Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

ΙΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗ ΘΡΑΚΗ: Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΜΕΖΕΚ Του Ζήση Φυλλαρίδη-Δημοσιεύτηκε στον "Βορέα"(τεύχος 24) τον Μάϊο του 2007, πριν 15 χρόνια!

ΙΕΡΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗ ΘΡΑΚΗ: Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΜΕΖΕΚ

 





Ο Θρακικός πολιτισμός σήμερα αποτελεί έναν από εκείνους τους πολιτισμούς που βρίσκονται στις «πίσω σελίδες» της ιστορίας. Δηλαδή αν και έχουμε επαρκή στοιχεία και μαρτυρίες για την ανάπτυξη και την δραστηριότητα του κατά την εποχή της Ελληνικής αρχαιότητας, ωστόσο σχεδόν κανείς σήμερα - και ιδιαίτερα στην Ελλάδα- δεν αναφέρεται σε αυτόν.

Η εκτενής έρευνα επάνω στα οποιαδήποτε στοιχεία αυτού του πολιτισμού φαίνεται να τελείωσε από τον περασμένο αιώνα ακόμη, όταν οι γνωστοί ιστορικοί της Θράκης Κωνσταντίνος Κουρτίδης και Αχιλλέας Σαμοθράκης τελειοποίησαν τους τελευταίους τους τόμους για την Ιστορία της Θράκης.

Παρ’ όλη την αδιαφορία όμως του επίσημου Ελληνικούς κράτους, υπήρχαν - και υπάρχουν κατά καιρούς- προσπάθειες εκ μέρους διαφόρων ερευνητών η ακόμη και ερευνητικών ομάδων για την ανάδειξη ορισμένων στοιχείων του ξεχασμένου αυτού πολιτισμού.

Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια, μία από τις σημαντικότερες αιτίες που εμπόδισαν την οποιανδήποτε εκτεταμένη έρευνα από Ελληνικής πλευράς είναι πως τα περισσότερα μνημεία του Θρακικού πολιτισμού βρίσκονται σε σημεία της τότε Θρακικής επικράτειας, που σήμερα δεν ανήκουν στην επικράτεια της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο άλλωστε συνειδητοποιούμε όταν βλέπουμε πως οι περισσότεροι σωσμένοι τύμβοι, ναοί και ιερά των αρχαίων Θρακών βρίσκονται στα βουνά της νότιας Βουλγαρίας, ενώ ένας σημαντικός αριθμός από αυτά βρίσκονται στην ανατολική Θράκη.

Στο παρόν κείμενο θα προσπαθήσουμε μέσα από διάφορα ιστορικά αλλά και αρχαιολογικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα μας αλλά και από μοναδικά φωτογραφικά αρχεία, να δώσουμε στον αναγνώστη μία ιδέα σχετικά με ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Θρακικής περιόδου.

Ο λόγος για τον άγνωστο στο ευρύ κοινό «Τύμβο του Μεζέκ» . Ο εν λόγω τύμβος ανακαλύφθηκε έπειτα από εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές το 1986 και ανάγεται - σύμφωνα με τον γνωστό Βούλγαρο αρχαιολόγου-ερευνητή Γκ. Κίτωφ- στον 4ο π.Χ. αιώνα.

Σήμερα αποτελεί έναν από τους ποιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους της Βουλγαρίας, και μπορεί κανείς να τον επισκεφτεί εύκολα καθώς δεν απέχει και πολύ από την περιοχή μας. Βρίσκεται 8 χλμ. Δυτικά της σημερινής πόλης του Ζβίλενγραντ και σε μικρή απόσταση από τα Ελληνικά σύνορα.

Με την επίσκεψη μας και μόνο μπορούμε να συμπεράνουμε πολλά...Εκ πρώτης όψεως ο συγκεκριμένος τύμβος δεν διαφέρει αρκετά από τους συνηθισμένους τύμβους της Θρακικής περιόδου, δηλαδή έχει κατασκευαστεί σε υπόγειο έδαφος, ενώ η είσοδος του βρίσκεται στην πλαγιά ενός τεχνητού λόφου.

Από εδώ ξεκινάει η είσοδος προς το εσωτερικό του αρχαίου τύμβου, όπου οδηγούμαστε από έναν διάδρομο 30 περίπου μέτρων.

Ο διάδρομος που οδηγεί στο εσωτερικό έχει κατασκευαστεί από ογκόλιθους  το μάκρος των οποίων δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα.

Στο τέλος ο διάδρομος οδηγεί σε μία υπόγεια αίθουσα όπου βρίσκεται και η μυστηριώδης σαρκοφάγος, ο ρόλος της οποίας δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Η έρευνα όμως των περισσότερων ερευνητών και αρχαιολόγων έχει καταλήξει στο ότι πρέπει να συνδέεται με κάποιο ιερό για τους αρχαίους Θράκες πρόσωπο καθώς τόσο η κατασκευή όσο και η λεπτομερής τεχνοτροπία του Τύμβου συναντάτε σπάνια.

Τέλος, ο «Τύμβος του Μεζέκ» μαζί με τους υπόλοιπους τύμβους και ναούς της Βόρειας Θράκης, αποτελούν ένα μοναδικό δείγμα του πολιτισμού των αρχαίων Θρακών, ο πολιτισμός των οποίων αναμφισβήτητα αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα μέρη του Ελληνικού πολιτισμού...

 

 

[Πηγές]

- National Geographic of Bulgaria, December 2006, Drevna Trakia
- Trakiiski Grobnitsi, Plovdiv 2005

 

 

 

 

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Eisodos.jpg = Η είσοδος του αρχαίου θρακικού τύμβου του Μεζέκ

 

Diadromos.jpg = Ο διάδρομος που οδηγεί στον ιερό νεκρικό χώρο στο υπόγειο του τύμβου

 

Pinakida.jpg = Σύγχρονη σλαβική επιγραφή στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου

 

Pylh.jpg = Η είσοδος στο προαύλιο του ιερού τύμβου

 

1 σχόλιο:

  1. Θερμά συγχαρητήρια για το δοκίμιον σας. Στο τέλος θίγεται την σημαντικότητα του Θρακικού πολιτισμού εις τον υπόλοιπο Ελλαδικό. Εύγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή