφορους τρόπους χωρίς να εμπλακούν άλλα Κέντρα Υγείας με αναταραχή της λειτουργίας τους.
-Οι μετακινήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού προς το ΓΝΔ μπαίνουν πλέον στον πέμπτο χρόνο, σε αυτές εμπλέκεται συγκεκριμένος, λιγοστός στο σύνολο του προσωπικού, αριθμός νοσηλευτριών με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και δυσφορία αυτών.
Κατά τη γνώμη μου έχει ωριμάσει ο καιρός να παύσουν αυτές οι μετακινήσεις, οι λύσεις επάρκειας του νοσηλευτικού προσωπικού του ΓΝΔ μπορεί να βρεθούν με ποικίλους τρόπους τους οποίους έχουμε υποδείξει στον κ.διοικητή και συνεπώς δεν θα τις αναλύσω.
Γεγονός είναι ότι στο βαθμό που θα συνεχιστούν με τον παρόντα αμείωτο τρόπο, θα με ωθήσουν σε αποφάσεις, που με εμπλέκουν και προσωπικά.
Τελειώνοντας να τονίσω ότι πάντα ήμουν ευαίσθητος στις οποιεσδήποτε προσωπικές ή οικογενειακές ανάγκες των εργαζόμενων και έτσι θα συνεχίσω προσπαθώντας να μετριάσω τις όποιες δυσκολίες τους. Φυσικά τα ζητήματα των ίδιων ή των οικείων τους θα παίρνονται υπόψη πάντα. Συνεπώς μερικοί εργαζόμενοι δεν πρέπει να δυσφορούν όταν κάποιοι συνάδελφοι τους έχουν κάποια «εύνοια» αναφορικά με το ωράριο ή με το πρόγραμμα υπηρεσιών.
Θέλω να επιστήσω την προσοχή μερικών, λιγοστών, από το προσωπικό, ότι δεν πρέπει να προκαλούν την υπομονή και την αντοχή του διευθυντή για να μην βρεθούν απέναντι σε δυσάρεστες γι αυτούς εκπλήξεις!
Τέλος, είναι φιλοδοξία μου και θέλω να είναι όχι μόνο δική μου, το 2020, να είναι η πιο μεστή, γεμάτη και αποδοτική χρονιά για το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας(ΚΥΟ) με ακόμη πιο υψηλό επίπεδο παροχών υγείας προς τον πληθυσμό της περιοχής μας.
Τελειώνω με τις πιο θερμές και εγκάρδιες ευχές προς όλους και όλες σας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο για ένα 2020 γεμάτο υγεία, χαρά και επιτυχία των παιδιών σας!
Ευχαριστώ
Διευθυντής ΚΥΟ
Χρήστος Παπαθανάκης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου