Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ, Ο ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΝΑΤΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΣΤΑΪΝΜΠΕΚ





 

Στις 27 Φεβρουαρίου 1902 γεννιέται στη Σαλίνας της Καλιφόρνιας ο συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ. Οι γονείς του τον βοηθούν να επισκεφθεί μια ανώτερη σχολή αλλά για να επιζήσει αναγκάζεται να κάνει διάφορες εποχικές εργασίες.

Η απόπειρά του να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία στην Καλιφόρνια θα αποτύχει, γιατί τον θεωρούν ατάλαντο. Τελικά προσλαμβάνεται φύλακας σε μια βίλα όπου βρίσκει την ησυχία για να επιδοθεί στο συγγραφικό του έργο.

Στην αρχή δημοσιεύει μια συλλογή μικρών ιστοριών και μυθιστορήματα, από τα οποία θα ξεχωρίσει και θα αναγνωριστεί «Η πεδιάδα της τορτίγια». Σ’  αυτήν συναντάμε εκείνα τα θέματα που και στη συνέχεια θα είναι καθοριστικά για το λογοτεχνικό του έργο.

Ο Τζον Στάινμπεκ σκιαγραφεί τη μοίρα των περιπλανώμενων εργατών γης και τον πόθο τους να αποκτήσουν ένα δικό τους κομμάτι γης. Με ωμότητα αλλά και τρυφερότητα, με λυρική διάθεση αλλά καυστικό ρεαλισμό περιγράφει τη ζωή των απλών ανθρώπων και την αυθαιρεσία στην οποία συχνά εκτίθενται.

Τα μυθιστορήματα του Τζον Στάινμπεκ συνιστούν κριτικές κοινωνικές περιγραφές των ξεριζωμένων και άκληρων Αμερικανών, οι οποίοι αδυνατούν να προσαρμοστούν στις αλλαγές που επιβάλλει η εκβιομηχάνιση της χώρας. Στα μυθιστορήματα του συνδυάζονται η θρησκευτικότητα και ο ρομαντισμός με τη νατουραλιστική περιγραφή, στοιχεία που προσδίδουν στο όλο έργο του μια ανεπιτήδευτη απλότητα.

Αρκετές φορές αποκλίνει στον συμβολισμό όμως στα μυθιστορήματα του «Άνθρωποι και ποντίκια» και «Τα σταφύλια της οργής». Ειδικά το τελευταίο θα τιμηθεί με το βραβείο Πούλιτζερ. Σ’ αυτό απεικονίζονται οι πικρές εμπειρίες μιας αγροτικής οικογένειας, που στο δρόμο της για την πολλά υποσχόμενη Καλιφόρνια αντιμετωπίζει διαρκώς τη βία, την εξαθλίωση και τη διαφθορά.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εργάζεται πάλι ως ρεπόρτερ. Αυτή τη φορά είναι πολεμικός ανταποκριτής. Μετά τον πόλεμο εκδίδει το πιο γνωστό μυθιστόρημά του «Ανατολικά της Εδέμ» που θα γίνει μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία με πρωταγωνιστή τον Τζέημς Ντιν. Ό,τι μέχρι πρότινος είχα γράψει, θα πει ο ίδιος, «ήταν απλά η προπαρασκευή μου για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου».

Μετά από ένα ταξίδι στη Σοβιετική Ένωση και τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του από τις αρχές του κομμουνισμού, ο Στάινμπερκ εξελίσσεται πλέον σε μισαλλόδοξο πατριώτη. Πολλοί από τους Ευρωπαίους διανοούμενους θα καταδικάσουν αυτή τη στροφή. Ενώ ο Ιταλός Τσέζαρε Παβέζε λέει: «Οι καιροί κατά τους οποίους ανακαλύπταμε την Αμερική, έχουν χαθεί οριστικά».

Το 1962 τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ως αναγνώριση για την περιγραφή της διαρκούς αντιπαράθεσης του ανθρώπου με το κακό και για τη ρεαλιστική απεικόνιση του δυναμισμού της αμερικανικής Κοινωνίας.

Ο Τζον Στάινμπεκ πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου 1968 στη Νέα Υόρκη, πριν 55 χρόνια.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου