Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

«Όταν τοποθετήθηκε ο ανδριάντας νιώσαμε μια ντροπή, γιατί εκτός από το ότι τον κρέμασαν οι Τούρκοι δεν ξεύραμε σχεδόν τίποτε άλλο για τον Πατριώτη Πατριάρχη μας και άρχισα να ψάχνω, να ρωτώ και να διαβάζω ότι έβρισκα για τον Κύριλλο τον Στ'…». έγραφε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο ιστορικός ερευνητής της Νέας Ορεστιάδας Τάκης Τσονίδης το 1984, πριν 40 χρόνια!





















Στον πρόλογο του βιβλίου του «ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΣΤ΄ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 1813-1818-ΑΠΗΓΧΟΝΙΣΘΗ  ΥΠΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟΝ ΤΟΥ 1821 ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΝ ΤΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΙΝ»! Το εξώφυλλο μάλιστα το είχε επιμεληθεί ο Βασίλης Κυριακίδης, ο «Παλέτας» για τους φίλους του λόγω των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και δυνατοτήτων του! Ο ιδρυτής ΤΟΥ ΦΩΤΟ ΠΑΡΙ, το οποίο συνεχίζει ο γιος του Ζήσης Κυριακίδης!

Ο Τάκης Τσονίδης έκανε μια εξαιρετική έρευνα και ενεργοποίησε σημαντικές προσωπικότητες της Θρακικής διασποράς κι ανάμεσα τους τον «λυρικό ποιητή της γενιάς του 1930», ποιητή, ιστορικό της λογοτεχνίας, μεταφραστή της αρχαιοελληνικής γραμματείας μας και κυρίως απόγονο του μεγάλου Θρακιώτη Ιεράρχη Κώστα Θρακιώτη(θαλή Προδρόμου», ο οποίος έστειλε επιστολή  με την οποία μας φωτίζει την πολύπλευρη προσωπικότητα με την σημαντική προσφορά στο Γένος!

Η αείμνηστη εγγονή του Γενικού Διοικητή Θράκης και δημάρχου Θεσσαλονίκης Χαρίσιου Βαμβακά και κόρη του βουλευτή Έβρου Αλέξανδρου Παπαθανάση η κοινωνιολόγος, ιστορικός και λαογράφος Καλλιόπη Παπαθανάση-Μουσιοπούλου είχε υπογραμμίσει τη σημασία της έκδοσης για την ανάδειξη του εθνομάρτυρα που 200 χρόνια μετά τον απαγχονισμό του αγιοποιήθηκε με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά από πολύχρονες προσπάθειες των τοπικών φορέων. Μαζί με τα 40 χρόνια από την έκδοση του βιβλίου φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια(1994-2024) από τον θάνατο της σημαντικής αυτής Θρακιώτισσας που μας άφησε ένα πολύτιμο έργο που αποτελεί βασική βιβλιογραφία για τους ερευνητές της ιστορίας του Έβρου και της Θράκης!

Τα βιβλία του αείμνηστου Τάκη Τσονίδη θα έπρεπε μα διδάσκονται συστηματικά στα σχολεία της Νέας Ορεστιάδας και να γίνεται μια συστηματική προβολή του έργου του! Η συμβολή του Τάκη Τσονίδη στην ιστορική και πολιτιστική αυτογνωσία των κατοίκων της Νέας Ορεστιάδας είναι αδιαμφισβήτητη και η ανάδειξη του έργου του μια ευθύνη της τοπικής θεσμικής κοινωνίας και εκπροσώπησης!

Σταύρος Παπαθανάκης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου