Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Ο Βυσσιώτης επιχειρηματίας Κυριάκος Τοψίδης συμμετέχει στη σημαντικότερη παραδοσιακή γιορτή των Βρυξελλών, στο Ommegang, μια μεσαιωνική τελετουργική πομπή σε ανάμνηση της επίσκεψης του Καρόλου Ε΄ και του Φιλίππου Β΄της Ισπανίας!

Ο Βυσσιώτης επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης και του real estate Κυριάκος Τοψίδης συμμετέχει στο περίφημο Ommegang την τελετουργική πομπή των Βρυξελλών, όπου είναι τιμητικό για τα μέλη της καλής κοινωνίας της βελγικής πρωτεύουσας να αναβιώνουν τη μεσαιωνική πομπή σε ανάμνηση της υποδοχής του αυτοκράτορα Καρόλου Ε΄και του γιου του Φιλίππου Β΄της Ισπανίας, δύο μεγάλες μορφές της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας, που ανέκοψαν την επέκταση και την κυριαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Δυτική Ευρώπη. Ο Κάρολος Ε΄ήταν ο μεγάλος αντίπαλος του Σουλεϊμάν Β΄του Μεγαλοπρεπούς, που δυο φορές επιχείρησε την πολιορκία και την κατάληψη της Βιέννης, το 1529 και το 1532, αλλά δεν πέτυχε το σκοπό του και το μεγαλύτερο όνειρο για την κατάκτηση της Δυτικής Χριστιανικής Ευρώπης. Με την ήττα του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα στην Τύνιδα το 1535 έχασε η Οθωμανική αυτοκρατορία τον έλεγχο των θαλασσών, ενώ 36 χρόνια αργότερα ο γιος του Φίλιππος Β΄της Ισπανίας θα ηγούνταν της Santa Lega(Ιερής Ένωσης) του χριστιανικού στόλου εναντίον του Οθωμανικού του Σελήμ Β΄, γιου του Σουλεϊμάν, σε μια από τις αποφασιστικότερες ναυμαχίες, ως ένα ναυτικό ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία, που θα σήμαινε το οριστικό τέλος για επέκταση των Οθωμανών προς τη Δύση.
Φέτος το Ommegang, που διοργανώνεται κάθε χρόνο την Κυριακή πριν την Πεντηκοστή, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της υγειονομικής απειλής του κορωνοϊού(Covid-19) και οι φίλοι αυτής της ξεχωριστής θα περιμένουν του χρόνου οι εξελίξεις και οι συνθήκες να επιτρέψουν την αναπαράσταση του.
Σε μια φωτογραφία ο συμπατριώτης μας επιχειρηματίας από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας Κυριάκος Τοψίδης με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Didier Reynders τέρμα της τελετουργικής πομπής, που ξεκινάει από την όμορφη και ιστορική συνοικία του Σαμπλόν και καταλήγει στην περίφημη πλατεία Γκραν πλας, μια από τις πλέον τουριστικές της Ευρώπης με εκατομμύρια επισκεπτών. Στη συγκεκριμένη περιοχή δραστηριοποιούνται αρκετοί Έλληνες στο χώρο της εστίασης με τον Κυριάκο Τοψίδη να αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα επιχειρηματικότητας, κοινωνικής και οικονομικής ανέλιξης για όλη την ελληνική κοινότητα των Βρυξελλών!
Σταύρος Παπαθανάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου