Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Ο Χρήστος Μέτιος έχασε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης μόλις για 0,70% και 2.056 ψήφους και κυρίως από τις δικές λανθασμένες επιλογές!



 

Για μόλις 2.056 ψήφους και 0,70% έχασε το 43^ και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ο απερχόμενος περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος! Η «ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» από τι; 129.402 ψήφους της Α’ Κυριακής υποχώρησε στις 103.924 χάνοντας 25.472 ψήφους! Από τη μια στην άλλη Κυριακή έχασε το 19,68 της δύναμης της! Ενώ την Α’ Κυριακή ψήφισαν 305.926 ψηφοφόροι τη Β’ Κυριακή υποχώρησαν στους 211.485, δηλαδή το 69,12% πήγε ξανά στις κάλπες, κατά 94.441 λιγότεροι οι πολίτες που συμμετείχαν στον δεύτερο γύρο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης!

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος έχασε τις εκλογές την Πρώτη Κυριακή, αφού οριακά δεν κατάφερε να πιάσει το κρίσιμο ποσοστό, που δεν μπόρεσε να του το εξασφαλίσει ούτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά κλιμάκια που ήρθαν για να τον υποστηρίξουν! Ο Χρήστος Μέτιος κατάφερε ένα ανταγωνιστικό και δυνατό ψηφοδέλτιο, που είχε το 2019 στον Έβρο, να το απαξιώσει και να υο αποδυναμώσει με τις αλλεπάλληλες αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών, που αν συνέχιζαν να τον υποστηρίζουν, σήμερα δεν θα ήταν από την πλευρά των ηττημένων! Ενώ ο νέος περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης είχε καταφέρει ένα κατά γενική ομολογία ισχυρό ψηφοδέλτιο, ο Χρήστος Μέτιος έχανε τα στελέχη του, που θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν μια νέα και άνετη εκλογή! Αυτή τη φορά δεν είχε μαζί του τους Δημήτρη Πέτροβιτς, Αθανάσιο Γαλάνη, Κώστα Βενετίδη και Χρήστο Καπετανίδη, όπως και τη Φανή Μπαχαρίδου, που ήταν μεταξύ των υποστηρικτών του το 2019 και τώρα υποψήφια με τον Χριστόδουλο Τοψίδη! Κώστας Βενετίδης και Φανή Μπαχαρίδου ξεπέρασαν οι δυό τους τούς 8.000 σταυρούς, όταν, όπως ήδη έχω γράψει παραπάνω, του έλειπαν ,μόλις 2.056 σταυροί για να πιάσει το πολυπόθητο 43%! Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς ως υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης πήρε 3.972 σταυρούς και 12,18% των εκλογέων της πρωτεύουσας του Έβρου. Η δική του παρουσία θα είχε διατηρήσει την εκλογική επίδοση της «ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα!

Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου ήταν πλέον αναμενόμενο σε μια πολιτική συγκυρία που δεν ευνοεί τους επικοινωνιακούς και πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που για πρώτη φορά χάνει «το επικοινωνιακό πλεονέκτημα» της με φυσική συνέπεια τις ήττες σε περιφέρειες και δήμους, που έστειλαν ένα ηχηρότατο μήνυμα στην κυβέρνηση, η οποία δεν έχει καμία ανοχή ή καλύτερα αρχίζει να εξαντλεί τα όποια αποθέματα εμπιστοσύνης στην κοινή γνώμη της χώρας. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οι θεαματικές ανατροπές στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με ισχυρό συμβολισμό για όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Πολλές οι πολιτικές διεργασίες και εξελίξεις το αποτύπωμα των οποίων θα το δούμε στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων γύρω στα Χριστούγεννα. Το 2024 είναι η χρονιά των ευρωεκλογών και οι επιδόσεις των κομμάτων θα σηματοδοτήσουν έναν νέο πολιτικό κύκλο σε ένα ιδιαίτερα μεταβαλλόμενο και πολυμορφικό περιβάλλον!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου