Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Μίλησαν τα μέλη της μπάντας και προσδιόρισαν τη χρονιά τέλεσης του αγιασμού των υδάτων ανήμερα των Φώτων στον Έβρο ποταμό στα Δίκαια Τριγώνου Ορεστιάδας!

Με το που ανέβασα το θέμα με την τέλεση του αγιασμού των υδάτων ανήμερα των Φώτων στον Έβρο ποταμό στα Δίκαια Τριγώνου Ορεστιάδας ξεκίνησε μια συζήτηση όχι για τα όσα περιγράφονταν αλλά για την χρονολογία. Αν ήταν πριν 40 χρόνια ή πιο πρόσφατη. Με μπέρδεψε το γεγονός ότι δεν φαινόταν ο εφημέριος του Αγίου Δημητρίου, θείος μου πατήρ Αθανάσιος Φραγκούδης, γιατί κάπου θα έπρεπε να είναι διακριτή η παρουσία του. Τελικά δεν φαινόταν λόγω της προπορευόμενης μπάντας! Από την άλλη κάποιες ενδυματολογικές επιλογές που χαρακτήρισαν τη δεκαετία του 1980 και προς τα τέλη της θα έπρεπε να μεταθέσουν τη χρονολογία πιο κοντά στη δεκαετία του 1990. Αλλά τη λύση, όπως είχα γράψει σε ένα σχόλιο μου σε απάντηση προς τον Πασχάλη Ψειράκη, που είχε επισημάνει αμέσως ότι η χρονολογία πρέπει να είναι πιο να είναι άλλη από την αναγραφόμενη, τον πιο ακριβή προσδιορισμό θα μπορούσαν να μας τον δώσουν μόνο τα μέλη της μπάντας. Κι έτσι έγινε! Ήταν και μια ευκαιρία και να τα πουν και να θυμηθούν τα όμορφα γυμνασιακά χρόνια στο χωριό τους. Η Δάφνη Γουδετσίδου ήταν ο σύνδεσμός μας και η χρονιά της γιορτής συμφώνησαν όλοι ότι ήταν το σωτήριο 1990! Και αντιγράφω, όπως μεταφέρθηκαν σχετικά με την μπάντα: "Σταχτίδης Σάκης μπροστά, Καρατσιβάς Δημήτρης(του Μανώλη), Σταχτίδου Μαρία, Χασανίδης Γιάννης(Γάτος), Ματουσίδης Στέφανος, Χασανίδης Χρήστος,(δεν φαίνεται καλά πίσω αριστερά) και πίσω από τη Μαρία Σταχτίδου η Δάφνη Γουδετσίδου που επίσης δεν φαίνεται καλά.Δεν φαίνεται ποιος χτυπάει την κάσα και κάπου πίσω από τον μεγάλο Καρατσιβά θα πρέπει να είναι και ο μικρός Καρατσιβάς". Η μπάντα υπήρχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο πλαίσιο της λειτουργίας της Κοινότητας Δικαίων!





Χάρη στη διαδραστικότητα και την αμεσότητα του διαδικτύου προσδιορίσαμε την ακριβή χρονολογία και ημερομηνία, δηλαδή 6 Ιανουαρίου 1990, αλλά το πιο σπουδαίο είναι ότι καθημερινά δημιουργούνται άτυπα μικρά ή μεγάλα δίκτυα, που ειδικά σε μια περιοχή σαν αυτή του Τριγώνου, που τα χωρία του συνεχίζουν να υπάρχουν σε άλλες πόλεις του Έβρου της Ελλάδας και κυρίως της Γερμανίας, μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε τη διαδικτυακή συλλογικότητα μας που θα γεννήσει το μεγάλο Δίκτυο Θρακών, που έχει έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του και μπορεί να ενώσει πολλές παραδόσεις της εσωτερικής και εξωτερικής Θρακικής διασποράς!

Σταύρος Παπαθανάκης

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου