Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Ο Ξανθιώτης Μιχάλης Μπακιρτζής στο τιμόνι των εκδόσεων "Επικαιρότητα" και η φιλολογική-εικαστική και εκδοτική παράδοση της Θράκης σε μια από τις καλύτερες στιγμές της!

Όταν τον είχα συναντήσει το 2010, πριν δέκα χρόνια, στο γραφεία των εκδόσεων "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" στην Μαυρομιχάλη 42  από την αρχή της κουβέντας μας ο Μιχάλης Μπακιρτζής μου είχε τονίσει ότι διατηρεί τους δεσμούς του με τη γενέτειρά του Ξάνθη ο Μιχάλης Μπακιρτζής.

Η σειρά των έργων του Ουίλλιαμ Σέξπιρ σε μετάφραση του Βασίλη Ρώτα σήμα κατατεθέν της ποιότητας και της παρουσίας των εκδόσεων «ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ».

Επίσης πολύ καλά πήγε και η σειρά με τους αρχαίους Έλληνες τραγικούς 


Μια άλλη πρόταση είναι και τα διηγήματα του θεμελιωτή του ελληνικού διηγήματος Γεωργίου Βιζυηνού από τη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης.

Στο εξώφυλλο του "Βορέα"  η προσωπογραφία του Κώστα Βάρναλη(από τον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας), ένα έργο του Γεωργίου Γουναρόπουλου, του περίφημου Gounaro(από τη Σωζόπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας) ένα εκδοτικό-λογοτεχνικό-πολιτιστικό ορόσημο υψηλού και πολλαπλού συμβολισμού. Το συγκεκριμένο έργο κοσμούσε την πέμπτη έκδοση της ποιητικής συλλογής του Κώστα Βάρναλη "ΤΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ", που είχε κυκλοφορήσει το 1975, πριν 45 χρόνια, με αφορμή τα 90 του χρόνια(1885-1975), από τις εκδόσεις "ΚΕΔΡΟΣ". Η έκδοση αυτή περιλάμβανε έξι ακόμη σχέδια του Γουναρόπουλου. Από την οικογένεια του, το γιο του Ηλία και τη νύφη του Καίτη Γουναροπούλου μας είχε δοθεί η άδεια για τη χρήση της προσωπογραφίας του Κώστα Βάρναλη για το αφιέρωμα μας, "Κώστας Βάρναλης, ο πρωτοπόρος της αγωνιστικής λογοτεχνίας", στο 34ο τεύχος του "Βορέα" τον Απρίλιο 2009, που ήταν μια εξαιρετική εργασία του αγαπητού φίλου φιλόλογου, ποιητή, κριτικού και δοκιμιογράφου Θανάση Μουσόπουλου!

Η φιλολογική-εικαστική και εκδοτική παράδοση της Θράκης σε μια από τις καλύτερες στιγμές της!

Σταύρος Παπαθανάκης






 


 



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου