Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Το χάνι Εκμετσιόγλου Αχμέτ πασά που κατασκευάστηκε το 1609 χρησιμοποιείται για πολιτιστικές δράσεις διεθνούς και διασυνοριακού χαρακτήρα όπως η έκθεση του ζωγράφου Δημήτρη Ναλμπάντη "Edirne,Τέσσερις Εποχές"-Γράφει και παρουσιάζει ο Δημήτρης Γκεντσίδης!

Τα δωμάτια στο χάνι Εκμετσιόγλου Αχμετπασιά σήμερα χρησιμοποιείται για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Άλλα γνωστά χάνια ήταν του Καραπαναγιώτη, του Αποστόλου, του Τασμαλή, του Χριστοδούλου. Όλα αυτά κατασκευάσθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα χάνια αυτά ήταν τύπου «πανδοχείου» με στάβλους και εξυπηρετούσαν αγρότες που κατέβαιναν με τους αραμπάδες τους, να πουλήσουν τα γεωργικά τους προϊόντα. Τα χάνια διέθεταν καφενείο, παντοπωλείο και μεγάλες πλάστιγγες.

......................................................................................................................................................................

Είχε δημοσιευτεί στον "Βορέα"(τεύχος 45) τον Μάρτιο 2009, πριν 15 χρόνια! 

...............................................................................................................................................

Η έκθεση του διεθνώς αναγνωρισμένου Δημήτρη Ναλμπάντη είχε φιλοξενηθεί στο ιστορικό μνημείο το 2016, πριν 8 χρόνια, και τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου της Edirne και του Ελληνικού Προξενείου της Αδριανούπολης!

 



































 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου