Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Ο «ΒΟΡΕΑΣ» ΤΟΥ ΒΟΡΑ. *Ο Πνευματικός Φάρος Της Ακριτικής ΄Επαλξης

                                            Ο «ΒΟΡΕΑΣ» ΤΟΥ ΒΟΡΑ.

*Ο Πνευματικός Φάρος Της Ακριτικής ΄Επαλξης *



 

Το 1955 με 57, που υπηρετούσα στην Ορεστιάδα, εφημερίδες και ελάχιστα περιοδικά ερχόντουσαν απογευματινές ώρες. Το οδικό δίκτυο ήταν σε άθλια κατάσταση και το λεωφορείο από Αλεξανδρούπολη έκανε 4–5 ώρες. Φυσικά για έκδοση τοπικού τύπου, εφημερίδα-περιοδικού, θα ήταν αστείο να μιλήσουμε αφού, κάτι τέτοιο και στις πρωτεύουσες ακόμα των Νομών, δεν ήταν εφικτό.

Η Ορεστιάδα, η ακραία πόλη της Ελληνικής επικράτειας, λόγω της γεωγραφικής θέσης, ήταν ξεκομμένη σχεδόν από τον υπόλοιπο κόσμο. Όμως, η σύνθεση του πληθυσμού της, η εκλεκτή  αρχοντική καταγωγή τους, από μεγάλες πόλεις, τις αντίπερες όχθες, της προσέδιδαν από τότε μια άλλη έκφραση-ποιότητα, συγκριτικά με άλλες επαρχιακές πόλεις. Διακρινόταν για το πολιτιστικό, πνευματικό επίπεδο, που ήταν ανεβασμένο, παρότι την πλειονότητα, των κατοίκων της περιοχής κατείχε ο αγροτικός πληθυσμός. Υπήρχε έφεση προς το βιβλίο και η ανταλλαγή που κάναμε τότε μεταξύ μας, ήταν κάτι το πολύ ενθαρρυντικό. Θυμάμαι τον σχωρεμένο τον Αλέκο Τζιρατούδη που μου έλεγε: Eσυ και ο Διονυσάτος, είστε οι πιο απαιτητικοί πελάτες, γιατί μου ζητάτε δύσκολες παραγγελίες. Ο Διονυσάτος ήταν γεωπόνος και ανήκε τότε στην ομάδα ερευνητών, για «το βασιλικό πολτό».

Σήμερα, τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Ορεστιάδας, με το θεατρικό εργαστήρι, τα Καλλιτεχνικά, Αθλητικά Σωματεία, βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο, από άλλες οργανώσεις του Νομού μας. Και φυσικά σ’ αυτό, αναμφίβολα έχει συμβάλλει αποφασιστικά η παρουσία του περιοδικού «ΒΟΡΕΑ» και ασφαλώς η προσωπική φροντίδα του εκδότη κ. Σταύρου Παπαθανάκη.

Χαίρομαι να μαθαίνω και να βλέπω την πρόοδο της πόλης. Χαίρομαι που ο Δήμαρχός σας, είναι γιός του αξέχαστου φίλου μου Π. Μουζά. Σήμερα πλειάδα, αξιόλογοι-έγκριτοι και καταξιωμένοι πολίτες, έχουν στα χέρια τους τις τύχες της πόλης. Είναι παιδιά, γόνοι της δικής μου εποχής, γι’ αυτό χαίρομαι διπλά.

Από τον καιρό που επανεγκαταστάθηκα, σε τούτη εδώ την πόλη, παρακολουθώ ανελλιπώς, την πορεία του περιοδικού, στο οποίο συμβαίνει να φιλοξενούνται συχνά κείμενά μου. Είμαι ικανοποιημένος από την εξαιρετική δουλειά που κάνει, την επιμελημένη παρουσίαση των θεμάτων και την αισθητική του εμφάνιση.

Ο «ΒΟΡΕΑΣ», με την δυναμική παρουσία του, κατάφερε να εισχωρήσει και στο τελευταίο σπίτι, της αγροτικής περιφέρειας. Να καταπιαστεί με τα προβλήματα, των κατοίκων ης περιοχής, γι’ αυτό έτυχε γενικής αποδοχής. Είναι κοντά στον αγρότη του Θεραπιού, τον κάτοικο των Μαρασίων, στον αστό του Δήμου. Δίνει το μικρόφωνο και ανοίγει τις σελίδες του στον απλό πολίτη, να πει τα βάσανά του, να εκφράσει τα παράπονά του.

Ο «ΒΟΡΕΑΣ», είναι το κόσμημα της πόλης. Η φωνή που αγωνίζεται με πείσμα, για τα προβλήματα της κοινωνίας, τα οποία δεν είναι και λίγα.

Οι αναγνώστες γνωρίζουν πολύ καλά ότι, το περιοδικό λειτουργεί και σαν επιχείρηση, με όλα τα συνακόλουθα-έξοδα κλπ, που έχει μια τέτοια δουλειά. Η συνεισφορά των συνδρομητών, που αποτελεί και τον βασικό πόρο του περιοδικού, δεν είναι αρκετή από μόνη της, χωρίς τη ηθική, υλική συμπαράσταση και το βάρος αυτό πέφτει σε μας τους Εβρίτες, να το στηρίξουμε γερά.

Συγχαρητήρια στον εκδότη κ. Παπαθανάκη και στους εκλεκτούς συνεργάτες του, με την ευχή να εξακολουθήσουν με το ίδιο μεράκι να κρατήσουν το περιοδικό. Το έχει ανάγκη ο τόπος. Το επιβάλλουν οι καιροί.

Με το τεύχος του Αυγούστου, ο «ΒΟΡΕΑΣ», μας πρόσφερε ένα πανέμορφο τριαντάφυλλο. Δείγμα ευαισθησίας, ευγένειας ψυχής και πνευματικής καλλιέργειας. Ας το δώσουμε και στο διπλανό σπίτι, στο φίλο, στο γείτονα, έτσι που, να κοσμήσει όλο και περισσότερες βιβλιοθήκες, των Εβρίτικων σπιτιών.

Ευχαριστώ για τη δυναμική σου παρουσία και την κοινωνική προσφορά στον τόπο μας. Πολλά έχετε κάνει μέσα σε τρία χρόνια και μένουν ακόμα περισσότερα. Θερμά συγχαρητήρια. Να είστε πάντα καλά. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

                                                         Αλεξανδρούπολη 4 Σεπτεμβρίου 2008

                                                                      Με εκτίμηση

                                                                 Ανέστης Νικολαΐδης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου