Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

"Μεριέμ Ανά και Παναγιά κι Αγία μου Βλαχέρνα...όσα κλειδιά και ν΄άλλαξε δικιά σου είναι η Πόλη"-Ικεσία για την Παναγία των Βλαχερνών του Θωμά Κοροβίνη






Πριν είκοσι δύο χρόνια, το 1998, είχε κυκλοφορήσει από την FM RECORDS, υπό τον τίτλο «Τακίμια», ο καλύτερος, ίσως, δίσκος του φιλόλογου, λαογράφου και  τραγουδοποιού Θωμά Κοροβίνη, που έγραψε τους στίχους και τη μουσική. Μαζί του στην ερμηνεία των τραγουδιών η Βούλα Σαββίδη, η Λιζέτα Καλημέρη, η Μαριώ και η Σούλα Εμφιετζή. Η ενορχήστρωση είναι του Δημήτρη Μυστακίδη.
Δεν είναι υπερβολή, αν υποστηρίξω ότι το τραγούδι «προσευχή», που το ερμηνεύει με τον δικό του ιδιαίτερο και αισθαντικό τρόπο ο Θωμάς Κοροβίνης, είναι η καλύτερη μη θρησκευτική, εκκλησιαστική προσευχή, που έχει γραφεί τα τελευταία χρόνια κι απηχεί απόλυτα την αποθέωση της Παναγίας στη συνείδηση των απλών ανθρώπων και των καταφρονεμένων.
Ο λυρικός ποιητής και λαογράφος Κώστας Θρακιώτης στο βιβλίο του «Λαϊκή πίστη και λατρεία στη Θράκη»(εκδόσεις «Ρήσος», Αθήνα, 1991) γράφει: «Η Παναγία είναι η ίδια η ενσάρκωση της αγάπης, του πόνου και της παρηγοριάς. Αυτή που χύνει βάλσαμο στις καρδιές των ταλαιπωρημένων και των απελπισμένων όλου του κόσμου».
Σταύρος Παπαθανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου