Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Εάν οι παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας κατέβαιναν με κοινό ψηφοδέλτιο και έπαιρναν τις ψήφους του 2019,θα είχαν κερδίσει τις εκλογές!




 

Αρκετές φορές το είχα γράψει ότι οι παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας επιχειρούσαν τη συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου, τότε τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά! Στις εκλογές του 2019 οι παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας είχαν πάρει όλες μαζί το εντυπωσιακό ποσοστό 47,04% και 9.356 ψήφους! Δηλαδή, 308 παραπάνω ψήφους από όσες πήρε ο νέος δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος τη Β’ Κυριακή! Αυτή τη φορά δεν συμμετείχε η παράταξη του πρώην δημάρχου Βύσσας Παναγιώτη Σιανκούρη «ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ-ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ», που το 2019 είχε πάρει το 5,17% και 1.027 ψήφους. Οι άλλες τρεις συνέχισαν την αυτόνομη κάθοδο τους και υπέστησαν μεγάλη συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης τους και μόνο η «Δημοτική Επαναφορά» του Χρήστου Καζαλτζή αύξησε λίγο το ποσοστό της από το 8.16% στο 9,63% και 1.845 ψήφους. Η Μαρία Γκουγκουσκίδου από το 22,83% και 4.545 ψήφους είδε τη δύναμη της να μειώνεται σημαντικά για να πέσει στο 7.90% και στις 1.514 ψήφους, μια μείωση της τάξης των 15 μονάδων, για την ακρίβεια 14,93%! Πτωτική ήταν και η πορεία της παράταξης «Είναι στο χέρι μας» του Σάκη Παπανδρέου, που από το 10,88% του 2019 έπεσε φέτος στο 7,ο1%, μειωμένη κατά 3,87%! Οι παραπάνω τρεις παρατάξεις περιορίστηκαν στο 24,54% των ψήφων!

Πριν λίγους μήνες όταν είχα αναφερθεί στην αναγκαιότητα της συγκρότησης κοινού ψηφοδελτίου με στόχο την μεγάλη υπέρβαση, έθετα το ερώτημα, αν και κατά πόσο θα ήταν ικανοποιημένες οι τρεις παρατάξεις, αν έπαιρναν όλες μαζί 30% και θα μοιραζόταν η κάθε παράταξη από 10%; Καμία από τις τρεις δεν έπιασε το 10% και στο σύνολο τους περιορίστηκαν στο 24,56%! Ένα αποτέλεσμα απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο! Όταν συγκρούονται δύο άλρως ανταγωνιστικές προτάσεις εξουσίας(είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο), τότε συνθλίβονται οι μικρότεροι σχηματισμοί! Απέναντι στους δύο θα μπορούσε να σταθεί μια Τρίτη, η οποία θα είχε όλες τις προϋποθέσεις να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία τους κι έτσι να έχει ελπίδες για το καλύτερο αποτέλεσμα! Έχασαν μια μοναδική ευκαιρία εξαιτίας των κατά τα άλλα θεμιτών προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών, που ήταν ένας ανυπέρβλητος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη των αναγκαίων συγκλίσεων και υπερβάσεων.

Αν δούμε τι συνέβη στον Έβρο, αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι το εκλογικό σώμα πήγε εκεί που θεωρούσε ότι υπήρχε η πιο ανταγωνιστική πρόταση εξουσίας. Όπου δημιουργήθηκαν αυτές οι προϋποθέσεις τα θετικά αποτελέσματα είχαν τον χαρακτήρα φυσικής νομοτέλειας.

Οπότε υπάρχουν διδάγματα και συμπεράσματα για όλους τους πρωταγωνιστές. Έχουν μπροστά τους πέντε χρόνια για να ξεδιπλώσουν τον προγραμματικό λόγο και πολιτικό σχεδιασμό τους και να αναλάβουν εκείνες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των κοινωνικών-οικονομικών-αναπτυξιακών και παραγωγικών προβλημάτων και θεμάτων και πρωτίστως τη δική τους προγραμματική ατζέντα!

Έχουμε εισέλθει σε μια κρίσιμη δεκαετία στο τέλος της οποίας δεν θα μας περιμένουν θετικές εξελίξεις. Η περιοχή μας έχει καταστεί συνώνυμο της όξυνσης και της διεύρυνσης των περιφερειακών κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων! Οι προβλέψεις για το τέλος αυτής της δεκαετίας με τις πρωτοφανείς χρηματοδοτικές δυνατότητες, που θα αγγίξουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, θα μας βρει ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης λιγότερους και φτωχότερους! Το 50% του πληθυσμού θα είναι στο όριο της κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης!

Χωρίς ένα αυθεντικό αυτοδιοικητικό κίνημα η περιοχή μας θα είναι ένας ανοχύρωτος κοινωνικά, οικονομικά και αναπτυξιακά τόπος!

Η ανασυγκρότηση και η αναγέννηση της υπαίθρου είναι μια μείζονος σημασίας κοινωνική και εθνική υπόθεση!

Μια νέα εποχή ανοίγεται μπροστά μας με τα δικά της προτάγματα και τους πρωταγωνιστές της που θα είναι, παραφράζοντας τον μεγάλο Θρακιώτη ποιητή. Τον Κώστα Βάρναλη, «τον πρωτοπόρο της αγωνιστικής λογοτεχνίας», όπως έγραψε ο φιλόλογος και λογοτέχνης Θανάσης Μουσόπουλος στο εξαιρετικό αφιέρωμα του στον «Βορέα»(τεύχος 34μ Απρίλιος 2008), «ώριμα τέκνα της ανάγκης», της εποχής και της δράσης!

Στο πνεύμα των καιρών οι νέοι αυτοδιοικητικοί και πολιτιστικοί αγώνες!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου