Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Τη συγκλονιστική ιστορία του 17χρονου Σουφλιώτη Θωμά Καρακατσιάνη που δεν τον σκότωσε το εκτελεστικό απόσπασμα και του έριξε τη χαριστική βολή ο ναζί διοικητής, αποκάλυψε ο Σταμάτης Γκατζίδης!

Παραρτήματα Αλεξ-πολης & Διδ-τείχου-Ορ/δας
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Σουφλί

για τους 8 εκτελεσμένους πατριώτες από τους ναζί κατακτητές.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την εκτέλεση των 8 πατριωτών
στην κεντρική πλατεία του Σουφλίου και σε δημόσια θέα ως αντίποινα, η
Τ.Ε Έβρου του ΚΚΕ σε συνεργασία με τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου – Ορεστιάδας, διοργάνωσαν εκδήλωση
τιμής και μνήμης στο Σουφλί, στο χώρο εκτέλεσης
τη ΔΕΥΤΕΡΑ 1 η ΙΟΥΛΙΟΥ στις 8 το βράδυ.
Μίλησαν οι: ο Σιδέρης Μιχαηλίδης, μέλος του Γ.Π ΑΜΘ του ΚΚΕ και ο Σταμάτης Γκατζίδης, πρόεδρος του παραρτήματος
ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Διδυμοτείχου – Ορεστιάδα

Διδασκόμαστε - Εμπνεόμαστε - Συνεχίζουμε 

 

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Μια ιστορία που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία της περιοχής και ίσως κάποια στιγμή οι συνομήλικοι του Θωμά Καρακατσιάνη




















 από το Λύκειο Σουφλίου να έκαναν το πιο βιωματικό μάθημα ιστορίας στη ζωή τους στον μαρτυρικό τόπο της εκτέλεσης των ΟΚΤΩ ΟΜΗΡΩΝ ΣΟΥΦΛΙΩΤΩΝ  ως αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατιώτη! Ο 17χρονος γλίτωσε από τις πρώτες ριπές του αποσπάσματος και οι μανάδες και οι γιαγιάδες του Σουφλίου άρχισαν να φωνάζουν ότι είναι ένα θαύμα για να ζήσει ο 17χρονος Θωμάς αλλά ο ναζί διοικητής δεν πίστευε σε κανένα θέλημα του Θεού για τη σωτηρία του μικροκαμωμένου Θωμά, που έδειχνε πολύ μικρότερος από την ηλικία του, σαν ένα 19χρονο παιδί! Πήγε και του έδωσε ο ίδιος και τον σκότωσε με το πιστόλι του πυροβολώντας τον στο κεφάλι! Και σαν να μην έφτανε αυτή ναζιστική σκληρότητα, συνέχισαν την απάνθρωπη συμπεριφορά τους με την ταφή όλων των νεκρών σε μια άγνωστη τοποθεσία, που παρά τις προσπάθειες τους δεν μπόρεσαν να την εντοπίσουν!.

Ένα συγκλονιστικό βιωματικό μάθημα τοπικής ιστορίας, που θα έχει τη συνέχεια του με ένα άλλο ρεπορτάζ για να καταγράψουμε μνήμες και μαρτυρίες της εποχής, που είναι άκρως διδακτική και για το σήμερα και το αύριο της χώρας και του τόπου μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου