Εδώ και 35 χρόνια(1986-2021) ο Ακριτικός Σύλλογος Κυριών Καστανεών αποτελεί ένα ζωντανό και δυναμικό κύτταρο της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του χωριού τους, που διαχρονικά έχει καταστεί το εμβληματικό συνώνυμο της ελληνο-τουρκικής μεθοριακής γραμμής, το σύμβολο σύγκρουσης και αναμέτρησης, το σημείο της υπέρβασης και της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών! Πρωτόγνωρες εμπειρίες τα όσα έζησαν την περασμένη χρονιά το 2020 και σίγουρα υπερήφανες για τη δύναμη τους και την αποφασιστικότητας τους να βρεθούν κοντά στις δυνάμεις της πρώτης γραμμής, στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και στους αστυνομικούς που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά έναν κατασκευασμένο υβριδικό πόλεμο αντλώντας δύναμη από το παράδειγμα των γυναικών των Καστανεών, που συζητήθηκαν και ενέπνευσαν τις γυναίκες όλης της Ελλάδας, ενώ στην παραμεθόριο οι γυναίκες δημιουργούσαν το δικό τους αυθόρμητο κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Δεν χρειάζεται κάποιος να τους τονίσει ότι ζουν στα σύνορα που πάντα εγκυμονούν κινδύνους! Όποτε κι αν επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα, ξέρουν ποια θα πρέπει να είναι η στάση και η αντίδραση τους. Θα κάνουν αυτό που περιμένουν να κάνουν οι γυναίκες της πρώτης γραμμής!
Οι γυναίκες ήταν τα διαχρονικά και πολλαπλά θύματα των συγκλονιστικών αναταράξεων! Αυτές πληρώνουν πολύ βαρύτερο τίμημα την περίοδο των πολεμικών αναμετρήσεων! Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν στην περίοδο των πολέμων αλλά και γιατί είναι προορισμένες να κάνουν στην περίοδο της ειρήνης. Η γυναίκα από τη φύση της είναι ταυτισμένη με τη δημιουργία και την ειρήνη. Και στις Καστανιές το ξέρουν ότι μόνο η ειρήνη θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά τους! Ξέρουν ότι το χωριό τους έχει καταστεί ένα εμβληματικό συνώνυμο της ελληνο-τουρκικής μεθοριακής γραμμής, ένα σύμβολο σύγκρουσης και αναμέτρησης, ένα σημείο συνάντησης και υπέρβασης για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Τα κλειστά σύνορα τα πληρώσαμε πολύ ακριβά και σίγουρα αυτό δεν είναι το μέλλον της περιοχής. Ήδη στις Καστανιές έχει αλλάξει το κλίμα και οι οικονομικές συναλλαγές! Σίγουρα δεν μπορούν να φανταστούν ότι μπορεί να υπάρξει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τη Συνάντηση Νέων στον Άρδα με τα σύνορα κλειστά!
Δύσκολη υπόθεση η ειρήνη σε αβέβαιους και ταραγμένους καιρούς αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, για την οποία αξίζει όλοι να αγωνιστούμε και να κάνουμε ότι μπορούμε για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.Πάνε πολλά χρόνια από τότε που η Μελίνα Μερκούρη μαζί με τον Πίτερ Ουστίνοφ περνούσε μέσω Καβάλας και Καστανεών στην Τουρκία με προορισμό την Κωνσταντινούπολη για την περίφημη ταινία "Τοπ Καπί" του Ζυλ Ντασέν! Κι όταν το 2024, στα 60 χρόνια από την παραγωγή της, μπορούμε να διοργανώσουμε μια προβολή της στο διάσημο αρχιτεκτονικό μνημείο και ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΠ ΚΑΠΙ η ειρήνη ανάμεσα στην Ελλάδα θα έχει κάνει θεαματικά βήματα. Μπορεί να μην έχουν γίνει ειδυλλιακές οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις, είναι βέβαιο όμως ότι μπορεί και να έχουν μπει σε μια άλλη πορεία!
Θα έχει μεγάλη σημασία να δούμε τα μοναδικά πλάνα με τα οποία Καβάλα και Καστανιές πέρασαν στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου κι αυτά θα μπορέσουμε ενδεχόμενα να τα δούμε σε μια κινηματογραφική προβολή σε ένα πολιτιστικό γεγονός υψηλών προδιαγραφών διεθνούς εμβέλειας, όπου Δήμος Καβάλας, Δήμος Ορεστιάδας και Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα μπορέσουν να συνεργαστούν με το Δήμο Κωνσταντινούπολης-Ισταμπούλ στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας! Θα είναι ένα τεράστιο γεγονός με επικοινωνιακό και πολιτικό φορτίο υψηλού και πολλαπλού συμβολισμού!
Μπορεί για τις γυναίκες των Καστανεών, της Ορεστιάδας και του Έβρου και για όλους μας να φαντάζει ένα μακρινό όνειρο με ελάχιστες πιθανότητες πραγματοποίησης του αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή είναι και η μοναδική εναλλακτική που έχουμε για το κοινό καλό των λαών της Βαλκανικής και της Μεσογείου!
Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από το ρεπορτάζ του "Βορέα" για τον αγιασμό των υδάτων ανήμερα των Φώτων στον Άρδα παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, χοροστατούντος του μητροπολίτη Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας-Δαμασκηνού.
Σταύρος Παπαθανάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου